Makówki
m7
Tradycyjny przepis na deser we wigilję.Wyniosłam go z domu i do dzisiaj go robię.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
639
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
67
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tradycyjny przepis na deser we wigilję.Wyniosłam go z domu i do dzisiaj go robię.
10
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 l mleko
3 szt. bułka czerstwa
1 szt. olejek migdałowy
4 łyżka cukier
2 łyżka miód
3 łyżka masło
2 łyżka kakao decomorreno
4 łyżka rodzynki suszone
4 łyżka migdały
25 dag. mak mielony
Przygotowanie
Wszystkie składniki dajemy do garnka i zagotowujemy.Ewentualnie dosłodzić. Bułki pokroić na kromki.W salaterce układać warstwami:kromki bułki zalać makiem.
Czynność tą powtarzać tak aby na wierzchu był mak.Odstawić do ostygnięcia. Podawać dobrze oziębione.Najlepsze są następnego dnia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
639
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
67
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.