Makowiec w kruchym czekoladowym cieście

decomorreno
Makowiec w kruchym czekoladowym cieście

1

4.8 / 4

Chcesz zadowolić wszystkich swoich gości wyśmienitym wypiekiem? Postaw na makowego klasyka w wersji roślinnej, który jest idealny dla osób będących na diecie wegańskiej i nie tylko! Makowa słodycz o piekielnym kolorze ukryta w kruchym czekoladowym cieście to dosłownie niebo w gębie, które oczaruje każdego. Dodatkowo, taką słodycz pałaszuje się bez wyrzutów sumienia, gdyż zdecydowanie jest to wypiek z kategorii superfood. Mniam!

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

480 g mąka pszenna tortowa lubella

20 g kakao decomorreno

250 g margaryna wegańska

6 łyżka cukier puder

5 łyżka zimna woda

400 g mak niebieski

750 mleko roślinne

5 łyżka syrop z agawy

100 g orzechy włoskie

100 g żurawina suszona

2 łyżka olej kokosowy

2 łyżka sok z cytryny

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

Dno formy o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2

Mąkę wymieszaj z kakao, cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Dodaj wegańskiej margaryny i zagnieć gładkie ciasto. Owiń folią i włóż do schłodzenia, na 30-40 minut.

3

Oderwij ¼ ciasta na wierzch, pozostałą rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami. Wykrój okrąg na dno oraz pasek na brzeg. Wyrównaj powierzchnie i wstaw formę ponownie do lodówki.

4

W tym czasie przygotuj nadzienie. Do garnka wlej mleko, dodaj olej kokosowy i podgrzewaj. Wsyp mielony mak, gotuj przez 4-5 minut, często mieszając.

5

Dodaj następnie posiekane orzechy, żurawinę oraz syrop z agawy. Na koniec dodaj sok z cytryny. Masa powinna być gęsta, ale nie całkowicie wysuszona, w razie potrzeby dodaj odrobinę mleka.

6

Przełóż nadzienie do formy, na wierzchu pokrusz pozostałe część ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, piecz przez 50-60 cm. Po wyjęciu z piekarnika ostaw do całkowitego wystudzenia. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Orzechy ziemne

Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły