Makowiec zawijany

m7
Makowiec zawijany

Średnia 0 / 0

Oceń!

Ciasto, które można upiec i zamrozić - makowiec zawijany. Lubiane zawijane ciasto z masą makową zawsze wychodzi i zawsze smakuje.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

200 mleko uht 3,2%

2 łyżecz. cukier waniliowy

2 szt. jaja kurze całe

2 łyżka skórka z cytryny

5 dag. drożdże

50 dag. mąka pszenna tortowa

10 dag. cukier

40 dag. masa makowa

5 dag. orzechy włoskie

Przygotowanie


Mleko podgrzać i rozetrzeć w nim drożdże.

W misce wymieszać mąkę pszenną, cukier, skórkę z cytryny lub pomarańczy i jajka. Na koniec wlać rozczyn drożdżowy i zagnieść ciasto.

Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masę makowa wymieszać z posiekanymi orzechami i cukrem waniliowym.

Ciasto drożdżowe rozwałkować, następnie wyłożyć na nie masę makową i zawinąć.

Ciasto przełożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, następnie piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1229

kcal

Białka

37

gram

Węglowodany

209

gram

Tłuszcze

30

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły