Makowiec zawijany

Lubella
Makowiec zawijany

0

0 / 0

Zawijany makowiec to idealny wybór na świąteczny stół lub codzienną przekąskę do kawy i herbaty. Połączenie ciasta drożdżowego, masy makowej, migdałów, orzechów laskowych, wiórków kokosowych i czekoladowej polewy z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom tradycyjnych wypieków.

13

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

3 szkl. mąka tortowa lubella

40 g świeże drożdże

180 ml mleko

150 g masło

6 łyżka cukier

6 szt. żółtka

1 szczyp. sól

850 g masa makowa z bakaliami

100 g płatki migdałów

50 g orzechy laskowe

50 g wiórki kokosowe

100 g czekolada gorzka

50 ml śmietanka 30%

Przygotowanie


1

Do miseczki wlej 100 ml ciepłego mleka. Dodaj drożdże, łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

2

Do dużej miski przesiej pozostałą mąkę, wlej mleko, roztopione masło oraz rozczyn drożdżowy. Wymieszaj wszystko łyżką. Kiedy składniki się połączą, uformują z ciasta kulę i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1-1,5h).

3

Do masy makowej dodaj połowę płatków migdałowych.

4

Na posypanej mąką stolnicy wyrób przez chwilę wyrośnięte ciasto, następnie podziel je na dwie części i rozwałkuj na prostokąt ok. 3 mm grubości.

5

Rozsmaruj równomiernie masę na cieście, zostawiając 2 cm wolnej krawędzi. Zwiń makowiec jak roladę. Koniec ciasta schowaj pod spód. Przełóż całość na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną masłem.

6

Piekarnik rozgrzej do 190°C. Piecz ok. 35-40 minut.

7

Pokruszoną czekoladę razem ze śmietanką rozpuść w kąpieli wodnej.

8

Przygotowaną polewą polej dokładnie upieczony makowiec, aby pokryła cały jego wierzch. Następnie udekoruj płatkami migdałów, pokruszonymi orzechami laskowymi i wiórkami kokosowymi.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły