1

Składniki

200 Mililitrów
mleko UHT 3,2%
2 Łyżeczki
CUKIER WANILIOWY
2 Sztuki
jaja kurze całe
2 Łyżki
skórka z cytryny
5 Dekagramów
drożdże
50 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
10 Dekagramów
cukier
40 Dekagramów
Masa makowa
5 Dekagramów
orzechy włoskie
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mleko podgrzać i rozetrzeć w nim drożdże.
  2. W misce wymieszać mąkę pszenną, cukier, skórkę z cytryny lub pomarańczy i jajka. Na koniec wlać rozczyn drożdżowy i zagnieść ciasto.
  3. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Masę makowa wymieszać z posiekanymi orzechami i cukrem waniliowym.
  5. Ciasto drożdżowe rozwałkować, następnie wyłożyć na nie masę makową i zawinąć.
  6. Ciasto przełożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, następnie piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Opis

Ciasto, które można upiec i zamrozić. Ja zawsze przygotowuję kilka sztuk, część mrożę "na później".

Podobne przepisy

Makowiec

Przepis
Średni Do 1 godz
Makowiec

Pączki z marmoladą różaną

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki z marmoladą różaną

Makowiec

Przepis
Średni Do 1 godz
Makowiec

Pączki po bawarsku

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki po bawarsku

Sernik z makiem

Przepis
Trudny Do 1 godz
Sernik z makiem

Ciasto orzechowe z miodem.

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Ciasto orzechowe z miodem.

Tort czekoladowy

Przepis
Trudny Do 3 godz
Tort czekoladowy

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!