Makowiec japoński

Lubella
Makowiec japoński

1

0 / 0

Makowiec japoński to pyszne ciasto z dodatkiem maku, jabłek i bakalii. Całość jest oblana polewą czekoladową. Makowiec jest wilgotny, prosty w przygotowaniu i wyjątkowo smaczny. Idealnie sprawdzi się na Święta Bożego Narodzenia, jak i na codzienny poczęstunek do kawy lub herbaty.

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

200 g masło

6 szt. jajka kurze

150 g cukier puder

60 g kasza manna

50 g mąka tortowa lubella

10 g proszek do pieczenia

850 g masa makowa z bakaliami

3 szt. jabłka

100 g czekolada

70 g śmietanka 30%

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Masło i jajka wyciągnij wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową.

2

Jajka rozdziel na żółtka i białka. Masło razem z cukrem ubij mikserem na puszystą masę, następnie dodawaj po jednym żółtku i dalej miksuj.

3

Do masy dodawaj po łyżce masy makowej, ciągle miksując.

4

Na koniec dodaj kaszę mannę, proszek do pieczenia, mąkę i zmiksuj na małych obrotach.

5

Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach (po starciu powinno ich być 500 g). Dodaj starte jabłka do masy makowej i wymieszaj szpatułką.

6

W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wlej całość do masy makowej i wymieszaj.

7

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, przelej masę i piecz 50 minut w temperaturze 180°C.

8

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę ze śmietanką, wymieszaj na jednolitą masę i oblej upieczony makowiec.

9

Makowiec należy schłodzić kilka godzin w lodówce.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły