Malinowa tarta na podwieczorek

mariola85
Malinowa tarta na podwieczorek

0

0 / 0

Lato to sezon na rozmaite owoce: truskawki, maliny, borówki, czerwoną porzeczkę... Warto ten okres wykorzystać na robienie rozmaitych tart. Kruche ciasto, masa budyniowa i świeże owoce to najlepsze i najprostsze połączenie.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

0.50 l śmietanka kremowa 30%

1 szczyp. sól

120 g masło

1 szt. żółtko jaja kurzego

2 szt. fix do śmietany

20 łyżka mąka pszenna krupczatka lubelli

4 łyżka dżem malinowy niskosłodzony łowicz

7 dag. cukier

1 opak. maliny

Przygotowanie


1

Wymieszać wszystkie składniki na ciasto: mąkę, sól, cukier, masło i jajko (może być samo żółtko). Ciasto dokładnie wyrobić aż będzie z niego można uformować kulę, a ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto wstawić na pół godziny do lodówki.

2

Następnie rozwałkować je lub zetrzeć na tarce na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec 25-30 minut.

3

Ostudzoną tartę posmarować dżemem i wyłożyć ubitą ze śmietan-fixem śmietanę kremówkę.

4

Na bitą śmietanę kłaść rzędami maliny.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

450

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

36

gram

Tłuszcze

32

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły