3

Składniki

500 Gramów
200 Mililitrów
mleko UHT 3,2%
2 Łyżeczki
skórka z cytryny
2 Łyżeczki
CUKIER WANILIOWY
50 Gramów
drożdże
100 Gramów
cukier
400 Gramów
Masa makowa
50 Gramów
orzechy włoskie
2 Sztuki
jaja kurze całe
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mleko podgrzewamy i trzemy w nim drożdże.
  2. W misce mieszamy mąkę, cukier, skórkę z cytryny lub pomarańczy i jajka.
  3. Na koniec wlewamy rozczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto.
  4. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Masę makową mieszamy z posiekanymi orzechami i cukrem waniliowym.
  6. Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy, następnie wykładamy na nie masę makową i zawijamy.
  7. Ciasto przekładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, następnie pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Opis

Pyszny świąteczny przepis

Podobne przepisy

Makowiec

Przepis
Średni Do 1 godz
Makowiec

Sernik z makiem

Przepis
Trudny Do 1 godz
Sernik z makiem

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Cynamonowe zawijańce

Przepis
Średni Do 40 min
Cynamonowe zawijańce

Keks

Przepis
Łatwy Do 40 min
Keks

Mazurek

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Mazurek

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Puszysta babka majonezowo - cytrusowa

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Puszysta babka majonezowo - cytrusowa

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!