Inspiracja Adobe Stock
1

Składniki

40 Dekagramów
2 Mililitry
Aromat migdałowy
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Kostka
margaryna zwykła
1 Szklanka
cukier
2 Szklanki
Mak niebieski
6 Sztuk
jaja kurze całe
2 Sztuki
jaja kurze całe
10 Łyżek
mleko
20 Dekagramów
miód
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami.
  2. Następnie, cały czas ucierając, dodać mleko, aromat i mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Ciasto podzielić na dwie części.
  5. Jedną część wylać na prostokątną blaszkę i zapiec około 40 minut w temperaturze 170 stopni C.
  6. Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem, zagotować i przełożyć na sito.
  7. Następnie dwa razy przepuścić przez maszynkę.
  8. Zmielony mak dokładnie wymieszać z jajkami, miodem i zapachem migdałowym.
  9. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, przykryć drugą częścią ciasta i upiec złoty kolor.

Opis

Makowiec

Podobne przepisy

Fale Dunaju z owocami

Przepis
Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Toffi

Przepis
Średni Do 1 godz
Toffi

Keks świąteczny

Przepis
Średni Do 1 godz
Keks świąteczny

Babka wielkanocna

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Babka wielkanocna

Ciasto z masą brzoskwiniową

Przepis
Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Jabłecznik

Przepis
Średni Do 1 godz
Jabłecznik

Muffinki

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Muffinki

Muffinkowe ciasto z owocami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Muffinkowe ciasto z owocami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!