Inspiracja Adobe Stock
0

Składniki

50 Dekagramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
200 Mililitrów
mleko UHT 3,2%
2 Łyżeczki
skórka z cytryny
2 Łyżeczki
CUKIER WANILIOWY
3 Sztuki
jaja kurze całe
15 Dekagramów
cukier
5 Dekagramów
drożdże
5 Dekagramów
Bakalie
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Szklankę mleka należy podgrzać i rozpuścić w niej drożdże( mleko powinno być letnie), dodając łyżkę cukru i jajko.
  2. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski i połączyć z 10 dag cukru, skórką startą z cytryny i jednym jajkiem.
  3. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Masę makową wymieszać z jajkiem, posiekanymi orzechami, 5 dag cukru i cukrem waniliowym.
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, rozsmarować na nim masę makową i zawinąć.
  5. Makowiec należy teraz przełożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę- keksówkę, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut( ciasto powinno wyrosnąć), następnie piec przez 50- 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Opis

Smaczne ciasto na święta i na co dzień.

Podobne przepisy

Pączki z marmoladą różaną

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki z marmoladą różaną

Makowiec

Przepis
Średni Do 1 godz
Makowiec

Pączki po bawarsku

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki po bawarsku

Biszkopt z kremem orzechowym

Przepis
Średni Do 3 godz
Biszkopt z kremem orzechowym

Domowa Drożdżówka

Przepis
Łatwy Do 15 min
Domowa Drożdżówka

Ciasto Pani Walewska (Kakaowa Pychotka)

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Ciasto Pani Walewska (Kakaowa Pychotka)

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Pączki z konfiturą wiśniową

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Pączki z konfiturą wiśniową

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!