Makowiec na biszkopcie
m7
Makowiec na biszkopcie to bardzo pyszne, wilgotne ciasto. Dzięki użyciu masy makowej wykonanie jest błyskawiczne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
20
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Makowiec na biszkopcie to bardzo pyszne, wilgotne ciasto. Dzięki użyciu masy makowej wykonanie jest błyskawiczne.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
32 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
400 g mus jabłkowy
1 szt. biszkopt gotowy
1 szt. masa makowa
4 szt. białko jaja kurzego
2 łyżka bułka tarta
Przygotowanie
Masę makową mieszamy z jabłkami, bułką tartą. Następnie łączymy z ubitą pianą z białek.
Blaszkę o wymiarach 25 cm na 40 cm wykładamy pergaminem, przekładamy do blaszki masę makową i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
W czasie, gdy mak się piecze przygotowujemy biszkopt.
Ciasto wylewamy na gorącą masę makową. Pieczemy ciasto jeszcze przez około 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest upieczony.
Po upieczeniu odwracamy ciasto „do góry nogami”. Biszkopt jest spodnią warstwą. Wierzch ciasta (czyli warstwę makową) można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
20
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.