Makowiec
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Makowiec](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976824594.jpeg&w=3840&q=75)
Makowiec to idealne ciasto na święta, spotkania rodzinne, czy ważne uroczystości. To ciasto, które zawsze się sprawdza.
1
2.8 / 73
Makowiec to idealne ciasto na święta, spotkania rodzinne, czy ważne uroczystości. To ciasto, które zawsze się sprawdza.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 aromat migdałowy
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka margaryna zwykła
1 szkl. cukier
2 szkl. mak niebieski
6 szt. jaja kurze całe
2 szt. jaja kurze całe
10 łyżka mleko
40 dag. mąka lubella puszysta tortowa
20 dag. miód
Przygotowanie
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami.
Następnie, cały czas ucierając, dodać mleko, aromat i mąkę z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodać pianę ubitą z białek i wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części.
Jedną część wylać na prostokątną blaszkę i zapiec około 40 minut w temperaturze 170 stopni C.
Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem, zagotować i przełożyć na sito.
Następnie dwa razy przepuścić przez maszynkę.
Zmielony mak dokładnie wymieszać z jajkami, miodem i zapachem migdałowym.
Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, przykryć drugą częścią ciasta i upiec złoty kolor.