Małe ptysie z polewą kakaową

kakaowiec
Małe ptysie z polewą kakaową

1

0 / 0

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

0.50 szkl. mleko 2%

0.50 szkl. woda

120 g masło

1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

4 szkl. jaja kurze całe

1 szcz. sól

3 łyżka mleko 2%

3 łyżka cukier

3 łyżka kakao decomorreno

100 g masło

1 szt. bita śmietana

1 szt. masa budyniowa:

Przygotowanie


1

W rondlu zagotować wodę, mleko i masło. Gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy mąkę i mieszamy, aż powstanie jednolita masa - ciasto będzie odchodzić od brzegów rondla i łyżki.Pozostawiamy je do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie dodajemy jajka i za pomocą łyżki ucieramy na gładką i puszystą masę. Możemy również użyć miksera, z odpowiedną końcówką do ucierania mas.

2

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskamy ciasto za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą 1 cm końcówką. Jeśli nie posiadamy rękawa możemy tę czynność wykonać łyżką. Pieczemy w temperaturze 200 st. przez około 20 minut.

3

Przygotowujemy polewę:Do rondla wlewamy mleko i rozpuszczamy w nim cukier. Następnie dodajemy masło, pokrojone w kostkę i mieszamy aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao. Mieszamy energicznie aż powstanie gładka i błyszcząca polewa. Po upieczeniu nadziewamy ptysie bitą śmietaną lub masą budyniową. Tuż przed podaniem polewamy obficie kakaową polewą.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły