Makowiec

uwielbiampl
Makowiec

3

0 / 0

Pyszny świąteczny przepis na makowiec. Drożdżowe ciasto napełnione masą makową z orzechami i skórką cytrynową jest po prostu rewelacyjne!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

200 mleko uht 3,2%

2 łyżeczka skórka z cytryny

2 łyżeczka cukier waniliowy

500 g mąka lubella puszysta tortowa

50 g drożdże

100 g cukier

400 g masa makowa

50 g orzechy włoskie

2 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


1

Mleko podgrzewamy i kruszymy do niego drożdże.

2

W misce mieszamy mąkę, cukier, skórkę z cytryny lub pomarańczy i jajka.

3

Na koniec wlewamy rozczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto.

4

Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

5

Masę makową mieszamy z posiekanymi orzechami i cukrem waniliowym.

6

Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy, następnie wykładamy na nie masę makową i zawijamy.

7

Ciasto przekładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, następnie pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły