Malezyjska zupa laksa z dorszem

EkspertOdKuchni
Malezyjska zupa laksa z dorszem

0

0 / 0

Szukasz pomysłu na orientalny, rozgrzewający posiłek pełen smaku? Malezyjska zupa laksa z dorszem to idealne danie inspirowane kuchnią Azji Południowo-Wschodniej. Połączenie mleka kokosowego, pasty laksa, dorsza i świeżych warzyw tworzy wyrazistą, pikantno-kremową zupę, która znakomicie komponuje się z delikatnym makaronem ryżowym. To świetna alternatywa dla klasycznych zup – gotowa w niecałe 30 minut, pełna aromatycznych przypraw, kolendry i papryczki chilli. Zupa laksa z dorszem doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację, kiedy masz ochotę na coś egzotycznego i lekkiego, a jednocześnie sycącego.

9

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 g filet z dorsza atlantyckiego

100 g makaron ryżowy wstążki

1 łyżka olej kokosowy

1 łyżka pasta laksa

500 ml bulion drobiowy

300 ml mleko kokosowe

150 g papryka czerwona

1 pęcz. świeża kolendra

1 szt. papryczka chili

Przygotowanie


1

Ugotuj makaron ryżowy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

2

W rondelku przesmaż na łyżce oleju kokosowego pokrojoną w cienkie paski paprykę czerwoną. Dodaj pastę laksa i zamieszaj.

3

Wlej bulion i zagotuj.

4

Dodaj mleko kokosowe i gotuj kolejne 3–4 minuty.

5

Dodaj pokrojonego na kawałki dorsza i gotuj 2–3 minuty.

6

Do miseczki nałóż porcję ugotowanego makaronu.

7

Wlej gorącą zupę z kawałkami dorsza.

8

Udekoruj kolendrą i papryczką chilli.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły