Makowo - kokosowe ciasto z biszkoptami
m7
Ciasto, które warto przygotować na imprezy i święta. Makowo - kokosowe ciasto z biszkoptami jest bardzo dobre i wygląda ciekawie na stole. Smacznego!
0
0 / 0
Ciasto, które warto przygotować na imprezy i święta. Makowo - kokosowe ciasto z biszkoptami jest bardzo dobre i wygląda ciekawie na stole. Smacznego!
17
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
100 alkohol
500 mleko uht 3,2%
1 szczyp. sól
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1.50 szkl. cukier
1.50 szkl. mąka pszenna tortowa
0.75 szkl. skrobia ziemniaczana
9 szt. jaja kurze całe
1 szt. polewa czekoladowa
24 szt. biszkopty
1 szt. galaretka cytrynowa
1 szt. budyń waniliowy
2 łyżka cukier puder
2 łyżka cukier
5 łyżka wiórki kokosowe
4 łyżka mak niebieski
25 dag. masło roślinne
Przygotowanie
Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać obie mąki i proszek do pieczenia, mieszając dodać mak i wiórki kokosowe. Następnie delikatnie ucierając dodawać po łyżce piany z białek.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec około 30 - 35 minut w temperaturze 170 - 180 stopni.
Mleko zagotować z cukrem i budyniem, zdjąć z ognia, dodać galaretkę (prosto z opakowania, nierozpuszczoną), wymieszać dokładnie.
Budyń odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem i dodawać do niego po łyżce ostudzonego budyniu.
Biszkopt przekroić na pół, przełożyć do 3/4 masy. Pozostałą masę rozsmarować na wierzchu ciasta, a na niej układać biszkopty nasączone alkoholem.
Wierzch ozdobić polewą czekoladową.