0

Składniki

Ciasto czekoladowe:

130 Dekagramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
50 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
130 Dekagramów
Cukier trzcinowy
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
2 Sztuki
jajka
1 Łyżeczka
soda oczyszczona
1 Szczypta
sól
200 Mililitrów
Jogurt grecki
40 Gramów
masło extra
1 Łyżeczka
KAWA ROZPUSZCZALNA

Pianka malinowa:

60 Dekagramów
maliny
600 Mililitrów
śmietanka kremowa 30%
5 Łyżeczek
ŻELATYNA
120 Gramów
Cukier trzcinowy
1 Sztuka
cytryna

Polewa czekoladowa:

50 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
100 Puszek
śmietanka kremowa 30%
2 Łyżeczki
ŻELATYNA
50 Mililitrów
woda
120 Gramów
Cukier trzcinowy

Dekoracja:

10 Sztuk
maliny
20 Sztuk
borówki
Kalorie dla 1 porcji
201-300 kc
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ciasto czekoladowe: Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przesiewam mąkę. Dodaję: kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Do drugiej miski wlewam jogurt. Wbijam jajka, dodaję roztopione wystudzone masło i mieszam mikserem. Wsypuję suche składniki i dalej mieszam mikserem. Kawę zaparzam 125 ml wody. Gorącą wlewam stopniowo do ciasta i cały czas mieszam mikserem. Formę o wymiarach 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Ciasto jest rzadkie, a papier je zabezpieczy. Piekarnik nagrzewam do temperatury 175 stopni (góra-dół) i wstawiam ciasto. Piekę je około 40-45 minut, do suchego patyczka.
  2. Pianka: Maliny przekładam do rondelka. Dodaję cukier, sok z cytryny i gotuje na wolnym ogniu aż będą miękkie. Przecieram je przez sito. Żelatynę namaczam w 1/4 szklanki zimnej wody i rozpuszczam. Wlewam do gorącego musu malinowego i odstawiam do przestygnięcia. Śmietanę ubijam na sztywno i wlewam stopniowo. Cały czas miksuję mus malinowy (zimny, ale nie stężały).
  3. Polewa lustrzana: Do garnka wlewam wodę. Dodaję cukier i rozpuszczam na wolnym ogniu. Dodaję kakao, śmietanę i mieszam rózgą do zagotowania, ale nie za długo. Przecieram przez sitko, żeby pozbyć się grudek. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam ją w gorącym musie.
  4. Ciasto zimne kroję na dwa blaty. Dolny blat wkładam do formy w której się piekł. Wylewam połowę kremu i wstawiam na 10 minut do lodówki. Układam drugi blat i wylewam resztę kremu. Wstawiam do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekoruje polewą, ale musi być ona płynna, bo szybko zastyga. Dekoruje owocami.

Opis

Mocno czekoladowo-malinowy torcik z dużą ilością owoców. Miłośnicy czekolady będą zachwyceni. Ciasto robi się prosto i nie jest skomplikowane. Polecam użyć dobrej jakości kakao DecoMorreno, wtedy będzie jeszcze lepsze. Jest to moja propozycja torciku na finał Mistrzostw Świata w piłce nożnej. W końcu finał musi mieć specjalną oprawę i trzeba go upamiętnić pysznym tortem!

Podobne przepisy

Kakaowe profiterole

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowe profiterole

Sernik dyniowy na spodzie z brownie

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Sernik dyniowy na spodzie z brownie

Churrosy Kakaowe

Przepis
Średni Do 3 godz
Churrosy Kakaowe

Ciasto kakaowo bananowe

Przepis
Średni Do 3 godz
Ciasto kakaowo bananowe

Dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i kremem kakaowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i kremem kakaowym

Kakaowe lodowe kanapki

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Kakaowe lodowe kanapki

Kakaowe Tiramisu

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowe Tiramisu

Kakaowo-malinowe ciasto bez pieczenia

Przepis
Średni Do 1 godz
Kakaowo-malinowe ciasto bez pieczenia

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem
Artykuł

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!