Makowiec

m7
Makowiec

0

0 / 0

Pyszne ciasto drożdżowe z makiem w formie rolady. Tradycyjny makowiec to zawsze dobre rozwiązanie, jeśli nie wiesz co upiec.

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg masa makowa

1 kost. margaryna zwykła

3 szt. żółtko jaja kurzego

50 dek. mąka lubella puszysta tortowa

5 dek. drożdże

0.50 szkl. cukier

0.50 szkl. śmietana

Przygotowanie


1

Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy odrobinę cukru oraz śmietany, odstawiamy do wyrośnięcia.

2

Następnie do mąki dodajemy resztę składników oraz rozczyn z drożdży i odstawiamy do wyrośnięcia.

3

Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy je na prostokąt.

4

Nakładamy masę makową i zwijamy w roladę.

5

Następnie makowce zawijamy w papier do pieczenia i układamy na blaszce.

6

Ciasto pieczemy 35 minut w temp. 180*C.

7

Po upieczeniu zdejmujemy papier do pieczenia i dekorujemy wg uznania.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły