Makowiec na drożdżowym cieście

m7
Makowiec na drożdżowym cieście

1

0 / 0

Doskonały makowiec na święta i nie tylko. Przepis na to ciasto drożdżowe jest doskonałą bazą do innych wypieków drożdżowych - bułeczek czy drożdżówek.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

0.50 kg lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szkl. mleko

1 szkl. cukier

1 szt. cukier waniliowy

4 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. mak

12 dek. masło

6 dek. drożdże

Przygotowanie


1

Drożdże pokruszyć, a następnie rozetrzeć z kilkoma łyżkami cukru. Gdy się rozpłyną, wlać do nich 1/4 szklanki podgrzanego mleka. Zostawić do wyrośnięcia.

2

Mąkę wsypać do miski, wlać drożdże, dodać żółtka, pozostały cukier i cukier waniliowy.

3

Dokładnie wyrobić, gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia, dodać roztopione masło. Ponownie wyrobić.

4

Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.

5

Gdy wyrośnie rozwałkować na prostokąt (taki, żeby zmieścił się do keksówki lub dwóch). Rozsmarować mak, zwinąć w rulon, włożyć do foremki. Posmarować z wierzchu białkiem i upiec.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły