Makowiec w kruchym czekoladowym cieście
decomorreno
1
4.8 / 4
0
Chcesz zadowolić wszystkich swoich gości wyśmienitym wypiekiem? Postaw na makowego klasyka w wersji roślinnej, który jest idealny dla osób będących na diecie wegańskiej i nie tylko! Makowa słodycz o piekielnym kolorze ukryta w kruchym czekoladowym cieście to dosłownie niebo w gębie, które oczaruje każdego. Dodatkowo, taką słodycz pałaszuje się bez wyrzutów sumienia, gdyż zdecydowanie jest to wypiek z kategorii superfood. Mniam!
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
480 gr mąka pszenna tortowa lubella
20 gr kakao decomorreno
250 gr margaryna wegańska
6 łyżka cukier puder
5 łyżka zimna woda
400 gr mak niebieski
750 mleko roślinne
5 łyżka syrop z agawy
100 gr orzechy włoskie
100 gr żurawina suszona
2 łyżka olej kokosowy
2 łyżka sok z cytryny
1 szcz. sól
Przygotowanie
Dno formy o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę wymieszaj z kakao, cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Dodaj wegańskiej margaryny i zagnieć gładkie ciasto. Owiń folią i włóż do schłodzenia, na 30-40 minut.
Oderwij ¼ ciasta na wierzch, pozostałą rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami. Wykrój okrąg na dno oraz pasek na brzeg. Wyrównaj powierzchnie i wstaw formę ponownie do lodówki.
W tym czasie przygotuj nadzienie. Do garnka wlej mleko, dodaj olej kokosowy i podgrzewaj. Wsyp mielony mak, gotuj przez 4-5 minut, często mieszając.
Dodaj następnie posiekane orzechy, żurawinę oraz syrop z agawy. Na koniec dodaj sok z cytryny. Masa powinna być gęsta, ale nie całkowicie wysuszona, w razie potrzeby dodaj odrobinę mleka.
Przełóż nadzienie do formy, na wierzchu pokrusz pozostałe część ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, piecz przez 50-60 cm. Po wyjęciu z piekarnika ostaw do całkowitego wystudzenia. Smacznego!
Kategorie
Alergeny
Orzechy ziemne
Gluten