Makowiec zawijany
m7
2
0 / 0
Ciasto dobre zarówna na święta, jak i inne uroczyste okazje
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
0.50 kg mąka pszenna tortowa
0.50 kg mak niebieski
1 szcz. sól
1 kost. margaryna zwykła
0.25 kost. margaryna zwykła
0.50 szkl. mleko
1 szkl. cukier
0.33 szkl. mąka pszenna tortowa
2 szt. jaja kurze całe
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. olejek migdałowy
2 łyżka cukier
1 łyżka kandyzowana skórka pomarańczowa
5 dek. drożdże
10 dek. rodzynki
Przygotowanie
Ciasto po wypłynięciu dzielimy na dwie części (nadzienie również) podsypujemy mąką wałkujemy dość cieńko, rozsmarowujemy nadzienie i rolujemy.
Ciasto zawijamy w pergamin z lekkim luzem a końcówki podwijamy. To samo robimy z drugą porcją.
Obie rolady wkładamy na blachę i do piekarnika na 50-60 mi60ut. 180c.
Mak zalewamy dużą ilością wrzącej wody na całą noc. Na drugi dzień przelewamy na sito o drobnych oczkach i odciskamy z wody, następnie 2 razy mielimy maszynką do mięsa i dodajemy wszystkie składniki mieszamy.
Przygotować rozczyn z drożdzy, mleka, 1/2 łyżeczki cukru i 5-6 łyżek mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę z margaryną posiekać nożem, dodać cukier, sól, jajka zagnieść. Następnie dodać wyrośnięte drożdze i dokładnie wyrobić. Ciasto zawinąć w gazę i włożyć do zimnej wody (wody musi być tyle by ciasto było ?utopione?) do wypłynięcia. Jeżeli drożdże będą świeże (a takie powinny być) ciasto wypłynie po 10 minutach.