Makowo - kokosowe ciasto z biszkoptami

m7
Makowo - kokosowe ciasto z biszkoptami

0

0 / 0

Ciasto, które warto przygotować na imprezy i święta. Makowo - kokosowe ciasto z biszkoptami jest bardzo dobre i wygląda ciekawie na stole. Smacznego!

17

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Składniki

100 alkohol

500 mleko uht 3,2%

1 szcz. sól

2 łyżeczka proszek do pieczenia

1.50 szkl. cukier

1.50 szkl. mąka pszenna tortowa

0.75 szkl. skrobia ziemniaczana

9 szt. jaja kurze całe

1 szt. polewa czekoladowa

24 szt. biszkopty

1 szt. galaretka cytrynowa

1 szt. budyń waniliowy

2 łyżka cukier puder

2 łyżka cukier

5 łyżka wiórki kokosowe

4 łyżka mak niebieski

25 dek. masło roślinne

Przygotowanie


1

Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać obie mąki i proszek do pieczenia, mieszając dodać mak i wiórki kokosowe. Następnie delikatnie ucierając dodawać po łyżce piany z białek.

2

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec około 30 - 35 minut w temperaturze 170 - 180 stopni.

3

Mleko zagotować z cukrem i budyniem, zdjąć z ognia, dodać galaretkę (prosto z opakowania, nierozpuszczoną), wymieszać dokładnie.

4

Budyń odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem i dodawać do niego po łyżce ostudzonego budyniu.

5

Biszkopt przekroić na pół, przełożyć do 3/4 masy. Pozostałą masę rozsmarować na wierzchu ciasta, a na niej układać biszkopty nasączone alkoholem.

6

Wierzch ozdobić polewą czekoladową.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły