Makowiec
m7
Pyszne ciasto drożdżowe z makiem w formie rolady. Tradycyjny makowiec to zawsze dobre rozwiązanie, jeśli nie wiesz co upiec.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
661
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszne ciasto drożdżowe z makiem w formie rolady. Tradycyjny makowiec to zawsze dobre rozwiązanie, jeśli nie wiesz co upiec.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg masa makowa
1 kostka margaryna zwykła
3 szt. żółtko jaja kurzego
50 dag. mąka lubella puszysta tortowa
5 dag. drożdże
0.50 szkl. cukier
0.50 szkl. śmietana
Przygotowanie
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy odrobinę cukru oraz śmietany, odstawiamy do wyrośnięcia.
Następnie do mąki dodajemy resztę składników oraz rozczyn z drożdży i odstawiamy do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy je na prostokąt.
Nakładamy masę makową i zwijamy w roladę.
Następnie makowce zawijamy w papier do pieczenia i układamy na blaszce.
Ciasto pieczemy 35 minut w temp. 180*C.
Po upieczeniu zdejmujemy papier do pieczenia i dekorujemy wg uznania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
661
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.