Makowiec na drożdżowym cieście
m7
Doskonały makowiec na święta i nie tylko. Przepis na to ciasto drożdżowe jest doskonałą bazą do innych wypieków drożdżowych - bułeczek czy drożdżówek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
324
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Doskonały makowiec na święta i nie tylko. Przepis na to ciasto drożdżowe jest doskonałą bazą do innych wypieków drożdżowych - bułeczek czy drożdżówek.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
0.50 kg lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szkl. mleko
1 szkl. cukier
1 szt. cukier waniliowy
4 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. mak
12 dag. masło
6 dag. drożdże
Przygotowanie
Drożdże pokruszyć, a następnie rozetrzeć z kilkoma łyżkami cukru. Gdy się rozpłyną, wlać do nich 1/4 szklanki podgrzanego mleka. Zostawić do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do miski, wlać drożdże, dodać żółtka, pozostały cukier i cukier waniliowy.
Dokładnie wyrobić, gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia, dodać roztopione masło. Ponownie wyrobić.
Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie rozwałkować na prostokąt (taki, żeby zmieścił się do keksówki lub dwóch). Rozsmarować mak, zwinąć w rulon, włożyć do foremki. Posmarować z wierzchu białkiem i upiec.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
324
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.