Makuszek - ciasto z białek i maku

m7
Makuszek - ciasto z białek i maku

0

0 / 0

Zostały Ci białka z innego ciasta i nie wiesz co z nimi zrobić? Kolejne ciasto! Polecamy ciasto makuszek, czyli wypiek z białek z makiem i rodzynkami. Pycha!

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Składniki

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. mak niebieski

1 szkl. białko jaja kurzego

1 szkl. cukier

1 szkl. bakalie

0.50 łyżeczka aromat migdałowy

0.50 szkl. masło

Przygotowanie


1

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Do otrzymanej masy dodać mąkę, mak, proszek do pieczenia, bakalie, roztopione masło i aromat. Wymieszać.

2

Piec około 50 minut w temperaturze 220 stopni. Można od góry przykryć folią aluminiową, aby się za bardzo nie spiekło. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły