Malinowo-czekoladowy torcik

mysza75
Malinowo-czekoladowy torcik

0

0 / 0

Mocno czekoladowo-malinowy torcik z dużą ilością owoców. Miłośnicy czekolady będą zachwyceni. Ciasto robi się prosto i nie jest skomplikowane. Polecam użyć dobrej jakości kakao DecoMorreno, wtedy będzie jeszcze lepsze. Jest to moja propozycja torciku na finał Mistrzostw Świata w piłce nożnej. W końcu finał musi mieć specjalną oprawę i trzeba go upamiętnić pysznym tortem!

22

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

130 dag. mąka pszenna tortowa lubella

130 dag. cukier trzcinowy

1 łyżecz. proszek do pieczenia

2 szt. jaja l

1 łyżecz. soda oczyszczona

1 szczyp. sól

200 jogurt grecki

50 g kakao decomorreno

40 g masło

1 łyżecz. kawa rozpuszczalna

60 dag. maliny

600 śmietanka kremowa 30%

5 łyżecz. żelatyna

120 g cukier trzcinowy

1 szt. cytryna

50 g kakao decomorreno

100 puszka śmietanka kremowa 30%

2 łyżecz. żelatyna

50 woda

120 g cukier trzcinowy

10 szt. maliny

20 szt. borówki

Przygotowanie


1

Ciasto czekoladowe: Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przesiewam mąkę. Dodaję: kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Do drugiej miski wlewam jogurt. Wbijam jajka, dodaję roztopione wystudzone masło i mieszam mikserem. Wsypuję suche składniki i dalej mieszam mikserem. Kawę zaparzam 125 ml wody. Gorącą wlewam stopniowo do ciasta i cały czas mieszam mikserem. Formę o wymiarach 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Ciasto jest rzadkie, a papier je zabezpieczy. Piekarnik nagrzewam do temperatury 175 stopni (góra-dół) i wstawiam ciasto. Piekę je około 40-45 minut, do suchego patyczka.

2

Pianka: Maliny przekładam do rondelka. Dodaję cukier, sok z cytryny i gotuje na wolnym ogniu aż będą miękkie. Przecieram je przez sito. Żelatynę namaczam w 1/4 szklanki zimnej wody i rozpuszczam. Wlewam do gorącego musu malinowego i odstawiam do przestygnięcia. Śmietanę ubijam na sztywno i wlewam stopniowo. Cały czas miksuję mus malinowy (zimny, ale nie stężały).

3

Polewa lustrzana: Do garnka wlewam wodę. Dodaję cukier i rozpuszczam na wolnym ogniu. Dodaję kakao, śmietanę i mieszam rózgą do zagotowania, ale nie za długo. Przecieram przez sitko, żeby pozbyć się grudek. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam ją w gorącym musie.

4

Ciasto zimne kroję na dwa blaty. Dolny blat wkładam do formy w której się piekł. Wylewam połowę kremu i wstawiam na 10 minut do lodówki. Układam drugi blat i wylewam resztę kremu. Wstawiam do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekoruje polewą, ale musi być ona płynna, bo szybko zastyga. Dekoruje owocami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2743

kcal

Białka

46

gram

Węglowodany

522

gram

Tłuszcze

50

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły