Makowiec zawijany
m7
Ciasto dobre zarówna na święta, jak i inne uroczyste okazje
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1065
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
109
gram
Tłuszcze
62
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Ciasto dobre zarówna na święta, jak i inne uroczyste okazje
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
0.50 kg mąka pszenna tortowa
0.50 kg mak niebieski
1 szczyp. sól
1 kostka margaryna zwykła
0.25 kostka margaryna zwykła
0.50 szkl. mleko
1 szkl. cukier
0.33 szkl. mąka pszenna tortowa
2 szt. jaja kurze całe
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. olejek migdałowy
2 łyżka cukier
1 łyżka kandyzowana skórka pomarańczowa
5 dag. drożdże
10 dag. rodzynki
Przygotowanie
Ciasto po wypłynięciu dzielimy na dwie części (nadzienie również) podsypujemy mąką wałkujemy dość cieńko, rozsmarowujemy nadzienie i rolujemy.
Ciasto zawijamy w pergamin z lekkim luzem a końcówki podwijamy. To samo robimy z drugą porcją.
Obie rolady wkładamy na blachę i do piekarnika na 50-60 mi60ut. 180c.
Mak zalewamy dużą ilością wrzącej wody na całą noc. Na drugi dzień przelewamy na sito o drobnych oczkach i odciskamy z wody, następnie 2 razy mielimy maszynką do mięsa i dodajemy wszystkie składniki mieszamy.
Przygotować rozczyn z drożdzy, mleka, 1/2 łyżeczki cukru i 5-6 łyżek mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę z margaryną posiekać nożem, dodać cukier, sól, jajka zagnieść. Następnie dodać wyrośnięte drożdze i dokładnie wyrobić. Ciasto zawinąć w gazę i włożyć do zimnej wody (wody musi być tyle by ciasto było ?utopione?) do wypłynięcia. Jeżeli drożdże będą świeże (a takie powinny być) ciasto wypłynie po 10 minutach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1065
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
109
gram
Tłuszcze
62
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.