0

Składniki

50 Dekagramów
1 Kilogram
Masa makowa
1 Kostka
margaryna zwykła
3 Sztuki
żółtko jaja kurzego
5 Dekagramów
drożdże
0.5 Szklanki
cukier
0.5 Szklanki
śmietana
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy odrobinę cukru oraz śmietany, odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Następnie do mąki dodajemy resztę składników oraz rozczyn z drożdży i odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy je na prostokąt.
  4. Nakładamy masę makową i zwijamy w roladę.
  5. Następnie makowce zawijamy w papier do pieczenia i układamy na blaszce.
  6. Ciasto pieczemy 35 minut w temp. 180*C.
  7. Po upieczeniu zdejmujemy papier do pieczenia i dekorujemy wg uznania.

Opis

Pyszne ciasto, zawsze króluje w moim domu, gdy są święta.

Podobne przepisy

Mazurek

Łatwy Do 1 godz
Mazurek

Sernik z makiem

Trudny Do 1 godz
Sernik z makiem

Ciastka z cukrem

Średni Do 1 godz
Ciastka z cukrem

Ciasto z masą brzoskwiniową

Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Jabłecznik

Średni Do 1 godz
Jabłecznik

Makowiec

Średni Do 1 godz
Makowiec

Babka wielkanocna

Łatwy Do 1 godz
Babka wielkanocna

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Łatwy Do 3 godz
Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!