Małpi chlebek

EkspertOdKuchni
Małpi chlebek

0

0 / 0

Małpi chlebek, czyli monkey bread to popularny wypiek amerykański, który składa się z połączonych ze sobą kulek drożdżowych obtoczonych cukrem i cynamonem. Oryginalny kształt i sposób pieczenia chlebka umożliwia łatwe odrywanie mniejszych kawałków ciasta, dzięki czemu to świetny wybór nie tylko na śniadanie, ale i różnego rodzaju imprezy. To idealna propozycja dla wszystkich miłośników słodkości. Przepis możesz dowolnie modyfikować, ozdabiając małpi chlebek orzechami lub ulubionymi owocami. Smacznego!

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

490 g mąka pszenna tortowa lubella

10 g drożdże suche

250 mleko

50 g cukier drobny

1 łyżeczka sól

30 g masło roztopione

1 szkl. cukier trzcinowy

2 łyżeczka cynamon

80 g masło roztopione

Przygotowanie


1

W misce wymieszać mąkę i suche drożdże, a następnie dodać ciepłe mleko, rozpuszczone masło, cukier i sól. Całość wyrobić na jednolite ciasto, aż będzie elastyczne.

2

Wyrobione ciasto umieścić w oprószonej mąką misce i przykryć ręcznikiem. Całość zostawić w ciepłym miejscu na minimum godzinę.

3

W międzyczasie wysmarować masłem formę z kominkiem do pieczenia babek o pojemności 2,5 l.

4

W osobnej miseczce wymieszać cynamon z cukrem trzcinowym.

5

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyciągnąć je z miski i odrywać mniejsze kawałki tej samej wielkości, z których należy uformować kulki.

6

Uformowane kulki obtaczać kolejno w roztopionym maśle i posypce z cynamonu i cukru. Każdą z nich układać w przygotowanej wcześniej formie.

7

Formę wyłożoną kulkami z ciasta przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.

8

Rozgrzać piekarnik do 180°C i piec przez około 25 - 30 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły