1

Składniki

1 Szklanka
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
3 Łyżki
ingridient
Kakao DecoMorreno
0.5 Szklanki
Mleko 2%
0.5 Szklanki
woda
120 Gramów
masło
4 Szklanki
jaja kurze całe
1 Szczypta
sól
3 Łyżki
Mleko 2%
3 Łyżki
cukier
100 Gramów
masło
1 Sztuka
bita śmietana
1 Sztuka
MASA BUDYNIOWA:
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. W rondlu zagotować wodę, mleko i masło. Gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy mąkę i mieszamy, aż powstanie jednolita masa - ciasto będzie odchodzić od brzegów rondla i łyżki.Pozostawiamy je do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie dodajemy jajka i za pomocą łyżki ucieramy na gładką i puszystą masę. Możemy również użyć miksera, z odpowiedną końcówką do ucierania mas.
  2. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskamy ciasto za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą 1 cm końcówką. Jeśli nie posiadamy rękawa możemy tę czynność wykonać łyżką. Pieczemy w temperaturze 200 st. przez około 20 minut.
  3. Przygotowujemy polewę:Do rondla wlewamy mleko i rozpuszczamy w nim cukier. Następnie dodajemy masło, pokrojone w kostkę i mieszamy aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao. Mieszamy energicznie aż powstanie gładka i błyszcząca polewa. Po upieczeniu nadziewamy ptysie bitą śmietaną lub masą budyniową. Tuż przed podaniem polewamy obficie kakaową polewą.

Podobne przepisy

Kakaowe profiterole

Łatwy Do 1 godz
Kakaowe profiterole

Kakaowe jajka niespodzianka

Łatwy Do 1 godz
Kakaowe jajka niespodzianka

Churrosy Kakaowe

Średni Do 3 godz
Churrosy Kakaowe

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Kakaowe Owsiane Ciasteczka

Łatwy Do 40 min
Kakaowe Owsiane Ciasteczka

Kakaowe serca

Średni Do 1,5 godz
Kakaowe serca

Kakaowo - cytrynowe mini baby

Łatwy Do 1 godz
Kakaowo - cytrynowe mini baby

Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Łatwy Do 1 godz
Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!