Małpi chlebek
EkspertOdKuchni
Małpi chlebek, czyli monkey bread to popularny wypiek amerykański, który składa się z połączonych ze sobą kulek drożdżowych obtoczonych cukrem i cynamonem. Oryginalny kształt i sposób pieczenia chlebka umożliwia łatwe odrywanie mniejszych kawałków ciasta, dzięki czemu to świetny wybór nie tylko na śniadanie, ale i różnego rodzaju imprezy. To idealna propozycja dla wszystkich miłośników słodkości. Przepis możesz dowolnie modyfikować, ozdabiając małpi chlebek orzechami lub ulubionymi owocami. Smacznego!
0
0 / 0
Małpi chlebek, czyli monkey bread to popularny wypiek amerykański, który składa się z połączonych ze sobą kulek drożdżowych obtoczonych cukrem i cynamonem. Oryginalny kształt i sposób pieczenia chlebka umożliwia łatwe odrywanie mniejszych kawałków ciasta, dzięki czemu to świetny wybór nie tylko na śniadanie, ale i różnego rodzaju imprezy. To idealna propozycja dla wszystkich miłośników słodkości. Przepis możesz dowolnie modyfikować, ozdabiając małpi chlebek orzechami lub ulubionymi owocami. Smacznego!
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
490 g mąka pszenna tortowa lubella
10 g drożdże suche
250 mleko
50 g cukier drobny
1 łyżecz. sól
30 g masło roztopione
1 szkl. cukier trzcinowy
2 łyżecz. cynamon
80 g masło roztopione
Przygotowanie
W misce wymieszać mąkę i suche drożdże, a następnie dodać ciepłe mleko, rozpuszczone masło, cukier i sól. Całość wyrobić na jednolite ciasto, aż będzie elastyczne.
Wyrobione ciasto umieścić w oprószonej mąką misce i przykryć ręcznikiem. Całość zostawić w ciepłym miejscu na minimum godzinę.
W międzyczasie wysmarować masłem formę z kominkiem do pieczenia babek o pojemności 2,5 l.
W osobnej miseczce wymieszać cynamon z cukrem trzcinowym.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyciągnąć je z miski i odrywać mniejsze kawałki tej samej wielkości, z których należy uformować kulki.
Uformowane kulki obtaczać kolejno w roztopionym maśle i posypce z cynamonu i cukru. Każdą z nich układać w przygotowanej wcześniej formie.
Formę wyłożoną kulkami z ciasta przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
Rozgrzać piekarnik do 180°C i piec przez około 25 - 30 minut.