Example thumb
0

Składniki

100 Mililitrów
alkohol
500 Mililitrów
mleko UHT 3,2%
1 Szczypta
sól
2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
1.5 Szklanki
cukier
1.5 Szklanki
mąka pszenna tortowa
0.75 Szklanki
Skrobia ziemniaczana
9 Sztuk
jaja kurze całe
1 Sztuka
polewa czekoladowa
24 Sztuki
biszkopty
1 Sztuka
galaretka cytrynowa
1 Sztuka
budyń waniliowy
2 Łyżki
cukier puder
2 Łyżki
cukier
5 Łyżek
wiórki kokosowe
4 Łyżki
Mak niebieski
25 Dekagramów
masło roślinne zwykłe kostka
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać obie mąki i proszek do pieczenia, mieszając dodać mak i wiórki kokosowe. Następnie delikatnie ucierając dodawać po łyżce piany z białek.
  2. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec około 30-35 minut w temperaturze 170- 180 stopni.
  3. Mleko zagotować z cukrem i budyniem, zdjąć z ognia, dodać galaretkę( prosto z opakowania, nie rozpuszczoną), wymieszać dokładnie.
  4. Budyń odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem i dodawać do niego po łyżce ostudzonego budyniu.
  5. Biszkopt przekroić na pół, przełożyć do 3/4 masy. Pozostałą masę rozsmarować na wierzchu ciasta, a na niej układać biszkopty nasączone alkoholem( ja użyłam rumu wymieszanego z herbatą).
  6. Wierzch ozdobić polewą czekoladową( kupiłam gotową czarno- białą).

Opis

Ciasto, które przygotowuję na imprezy i święta.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!