Malinowo-czekoladowy torcik
mysza75
Mocno czekoladowo-malinowy torcik z dużą ilością owoców. Miłośnicy czekolady będą zachwyceni. Ciasto robi się prosto i nie jest skomplikowane. Polecam użyć dobrej jakości kakao DecoMorreno, wtedy będzie jeszcze lepsze. Jest to moja propozycja torciku na finał Mistrzostw Świata w piłce nożnej. W końcu finał musi mieć specjalną oprawę i trzeba go upamiętnić pysznym tortem!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2743
kcal
Białka
46
gram
Węglowodany
522
gram
Tłuszcze
50
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Mocno czekoladowo-malinowy torcik z dużą ilością owoców. Miłośnicy czekolady będą zachwyceni. Ciasto robi się prosto i nie jest skomplikowane. Polecam użyć dobrej jakości kakao DecoMorreno, wtedy będzie jeszcze lepsze. Jest to moja propozycja torciku na finał Mistrzostw Świata w piłce nożnej. W końcu finał musi mieć specjalną oprawę i trzeba go upamiętnić pysznym tortem!
22
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
130 dag. mąka pszenna tortowa lubella
130 dag. cukier trzcinowy
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 szt. jaja l
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 szczyp. sól
200 jogurt grecki
50 g kakao decomorreno
40 g masło
1 łyżecz. kawa rozpuszczalna
60 dag. maliny
600 śmietanka kremowa 30%
5 łyżecz. żelatyna
120 g cukier trzcinowy
1 szt. cytryna
50 g kakao decomorreno
100 puszka śmietanka kremowa 30%
2 łyżecz. żelatyna
50 woda
120 g cukier trzcinowy
10 szt. maliny
20 szt. borówki
Przygotowanie
Ciasto czekoladowe: Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przesiewam mąkę. Dodaję: kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Do drugiej miski wlewam jogurt. Wbijam jajka, dodaję roztopione wystudzone masło i mieszam mikserem. Wsypuję suche składniki i dalej mieszam mikserem. Kawę zaparzam 125 ml wody. Gorącą wlewam stopniowo do ciasta i cały czas mieszam mikserem. Formę o wymiarach 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Ciasto jest rzadkie, a papier je zabezpieczy. Piekarnik nagrzewam do temperatury 175 stopni (góra-dół) i wstawiam ciasto. Piekę je około 40-45 minut, do suchego patyczka.
Pianka: Maliny przekładam do rondelka. Dodaję cukier, sok z cytryny i gotuje na wolnym ogniu aż będą miękkie. Przecieram je przez sito. Żelatynę namaczam w 1/4 szklanki zimnej wody i rozpuszczam. Wlewam do gorącego musu malinowego i odstawiam do przestygnięcia. Śmietanę ubijam na sztywno i wlewam stopniowo. Cały czas miksuję mus malinowy (zimny, ale nie stężały).
Polewa lustrzana: Do garnka wlewam wodę. Dodaję cukier i rozpuszczam na wolnym ogniu. Dodaję kakao, śmietanę i mieszam rózgą do zagotowania, ale nie za długo. Przecieram przez sitko, żeby pozbyć się grudek. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam ją w gorącym musie.
Ciasto zimne kroję na dwa blaty. Dolny blat wkładam do formy w której się piekł. Wylewam połowę kremu i wstawiam na 10 minut do lodówki. Układam drugi blat i wylewam resztę kremu. Wstawiam do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekoruje polewą, ale musi być ona płynna, bo szybko zastyga. Dekoruje owocami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2743
kcal
Białka
46
gram
Węglowodany
522
gram
Tłuszcze
50
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.