Makowiec ucierany

decomorreno
Makowiec ucierany

1

3.2 / 11

Ucierane ciasto z makiem to przepis, który od lat gości na polskich świątecznych stołach i każdy, kto lubi mak wyczekuje chwili, kiedy nadejdzie pora na deser:) Tradycyjne ciasto uwielbiane przez niemal wszystkich! Smacznego!

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

250 g cukier puder

450 g masło

9 szt. jaja kurze całe

10 łyżka mleko

400 g mąka pszenna tortowa

1 szt. proszek do pieczenia

6 łyżka kakao decomorreno

300 g mak

2 szkl. cukier

1 łyżka olejek migdałowy

1 szt. kandyzowana skórka pomarańczowa

3 łyżka woda

Przygotowanie


1

Ciasto: 250g masła ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po jednym żółtku (łącznie 6), następnie dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko starannie ucieramy, na końcu dodajemy ubitą pianę z białek.

2

Mak: ubijamy 3 całe jajka ze szklanką cukru, dodajemy sparzony i zmielony mak, 2 łyżki kakao, kilka kropel olejku i skórkę pomarańczową. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

3

Na blachę wylewamy ciasto, na to masę makową. Pieczemy w piekarniku przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotowujemy polewę kakaową: kostkę masła lub margaryny, szklankę cukru, 3 łyżki wody i 4 łyżki kakao mieszamy dobrze w garnku i zagotowujemy do rozpuszczenia. Polewamy od razu ostudzone ciasto.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły