Makowiec na kruchym cieście z polewą czekoladową
m7
Alternatywa dla zwykłego makowca.
0
0 / 0
Alternatywa dla zwykłego makowca.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 szkl. płatki migdałowe
0.50 szkl. cukier
1.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
1 szkl. bakalie
3 szt. jaja kurze całe
1 szt. polewa czekoladowa
1 szt. masa makowa
1 łyżka śmietana 18%
12.50 dag. masło roślinne
Przygotowanie
Z mąki pszennej, proszku do pieczenia, cukru, miękkiego masła, jaj i śmietany zagniatamy kruche ciasto. Rozwałkowujemy je i wykładamy na dnie i bokach blaszki, nakłuwamy widelcem i zapiekamy przez 15 minut.
Masę makową wyjmujemy z puszki mieszamy z posiekanymi bakaliami. Masę wykładamy na cieście i pieczemy przez około 45- 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Polewę czekoladową rozpuszczamy i dekorujemy nią ciasto.
Posypujemy je płatkami migdałowymi. Odstawiamy do momentu, gdy polewa zastygnie.