Makowiec na biszkopcie

m7
Makowiec na biszkopcie

2

0 / 0

Makowiec na biszkopcie to bardzo pyszne, wilgotne ciasto. Dzięki użyciu masy makowej wykonanie jest błyskawiczne.

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


32 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

400 g mus jabłkowy

1 szt. biszkopt gotowy

1 szt. masa makowa

4 szt. białko jaja kurzego

2 łyżka bułka tarta

Przygotowanie


1

Masę makową mieszamy z jabłkami, bułką tartą. Następnie łączymy z ubitą pianą z białek.

2

Blaszkę o wymiarach 25 cm na 40 cm wykładamy pergaminem, przekładamy do blaszki masę makową i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

3

W czasie, gdy mak się piecze przygotowujemy biszkopt.

4

Ciasto wylewamy na gorącą masę makową. Pieczemy ciasto jeszcze przez około 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest upieczony.

5

Po upieczeniu odwracamy ciasto „do góry nogami”. Biszkopt jest spodnią warstwą. Wierzch ciasta (czyli warstwę makową) można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

20

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

4

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły