Makowiec

m7
Makowiec

0

0 / 0

Smaczne ciasto na święta i na co dzień, czyli tradycyjny makowiec. Puszyste, drożdżowe ciasto z aromatycznym wnętrzem to zawsze strzał w 10!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


18 porcji

Składniki

200 mleko uht 3,2%

2 łyżecz. skórka z cytryny

2 łyżecz. cukier waniliowy

3 szt. jaja kurze całe

50 dag. mąka pszenna tortowa lubella

15 dag. cukier

5 dag. drożdże

5 dag. bakalie

Przygotowanie


1

Szklankę mleka należy podgrzać i rozpuścić w niej drożdże (mleko powinno być letnie), dodając łyżkę cukru i jajko.

2

Rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski i połączyć z 10 dag cukru, skórką startą z cytryny i jednym jajkiem.

3

Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Masę makową wymieszać z jajkiem, posiekanymi orzechami, 5 dag cukru i cukrem waniliowym.

4

Wyrośnięte ciasto rozwałkować, rozsmarować na nim masę makową i zawinąć.

5

Makowiec należy teraz przełożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę- keksówkę, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut( ciasto powinno wyrosnąć), następnie piec przez 50- 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły