Makowiec
m7
Pyszne ciasto drożdżowe z makiem w formie rolady. Tradycyjny makowiec to zawsze dobre rozwiązanie, jeśli nie wiesz co upiec.
0
0 / 0
Pyszne ciasto drożdżowe z makiem w formie rolady. Tradycyjny makowiec to zawsze dobre rozwiązanie, jeśli nie wiesz co upiec.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg masa makowa
1 kost. margaryna zwykła
3 szt. żółtko jaja kurzego
50 dek. mąka lubella puszysta tortowa
5 dek. drożdże
0.50 szkl. cukier
0.50 szkl. śmietana
Przygotowanie
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy odrobinę cukru oraz śmietany, odstawiamy do wyrośnięcia.
Następnie do mąki dodajemy resztę składników oraz rozczyn z drożdży i odstawiamy do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy je na prostokąt.
Nakładamy masę makową i zwijamy w roladę.
Następnie makowce zawijamy w papier do pieczenia i układamy na blaszce.
Ciasto pieczemy 35 minut w temp. 180*C.
Po upieczeniu zdejmujemy papier do pieczenia i dekorujemy wg uznania.