3

Składniki

916.65 Grama
366.65 Mililitra
mleko UHT 3,2%
3.65 Łyżeczki
skórka z cytryny
3.65 Łyżeczki
CUKIER WANILIOWY
91.65 Grama
drożdże
183.35 Grama
cukier
733.35 Grama
Masa makowa
91.65 Grama
orzechy włoskie
3.65 Sztuki
jaja kurze całe
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mleko podgrzewamy i trzemy w nim drożdże.
  2. W misce mieszamy mąkę, cukier, skórkę z cytryny lub pomarańczy i jajka.
  3. Na koniec wlewamy rozczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto.
  4. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Masę makową mieszamy z posiekanymi orzechami i cukrem waniliowym.
  6. Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy, następnie wykładamy na nie masę makową i zawijamy.
  7. Ciasto przekładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, następnie pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Opis

Pyszny świąteczny przepis

Podobne przepisy

Sernik z makiem

Trudny Do 1 godz
Sernik z makiem

Keks

Łatwy Do 40 min
Keks

Mazurek

Łatwy Do 1 godz
Mazurek

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Średni Do 1,5 godz
Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Puszysta babka majonezowo - cytrusowa

Łatwy Do 1 godz
Puszysta babka majonezowo - cytrusowa

Babka cytrynowo kakaowa

Średni Do 3 godz
Babka cytrynowo kakaowa

Babka wielkanocna

Łatwy Do 1 godz
Babka wielkanocna

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz
Bułeczki maślane

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!