Makowiec

m7
Makowiec

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pyszne ciasto drożdżowe z makiem w formie rolady. Tradycyjny makowiec to zawsze dobre rozwiązanie, jeśli nie wiesz co upiec.

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kg masa makowa

1 kostka margaryna zwykła

3 szt. żółtko jaja kurzego

50 dag. mąka lubella puszysta tortowa

5 dag. drożdże

0.50 szkl. cukier

0.50 szkl. śmietana

Przygotowanie


Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy odrobinę cukru oraz śmietany, odstawiamy do wyrośnięcia.

Następnie do mąki dodajemy resztę składników oraz rozczyn z drożdży i odstawiamy do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy je na prostokąt.

Nakładamy masę makową i zwijamy w roladę.

Następnie makowce zawijamy w papier do pieczenia i układamy na blaszce.

Ciasto pieczemy 35 minut w temp. 180*C.

Po upieczeniu zdejmujemy papier do pieczenia i dekorujemy wg uznania.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

661

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

80

gram

Tłuszcze

34

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły