Makowiec

m7
Makowiec

Średnia 2.8 / 73

Oceń!

Makowiec to idealne ciasto na święta, spotkania rodzinne, czy ważne uroczystości. To ciasto, które zawsze się sprawdza.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 aromat migdałowy

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 kostka margaryna zwykła

1 szkl. cukier

2 szkl. mak niebieski

6 szt. jaja kurze całe

2 szt. jaja kurze całe

10 łyżka mleko

40 dag. mąka lubella puszysta tortowa

20 dag. miód

Przygotowanie


Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami.

Następnie, cały czas ucierając, dodać mleko, aromat i mąkę z proszkiem do pieczenia.

Na koniec dodać pianę ubitą z białek i wszystko dokładnie wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części.

Jedną część wylać na prostokątną blaszkę i zapiec około 40 minut w temperaturze 170 stopni C.

Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem, zagotować i przełożyć na sito.

Następnie dwa razy przepuścić przez maszynkę.

Zmielony mak dokładnie wymieszać z jajkami, miodem i zapachem migdałowym.

Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, przykryć drugą częścią ciasta i upiec złoty kolor.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1759

kcal

Białka

42

gram

Węglowodany

189

gram

Tłuszcze

97

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły