Example thumb
0

Składniki

1 Kilogram
Masa makowa
1 Kostka
margaryna zwykła
3 Sztuki
żółtko jaja kurzego
50 Dekagramów
mąka pszenna tortowa
5 Dekagramów
drożdże
0.5 Szklanki
cukier
0.5 Szklanki
śmietana
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy odrobinę cukru oraz śmietany, odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Następnie do mąki dodajemy resztę składników oraz rozczyn z drożdży i odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy je na prostokąt.
  4. Nakładamy masę makową i zwijamy w roladę.
  5. Następnie makowce zawijamy w papier do pieczenia i układamy na blaszce.
  6. Ciasto pieczemy 35 minut w temp. 180*C.
  7. Po upieczeniu zdejmujemy papier do pieczenia i dekorujemy wg uznania.

Opis

Pyszne ciasto, zawsze króluje w moim domu, gdy są święta.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!