Makowiec
m7
Smaczne ciasto na święta i na co dzień, czyli tradycyjny makowiec. Puszyste, drożdżowe ciasto z aromatycznym wnętrzem to zawsze strzał w 10!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
166
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Smaczne ciasto na święta i na co dzień, czyli tradycyjny makowiec. Puszyste, drożdżowe ciasto z aromatycznym wnętrzem to zawsze strzał w 10!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
18 porcji
Składniki
200 mleko uht 3,2%
2 łyżecz. skórka z cytryny
2 łyżecz. cukier waniliowy
3 szt. jaja kurze całe
50 dag. mąka pszenna tortowa lubella
15 dag. cukier
5 dag. drożdże
5 dag. bakalie
Przygotowanie
Szklankę mleka należy podgrzać i rozpuścić w niej drożdże (mleko powinno być letnie), dodając łyżkę cukru i jajko.
Rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski i połączyć z 10 dag cukru, skórką startą z cytryny i jednym jajkiem.
Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Masę makową wymieszać z jajkiem, posiekanymi orzechami, 5 dag cukru i cukrem waniliowym.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, rozsmarować na nim masę makową i zawinąć.
Makowiec należy teraz przełożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę- keksówkę, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut( ciasto powinno wyrosnąć), następnie piec przez 50- 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
166
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.