Inspiracja Adobe Stock
0

Składniki

1.5 Szklanki
0.5 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
0.5 Szklanki
płatki migdałowe
0.5 Szklanki
cukier
1 Szklanka
Bakalie
3 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
polewa czekoladowa
1 Sztuka
Masa makowa
1 Łyżka
śmietana 18%
12.5 Dekagrama
masło roślinne zwykłe kostka
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Z mąki pszennej, proszku do pieczenia, cukru, miękkiego masła, jaj i śmietany zagniatamy kruche ciasto. Rozwałkowujemy je i wykładamy na dnie i bokach blaszki, nakłuwamy widelcem i zapiekamy przez 15 minut.
  2. Masę makową wyjmujemy z puszki mieszamy z posiekanymi bakaliami. Masę wykładamy na cieście i pieczemy przez około 45- 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  3. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Polewę czekoladową rozpuszczamy i dekorujemy nią ciasto.
  4. Posypujemy je płatkami migdałowymi. Odstawiamy do momentu, gdy polewa zastygnie.

Opis

Alternatywa dla zwykłego makowca.

Podobne przepisy

Sernik z makiem

Przepis
Trudny Do 1 godz
Sernik z makiem

Babka wielkanocna

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Babka wielkanocna

Oponki domowe Ilony

Przepis
Średni Do 1 godz
Oponki domowe Ilony

Pączusie serowe z rodzynkami na szybko

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączusie serowe z rodzynkami na szybko

Toffi

Przepis
Średni Do 1 godz
Toffi

Kawowe brownie

Przepis
Średni Do 40 min
Kawowe brownie

Makowiec

Przepis
Średni Do 1 godz
Makowiec

Ciasto orzechowe z miodem.

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Ciasto orzechowe z miodem.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!