Makowiec
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Makowiec](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975209883.jpeg&w=3840&q=75)
Smaczne ciasto na święta i na co dzień, czyli tradycyjny makowiec. Puszyste, drożdżowe ciasto z aromatycznym wnętrzem to zawsze strzał w 10!
0
0 / 0
Smaczne ciasto na święta i na co dzień, czyli tradycyjny makowiec. Puszyste, drożdżowe ciasto z aromatycznym wnętrzem to zawsze strzał w 10!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
18 porcji
Składniki
200 mleko uht 3,2%
2 łyżecz. skórka z cytryny
2 łyżecz. cukier waniliowy
3 szt. jaja kurze całe
50 dag. mąka pszenna tortowa lubella
15 dag. cukier
5 dag. drożdże
5 dag. bakalie
Przygotowanie
Szklankę mleka należy podgrzać i rozpuścić w niej drożdże (mleko powinno być letnie), dodając łyżkę cukru i jajko.
Rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski i połączyć z 10 dag cukru, skórką startą z cytryny i jednym jajkiem.
Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Masę makową wymieszać z jajkiem, posiekanymi orzechami, 5 dag cukru i cukrem waniliowym.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, rozsmarować na nim masę makową i zawinąć.
Makowiec należy teraz przełożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę- keksówkę, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut( ciasto powinno wyrosnąć), następnie piec przez 50- 60 minut w temperaturze 180 stopni.