Malinowa Poezja
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
AgnieszkaStepien
![Malinowa Poezja](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699972979042.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
500 g maliny mrożone
150 g cukier
50 woda zimna
100 woda wrząca
1 opak. żelatyna fix
250 jogurt grecki
200 g płatki czekoladowo-karmelowe
100 g czekolada 60-70 % kakao
100 śmietanka 30%
50 g masło
Przygotowanie
Maliny wypłukać i osuszyć. Maliny zmiksować blenderem, wylać na sitko. Do malin dodać cukier i dokładnie połączyć składniki. Do miski wlać 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzącej wody. Następnie dodać Żelatynę-fix deserową, całość miksować na najwyższych obrotach, dodać do musu i krótko miksować. Następnie dodać dżem Łowicz malinowy i delikatnie wymieszać. Rozlać mus malinowy do szklanek i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Czekoladę siekamy nożem na drobne wiórki i wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej . Dodajemy śmietankę, mieszamy.
Do przygotowanych pucharów wlewamy przygotowany mus malinowy następnie uzupełniamy 2 łyżkami jogurtu greckiego. Wlewamy polewę czekoladowa, posypujemy płatkami czekoladowo-karmelowymi i uzupełniamy do samej góry jogurtem greckim. Dekorujemy malinami i posypujemy płatkami.