1

Składniki

2 Mililitry
Aromat migdałowy
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Kostka
margaryna zwykła
1 Szklanka
cukier
2 Szklanki
Mak niebieski
6 Sztuk
jaja kurze całe
2 Sztuki
jaja kurze całe
10 Łyżek
mleko
40 Dekagramów
ingridient
mąka Lubella Puszysta tortowa
20 Dekagramów
miód
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami.
  2. Następnie, cały czas ucierając, dodać mleko, aromat i mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Ciasto podzielić na dwie części.
  5. Jedną część wylać na prostokątną blaszkę i zapiec około 40 minut w temperaturze 170 stopni C.
  6. Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem, zagotować i przełożyć na sito.
  7. Następnie dwa razy przepuścić przez maszynkę.
  8. Zmielony mak dokładnie wymieszać z jajkami, miodem i zapachem migdałowym.
  9. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, przykryć drugą częścią ciasta i upiec złoty kolor.

Opis

Makowiec

Podobne przepisy

Toffi

Średni Do 1 godz.

Babka wielkanocna

Łatwy Do 1 godz.

Ciasto z masą brzoskwiniową

Trudny Do 3 godz.

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz.

Jabłecznik

Średni Do 1 godz.

Muffinki

Łatwy Do 1 godz.

Muffinkowe ciasto z owocami

Łatwy Do 1 godz.

Sernik z makiem

Trudny Do 1 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!