Makowiec zawijany

Lubella
Makowiec zawijany

2

0 / 0

Makowiec zawijany to klasyk polskiej kuchni, którego zapach wypełnia dom ciepłem i rodzinną atmosferą. Cienkie ciasto drożdżowe kryje w sobie aromatyczne, wilgotne nadzienie makowe, wzbogacone bakaliami i delikatną nutą miodu. Idealny na święta i inne uroczyste okazje, ale równie dobrze smakuje do popołudniowej kawy.

16

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

500 g mąka pszenna tortowa lubella

100 ml mleko

25 g drożdże świeże

70 g cukier

3 szt. żółtka

80 g masło

1 szczyp. sól

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

Masa makowa

300 g mak

150 g cukier

2 łyżka miód

50 g rodzynki

50 g orzechy włoskie

50 g migdały

2 łyżka skórka pomarańczowa

20 g masło

Przygotowanie


1

Podgrzej mleko, aby było letnie, i rozpuść w nim drożdże z łyżeczką cukru oraz 2 łyżkami mąki. Odstaw na 10 minut, aż zaczyn się spieni.

2

W dużej misce połącz przesianą mąkę, resztę cukru, sól i wanilię. Dodaj żółtka i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem.

3

Stopniowo dodawaj roztopione, przestudzone masło. Wyrabiaj do uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta (ok. 10 minut). Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aż podwoi objętość.

4

Mak zalej wrzącą wodą i gotuj przez 15 minut. Odcedź i zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem lub użyj blendera.

5

Na patelni rozpuść masło, dodaj zmielony mak, cukier i miód. Podsmażaj, mieszając, przez 5 minut.

6

Dodaj rodzynki, orzechy, migdały, skórkę pomarańczową i aromat migdałowy. Ostudź.

7

Na koniec delikatnie wmieszaj ubite na sztywno białka, aby masa była puszysta.

8

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości 0,5 cm.

9

Równomiernie rozsmaruj masę makową na cieście, zostawiając 2 cm marginesów na brzegach.

10

Zwiń ciasto w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Końce makowca podwiń pod spód, aby nadzienie nie wypłynęło.

11

Gotowe rolady przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.

12

Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).

13

Makowce posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz przez około 40 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru.

14

Ostudź na kratce.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1065

kcal

Białka

26

gram

Węglowodany

109

gram

Tłuszcze

62

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły