Makuszek - ciasto z białek i maku

m7
Makuszek - ciasto z białek i maku

0

0 / 0

Zostały Ci białka z innego ciasta i nie wiesz co z nimi zrobić? Kolejne ciasto! Polecamy ciasto makuszek, czyli wypiek z białek z makiem i rodzynkami. Pycha!

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Składniki

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. mak niebieski

1 szkl. białko jaja kurzego

1 szkl. cukier

1 szkl. bakalie

0.50 łyżecz. aromat migdałowy

0.50 szkl. masło

Przygotowanie


1

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Do otrzymanej masy dodać mąkę, mak, proszek do pieczenia, bakalie, roztopione masło i aromat. Wymieszać.

2

Piec około 50 minut w temperaturze 220 stopni. Można od góry przykryć folią aluminiową, aby się za bardzo nie spiekło. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

152

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

19

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły