Makowiec japoński
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Makowiec japoński](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1712928280017.jpg&w=3840&q=75)
Makowiec japoński to pyszne ciasto z dodatkiem maku, jabłek i bakalii. Całość jest oblana polewą czekoladową. Makowiec jest wilgotny, prosty w przygotowaniu i wyjątkowo smaczny. Idealnie sprawdzi się na Święta Bożego Narodzenia, jak i na codzienny poczęstunek do kawy lub herbaty.
0
0 / 0
Makowiec japoński to pyszne ciasto z dodatkiem maku, jabłek i bakalii. Całość jest oblana polewą czekoladową. Makowiec jest wilgotny, prosty w przygotowaniu i wyjątkowo smaczny. Idealnie sprawdzi się na Święta Bożego Narodzenia, jak i na codzienny poczęstunek do kawy lub herbaty.
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
200 g masło
6 szt. jajka kurze
150 g cukier puder
60 g kasza manna
50 g mąka tortowa lubella
10 g proszek do pieczenia
850 g masa makowa z bakaliami
3 szt. jabłka
100 g czekolada
70 g śmietanka 30%
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Masło i jajka wyciągnij wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
Jajka rozdziel na żółtka i białka. Masło razem z cukrem ubij mikserem na puszystą masę, następnie dodawaj po jednym żółtku i dalej miksuj.
Do masy dodawaj po łyżce masy makowej, ciągle miksując.
Na koniec dodaj kaszę mannę, proszek do pieczenia, mąkę i zmiksuj na małych obrotach.
Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach (po starciu powinno ich być 500 g). Dodaj starte jabłka do masy makowej i wymieszaj szpatułką.
W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wlej całość do masy makowej i wymieszaj.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, przelej masę i piecz 50 minut w temperaturze 180°C.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę ze śmietanką, wymieszaj na jednolitą masę i oblej upieczony makowiec.
Makowiec należy schłodzić kilka godzin w lodówce.