Makowiec zawijany
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Makowiec zawijany](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1712317637810.jpg&w=3840&q=75)
Zawijany makowiec to idealny wybór na świąteczny stół lub codzienną przekąskę do kawy i herbaty. Połączenie ciasta drożdżowego, masy makowej, migdałów, orzechów laskowych, wiórków kokosowych i czekoladowej polewy z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom tradycyjnych wypieków.
0
0 / 0
Zawijany makowiec to idealny wybór na świąteczny stół lub codzienną przekąskę do kawy i herbaty. Połączenie ciasta drożdżowego, masy makowej, migdałów, orzechów laskowych, wiórków kokosowych i czekoladowej polewy z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom tradycyjnych wypieków.
13
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
3 szkl. mąka tortowa lubella
40 g świeże drożdże
180 ml mleko
150 g masło
6 łyżka cukier
6 szt. żółtka
1 szczyp. sól
850 g masa makowa z bakaliami
100 g płatki migdałów
50 g orzechy laskowe
50 g wiórki kokosowe
100 g czekolada gorzka
50 ml śmietanka 30%
Przygotowanie
Do miseczki wlej 100 ml ciepłego mleka. Dodaj drożdże, łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do dużej miski przesiej pozostałą mąkę, wlej mleko, roztopione masło oraz rozczyn drożdżowy. Wymieszaj wszystko łyżką. Kiedy składniki się połączą, uformują z ciasta kulę i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1-1,5h).
Do masy makowej dodaj połowę płatków migdałowych.
Na posypanej mąką stolnicy wyrób przez chwilę wyrośnięte ciasto, następnie podziel je na dwie części i rozwałkuj na prostokąt ok. 3 mm grubości.
Rozsmaruj równomiernie masę na cieście, zostawiając 2 cm wolnej krawędzi. Zwiń makowiec jak roladę. Koniec ciasta schowaj pod spód. Przełóż całość na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną masłem.
Piekarnik rozgrzej do 190°C. Piecz ok. 35-40 minut.
Pokruszoną czekoladę razem ze śmietanką rozpuść w kąpieli wodnej.
Przygotowaną polewą polej dokładnie upieczony makowiec, aby pokryła cały jego wierzch. Następnie udekoruj płatkami migdałów, pokruszonymi orzechami laskowymi i wiórkami kokosowymi.