Makowiec zawijany

m7
Makowiec zawijany

2

0 / 0

Ciasto dobre zarówna na święta, jak i inne uroczyste okazje

15

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

0.50 kg mąka pszenna tortowa

0.50 kg mak niebieski

1 szcz. sól

1 kost. margaryna zwykła

0.25 kost. margaryna zwykła

0.50 szkl. mleko

1 szkl. cukier

0.33 szkl. mąka pszenna tortowa

2 szt. jaja kurze całe

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. olejek migdałowy

2 łyżka cukier

1 łyżka kandyzowana skórka pomarańczowa

5 dek. drożdże

10 dek. rodzynki

Przygotowanie


1

Ciasto po wypłynięciu dzielimy na dwie części (nadzienie również) podsypujemy mąką wałkujemy dość cieńko, rozsmarowujemy nadzienie i rolujemy.

2

Ciasto zawijamy w pergamin z lekkim luzem a końcówki podwijamy. To samo robimy z drugą porcją.

3

Obie rolady wkładamy na blachę i do piekarnika na 50-60 mi60ut. 180c.

4

Mak zalewamy dużą ilością wrzącej wody na całą noc. Na drugi dzień przelewamy na sito o drobnych oczkach i odciskamy z wody, następnie 2 razy mielimy maszynką do mięsa i dodajemy wszystkie składniki mieszamy.

5

Przygotować rozczyn z drożdzy, mleka, 1/2 łyżeczki cukru i 5-6 łyżek mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

6

Mąkę z margaryną posiekać nożem, dodać cukier, sól, jajka zagnieść. Następnie dodać wyrośnięte drożdze i dokładnie wyrobić. Ciasto zawinąć w gazę i włożyć do zimnej wody (wody musi być tyle by ciasto było ?utopione?) do wypłynięcia. Jeżeli drożdże będą świeże (a takie powinny być) ciasto wypłynie po 10 minutach.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły