0

Składniki

2 Litry
mleko UHT 3,2%
3 Sztuki
bułka
3 Łyżki
cukier
250 Dekagramów
Mak niebieski
30 Dekagramów
Bakalie
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mielimy mak;-)
  2. Do wysokiego garnka wlewamy mleko,wsypujemy mak oraz cukier.
  3. Gotujemy na małym ogniu, mieszając by się nie przypaliło.
  4. Bułkę kroimy w plasterki.
  5. Orzechy oraz migdały kroimy na drobno,dodajemy rodzynki
  6. Wsypujemy na 2 min do gotującego się maku, mieszamy.
  7. W miseczce układamy na przemian warstwę maku z bakaliami i bułeczki.
  8. Wierzch można posypać kokosem.
  9. Podajemy schłodzone

Opis

Nie wyobrażam sobie bez nich Wigilii. Przepis na niewielką miseczkę na 3-4 osoby

Podobne przepisy

Makiełki

Przepis
Łatwy Do 40 min
Makiełki

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Camembert zapiekany w bułce z dżemem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Camembert zapiekany w bułce z dżemem

Dżem z aronii, jabłek i gruszek

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Dżem z aronii, jabłek i gruszek

Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Przepis
Średni Do 3 godz
Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Marynowane kozaki

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Marynowane kozaki

Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Przepis
Średni Do 3 godz
Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Piernik świąteczny

Przepis
Średni Do 15 min
Piernik świąteczny

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!