Makowiec
m7
Makowiec to idealne ciasto na święta, spotkania rodzinne, czy ważne uroczystości. To ciasto, które zawsze się sprawdza.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1759
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
189
gram
Tłuszcze
97
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
2.8 / 73
Makowiec to idealne ciasto na święta, spotkania rodzinne, czy ważne uroczystości. To ciasto, które zawsze się sprawdza.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 aromat migdałowy
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka margaryna zwykła
1 szkl. cukier
2 szkl. mak niebieski
6 szt. jaja kurze całe
2 szt. jaja kurze całe
10 łyżka mleko
40 dag. mąka lubella puszysta tortowa
20 dag. miód
Przygotowanie
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami.
Następnie, cały czas ucierając, dodać mleko, aromat i mąkę z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodać pianę ubitą z białek i wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części.
Jedną część wylać na prostokątną blaszkę i zapiec około 40 minut w temperaturze 170 stopni C.
Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem, zagotować i przełożyć na sito.
Następnie dwa razy przepuścić przez maszynkę.
Zmielony mak dokładnie wymieszać z jajkami, miodem i zapachem migdałowym.
Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, przykryć drugą częścią ciasta i upiec złoty kolor.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1759
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
189
gram
Tłuszcze
97
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.