Makowiec zawijany
m7
Ciasto, które można upiec i zamrozić - makowiec zawijany. Lubiane zawijane ciasto z masą makową zawsze wychodzi i zawsze smakuje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1229
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
209
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Ciasto, które można upiec i zamrozić - makowiec zawijany. Lubiane zawijane ciasto z masą makową zawsze wychodzi i zawsze smakuje.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
200 mleko uht 3,2%
2 łyżecz. cukier waniliowy
2 szt. jaja kurze całe
2 łyżka skórka z cytryny
5 dag. drożdże
50 dag. mąka pszenna tortowa
10 dag. cukier
40 dag. masa makowa
5 dag. orzechy włoskie
Przygotowanie
Mleko podgrzać i rozetrzeć w nim drożdże.
W misce wymieszać mąkę pszenną, cukier, skórkę z cytryny lub pomarańczy i jajka. Na koniec wlać rozczyn drożdżowy i zagnieść ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masę makowa wymieszać z posiekanymi orzechami i cukrem waniliowym.
Ciasto drożdżowe rozwałkować, następnie wyłożyć na nie masę makową i zawinąć.
Ciasto przełożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, następnie piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1229
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
209
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.