Makowiec ucierany
decomorreno
Ucierane ciasto z makiem to przepis, który od lat gości na polskich świątecznych stołach i każdy, kto lubi mak wyczekuje chwili, kiedy nadejdzie pora na deser:) Tradycyjne ciasto uwielbiane przez niemal wszystkich! Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1004
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
107
gram
Tłuszcze
57
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.2 / 11
Ucierane ciasto z makiem to przepis, który od lat gości na polskich świątecznych stołach i każdy, kto lubi mak wyczekuje chwili, kiedy nadejdzie pora na deser:) Tradycyjne ciasto uwielbiane przez niemal wszystkich! Smacznego!
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
250 g cukier puder
450 g masło
9 szt. jaja kurze całe
10 łyżka mleko
400 g mąka pszenna tortowa
1 szt. proszek do pieczenia
6 łyżka kakao decomorreno
300 g mak
2 szkl. cukier
1 łyżka olejek migdałowy
1 szt. kandyzowana skórka pomarańczowa
3 łyżka woda
Przygotowanie
Ciasto: 250g masła ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po jednym żółtku (łącznie 6), następnie dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko starannie ucieramy, na końcu dodajemy ubitą pianę z białek.
Mak: ubijamy 3 całe jajka ze szklanką cukru, dodajemy sparzony i zmielony mak, 2 łyżki kakao, kilka kropel olejku i skórkę pomarańczową. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Na blachę wylewamy ciasto, na to masę makową. Pieczemy w piekarniku przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotowujemy polewę kakaową: kostkę masła lub margaryny, szklankę cukru, 3 łyżki wody i 4 łyżki kakao mieszamy dobrze w garnku i zagotowujemy do rozpuszczenia. Polewamy od razu ostudzone ciasto.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1004
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
107
gram
Tłuszcze
57
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.