Makowiec na biszkopcie

m7
Makowiec na biszkopcie

Średnia 0 / 0

Oceń!

Makowiec na biszkopcie to bardzo pyszne, wilgotne ciasto. Dzięki użyciu masy makowej wykonanie jest błyskawiczne.

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


32 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

400 g mus jabłkowy

1 szt. biszkopt gotowy

1 szt. masa makowa

4 szt. białko jaja kurzego

2 łyżka bułka tarta

Przygotowanie


Masę makową mieszamy z jabłkami, bułką tartą. Następnie łączymy z ubitą pianą z białek.

Blaszkę o wymiarach 25 cm na 40 cm wykładamy pergaminem, przekładamy do blaszki masę makową i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

W czasie, gdy mak się piecze przygotowujemy biszkopt.

Ciasto wylewamy na gorącą masę makową. Pieczemy ciasto jeszcze przez około 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest upieczony.

Po upieczeniu odwracamy ciasto „do góry nogami”. Biszkopt jest spodnią warstwą. Wierzch ciasta (czyli warstwę makową) można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

20

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

4

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły