Małe ptysie z polewą kakaową

kakaowiec

Wartości odżywcze na porcję
Energia
192
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
0.50 szkl. mleko 2%
0.50 szkl. woda
120 g masło
1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
4 szkl. jaja kurze całe
1 szczyp. sól
3 łyżka mleko 2%
3 łyżka cukier
3 łyżka kakao decomorreno
100 g masło
1 szt. bita śmietana
Przygotowanie
W rondlu zagotować wodę, mleko i masło. Gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy mąkę i mieszamy, aż powstanie jednolita masa - ciasto będzie odchodzić od brzegów rondla i łyżki.Pozostawiamy je do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie dodajemy jajka i za pomocą łyżki ucieramy na gładką i puszystą masę. Możemy również użyć miksera, z odpowiedną końcówką do ucierania mas.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskamy ciasto za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą 1 cm końcówką. Jeśli nie posiadamy rękawa możemy tę czynność wykonać łyżką. Pieczemy w temperaturze 200 st. przez około 20 minut.
Przygotowujemy polewę:Do rondla wlewamy mleko i rozpuszczamy w nim cukier. Następnie dodajemy masło, pokrojone w kostkę i mieszamy aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao. Mieszamy energicznie aż powstanie gładka i błyszcząca polewa. Po upieczeniu nadziewamy ptysie bitą śmietaną lub masą budyniową. Tuż przed podaniem polewamy obficie kakaową polewą.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
192
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.