Makówki

m7
Makówki

0

0 / 0

Tradycyjny przepis na deser we wigilję.Wyniosłam go z domu i do dzisiaj go robię.

10

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 l mleko

3 szt. bułka czerstwa

1 szt. olejek migdałowy

4 łyżka cukier

2 łyżka miód

3 łyżka masło

2 łyżka kakao decomorreno

4 łyżka rodzynki suszone

4 łyżka migdały

25 dag. mak mielony

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki dajemy do garnka i zagotowujemy.Ewentualnie dosłodzić. Bułki pokroić na kromki.W salaterce układać warstwami:kromki bułki zalać makiem.

2

Czynność tą powtarzać tak aby na wierzchu był mak.Odstawić do ostygnięcia. Podawać dobrze oziębione.Najlepsze są następnego dnia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

639

kcal

Białka

18

gram

Węglowodany

67

gram

Tłuszcze

34

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły