Malinowa tarta na podwieczorek
mariola85
Lato to sezon na rozmaite owoce: truskawki, maliny, borówki, czerwoną porzeczkę... Warto ten okres wykorzystać na robienie rozmaitych tart. Kruche ciasto, masa budyniowa i świeże owoce to najlepsze i najprostsze połączenie.
0
0 / 0
Lato to sezon na rozmaite owoce: truskawki, maliny, borówki, czerwoną porzeczkę... Warto ten okres wykorzystać na robienie rozmaitych tart. Kruche ciasto, masa budyniowa i świeże owoce to najlepsze i najprostsze połączenie.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
0.50 l śmietanka kremowa 30%
1 szcz. sól
120 g masło
1 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. fix do śmietany
20 łyżka mąka pszenna krupczatka lubelli
4 łyżka dżem malinowy niskosłodzony łowicz
7 dek. cukier
1 opak. maliny
Przygotowanie
Wymieszać wszystkie składniki na ciasto: mąkę, sól, cukier, masło i jajko (może być samo żółtko). Ciasto dokładnie wyrobić aż będzie z niego można uformować kulę, a ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto wstawić na pół godziny do lodówki.
Następnie rozwałkować je lub zetrzeć na tarce na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec 25-30 minut.
Ostudzoną tartę posmarować dżemem i wyłożyć ubitą ze śmietan-fixem śmietanę kremówkę.
Na bitą śmietanę kłaść rzędami maliny.