0

Składniki

50 Dekagramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
200 Mililitrów
mleko UHT 3,2%
2 Łyżeczki
skórka z cytryny
2 Łyżeczki
CUKIER WANILIOWY
3 Sztuki
jaja kurze całe
15 Dekagramów
cukier
5 Dekagramów
drożdże
5 Dekagramów
Bakalie
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Szklankę mleka należy podgrzać i rozpuścić w niej drożdże( mleko powinno być letnie), dodając łyżkę cukru i jajko.
  2. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski i połączyć z 10 dag cukru, skórką startą z cytryny i jednym jajkiem.
  3. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Masę makową wymieszać z jajkiem, posiekanymi orzechami, 5 dag cukru i cukrem waniliowym.
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, rozsmarować na nim masę makową i zawinąć.
  5. Makowiec należy teraz przełożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę- keksówkę, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut( ciasto powinno wyrosnąć), następnie piec przez 50- 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Opis

Smaczne ciasto na święta i na co dzień.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!