Makowiec
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
uwielbiampl
![Makowiec](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974566875.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszny świąteczny przepis na makowiec. Drożdżowe ciasto napełnione masą makową z orzechami i skórką cytrynową jest po prostu rewelacyjne!
3
0 / 0
Pyszny świąteczny przepis na makowiec. Drożdżowe ciasto napełnione masą makową z orzechami i skórką cytrynową jest po prostu rewelacyjne!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
200 mleko uht 3,2%
2 łyżecz. skórka z cytryny
2 łyżecz. cukier waniliowy
500 g mąka lubella puszysta tortowa
50 g drożdże
100 g cukier
400 g masa makowa
50 g orzechy włoskie
2 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Mleko podgrzewamy i kruszymy do niego drożdże.
W misce mieszamy mąkę, cukier, skórkę z cytryny lub pomarańczy i jajka.
Na koniec wlewamy rozczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masę makową mieszamy z posiekanymi orzechami i cukrem waniliowym.
Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy, następnie wykładamy na nie masę makową i zawijamy.
Ciasto przekładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, następnie pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.