Makowiec

m7
Makowiec

1

2.8 / 73

Makowiec to idealne ciasto na święta, spotkania rodzinne, czy ważne uroczystości. To ciasto, które zawsze się sprawdza.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 aromat migdałowy

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 kostka margaryna zwykła

1 szkl. cukier

2 szkl. mak niebieski

6 szt. jaja kurze całe

2 szt. jaja kurze całe

10 łyżka mleko

40 dag. mąka lubella puszysta tortowa

20 dag. miód

Przygotowanie


1

Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami.

2

Następnie, cały czas ucierając, dodać mleko, aromat i mąkę z proszkiem do pieczenia.

3

Na koniec dodać pianę ubitą z białek i wszystko dokładnie wymieszać.

4

Ciasto podzielić na dwie części.

5

Jedną część wylać na prostokątną blaszkę i zapiec około 40 minut w temperaturze 170 stopni C.

6

Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem, zagotować i przełożyć na sito.

7

Następnie dwa razy przepuścić przez maszynkę.

8

Zmielony mak dokładnie wymieszać z jajkami, miodem i zapachem migdałowym.

9

Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, przykryć drugą częścią ciasta i upiec złoty kolor.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły