Makowiec zawijany
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Makowiec zawijany](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1713173926538.jpg&w=3840&q=75)
Ciasto dobre zarówna na święta, jak i inne uroczyste okazje
2
0 / 0
Ciasto dobre zarówna na święta, jak i inne uroczyste okazje
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
0.50 kg mąka pszenna tortowa
0.50 kg mak niebieski
1 szczyp. sól
1 kostka margaryna zwykła
0.25 kostka margaryna zwykła
0.50 szkl. mleko
1 szkl. cukier
0.33 szkl. mąka pszenna tortowa
2 szt. jaja kurze całe
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. olejek migdałowy
2 łyżka cukier
1 łyżka kandyzowana skórka pomarańczowa
5 dag. drożdże
10 dag. rodzynki
Przygotowanie
Ciasto po wypłynięciu dzielimy na dwie części (nadzienie również) podsypujemy mąką wałkujemy dość cieńko, rozsmarowujemy nadzienie i rolujemy.
Ciasto zawijamy w pergamin z lekkim luzem a końcówki podwijamy. To samo robimy z drugą porcją.
Obie rolady wkładamy na blachę i do piekarnika na 50-60 mi60ut. 180c.
Mak zalewamy dużą ilością wrzącej wody na całą noc. Na drugi dzień przelewamy na sito o drobnych oczkach i odciskamy z wody, następnie 2 razy mielimy maszynką do mięsa i dodajemy wszystkie składniki mieszamy.
Przygotować rozczyn z drożdzy, mleka, 1/2 łyżeczki cukru i 5-6 łyżek mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę z margaryną posiekać nożem, dodać cukier, sól, jajka zagnieść. Następnie dodać wyrośnięte drożdze i dokładnie wyrobić. Ciasto zawinąć w gazę i włożyć do zimnej wody (wody musi być tyle by ciasto było ?utopione?) do wypłynięcia. Jeżeli drożdże będą świeże (a takie powinny być) ciasto wypłynie po 10 minutach.