Makowiec zawijany

m7
Makowiec zawijany

1

0 / 0

Ciasto, które można upiec i zamrozić - makowiec zawijany. Lubiane zawijane ciasto z masą makową zawsze wychodzi i zawsze smakuje.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

200 mleko uht 3,2%

2 łyżecz. cukier waniliowy

2 szt. jaja kurze całe

2 łyżka skórka z cytryny

5 dag. drożdże

50 dag. mąka pszenna tortowa

10 dag. cukier

40 dag. masa makowa

5 dag. orzechy włoskie

Przygotowanie


1

Mleko podgrzać i rozetrzeć w nim drożdże.

2

W misce wymieszać mąkę pszenną, cukier, skórkę z cytryny lub pomarańczy i jajka. Na koniec wlać rozczyn drożdżowy i zagnieść ciasto.

3

Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4

Masę makowa wymieszać z posiekanymi orzechami i cukrem waniliowym.

5

Ciasto drożdżowe rozwałkować, następnie wyłożyć na nie masę makową i zawinąć.

6

Ciasto przełożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, następnie piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły