Malinowa tarta na podwieczorek

mariola85
Malinowa tarta na podwieczorek

Średnia 0 / 0

Oceń!

Lato to sezon na rozmaite owoce: truskawki, maliny, borówki, czerwoną porzeczkę... Warto ten okres wykorzystać na robienie rozmaitych tart. Kruche ciasto, masa budyniowa i świeże owoce to najlepsze i najprostsze połączenie.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

0.50 l śmietanka kremowa 30%

1 szczyp. sól

120 g masło

1 szt. żółtko jaja kurzego

2 szt. fix do śmietany

20 łyżka mąka pszenna krupczatka lubelli

4 łyżka dżem malinowy niskosłodzony łowicz

7 dag. cukier

1 opak. maliny

Przygotowanie


Wymieszać wszystkie składniki na ciasto: mąkę, sól, cukier, masło i jajko (może być samo żółtko). Ciasto dokładnie wyrobić aż będzie z niego można uformować kulę, a ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto wstawić na pół godziny do lodówki.

Następnie rozwałkować je lub zetrzeć na tarce na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec 25-30 minut.

Ostudzoną tartę posmarować dżemem i wyłożyć ubitą ze śmietan-fixem śmietanę kremówkę.

Na bitą śmietanę kłaść rzędami maliny.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

450

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

36

gram

Tłuszcze

32

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły