Makowiec z jabłkiem
kontakt_1
Święta bez makowca? Nie ma takiej opcji! Makowiec z tego przepisu jest wyjątkowy, bo... nie da się go zepsuć! Zawsze się udaje i zawsze wypełnia dom niezwykłym zapachem Bożego Narodzenia. Smak łączy tradycję z nowoczesnością i na długo zostaje w pamięci gości.
0
0 / 0
Święta bez makowca? Nie ma takiej opcji! Makowiec z tego przepisu jest wyjątkowy, bo... nie da się go zepsuć! Zawsze się udaje i zawsze wypełnia dom niezwykłym zapachem Bożego Narodzenia. Smak łączy tradycję z nowoczesnością i na długo zostaje w pamięci gości.
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
5 szt. jaja
1 szkl. cukier
1 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
0.50 szkl. mąka ziemniaczana
1 łyżecz. proszek do pieczenia
250 g margaryna
1 puszka masa makowa
2 szt. jabłka
Przygotowanie
Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka, dodać do nich cukier i wkręcić do masy po jednym żółtku. Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Margarynę rozpuścić i wystudzić. Do masy jajecznej dodać mąkę oraz ostudzoną margarynę i wymieszać delikatnie. Połowę ciasta wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Jabłka obrać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki. Lekko odcisnąć i masę jabłkową połączyć z masą makową, Wymieszane masy wyłożyć na podpieczone ciasto i przykryć drugą połową ciasta.
Na wierzch ciasta położyć półplasterki jabłka i wstawić do pieczenia na 45 minut- nadal 180 stopni Celsjusza.
Wystudzić, udekorować lukrem lub polewą czekoladową.