Makuszek - ciasto z białek i maku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Makuszek - ciasto z białek i maku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977522320.jpeg&w=3840&q=75)
Zostały Ci białka z innego ciasta i nie wiesz co z nimi zrobić? Kolejne ciasto! Polecamy ciasto makuszek, czyli wypiek z białek z makiem i rodzynkami. Pycha!
0
0 / 0
Zostały Ci białka z innego ciasta i nie wiesz co z nimi zrobić? Kolejne ciasto! Polecamy ciasto makuszek, czyli wypiek z białek z makiem i rodzynkami. Pycha!
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. mak niebieski
1 szkl. białko jaja kurzego
1 szkl. cukier
1 szkl. bakalie
0.50 łyżecz. aromat migdałowy
0.50 szkl. masło
Przygotowanie
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Do otrzymanej masy dodać mąkę, mak, proszek do pieczenia, bakalie, roztopione masło i aromat. Wymieszać.
Piec około 50 minut w temperaturze 220 stopni. Można od góry przykryć folią aluminiową, aby się za bardzo nie spiekło. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.