3

Składniki

200 Mililitrów
mleko UHT 3,2%
2 Łyżeczki
skórka z cytryny
2 Łyżeczki
CUKIER WANILIOWY
500 Gramów
ingridient
mąka Lubella Puszysta tortowa
50 Gramów
drożdże
100 Gramów
cukier
400 Gramów
Masa makowa
50 Gramów
orzechy włoskie
2 Sztuki
jaja kurze całe
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Mleko podgrzewamy i trzemy w nim drożdże.
  2. W misce mieszamy mąkę, cukier, skórkę z cytryny lub pomarańczy i jajka.
  3. Na koniec wlewamy rozczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto.
  4. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Masę makową mieszamy z posiekanymi orzechami i cukrem waniliowym.
  6. Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy, następnie wykładamy na nie masę makową i zawijamy.
  7. Ciasto przekładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, następnie pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Opis

Pyszny świąteczny przepis

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!