Makowiec z jabłkiem

kontakt_1
Makowiec z jabłkiem

0

0 / 0

Święta bez makowca? Nie ma takiej opcji! Makowiec z tego przepisu jest wyjątkowy, bo... nie da się go zepsuć! Zawsze się udaje i zawsze wypełnia dom niezwykłym zapachem Bożego Narodzenia. Smak łączy tradycję z nowoczesnością i na długo zostaje w pamięci gości.

8

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

5 szt. jaja

1 szkl. cukier

1 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

0.50 szkl. mąka ziemniaczana

1 łyżeczka proszek do pieczenia

250 g margaryna

1 pusz. masa makowa

2 szt. jabłka

Przygotowanie


1

Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka, dodać do nich cukier i wkręcić do masy po jednym żółtku. Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2

Margarynę rozpuścić i wystudzić. Do masy jajecznej dodać mąkę oraz ostudzoną margarynę i wymieszać delikatnie. Połowę ciasta wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.

3

Jabłka obrać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki. Lekko odcisnąć i masę jabłkową połączyć z masą makową, Wymieszane masy wyłożyć na podpieczone ciasto i przykryć drugą połową ciasta.

4

Na wierzch ciasta położyć półplasterki jabłka i wstawić do pieczenia na 45 minut- nadal 180 stopni Celsjusza.

5

Wystudzić, udekorować lukrem lub polewą czekoladową.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły