Makowiec
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Makowiec](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973781960.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne ciasto drożdżowe z makiem w formie rolady. Tradycyjny makowiec to zawsze dobre rozwiązanie, jeśli nie wiesz co upiec.
0
0 / 0
Pyszne ciasto drożdżowe z makiem w formie rolady. Tradycyjny makowiec to zawsze dobre rozwiązanie, jeśli nie wiesz co upiec.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg masa makowa
1 kostka margaryna zwykła
3 szt. żółtko jaja kurzego
50 dag. mąka lubella puszysta tortowa
5 dag. drożdże
0.50 szkl. cukier
0.50 szkl. śmietana
Przygotowanie
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy odrobinę cukru oraz śmietany, odstawiamy do wyrośnięcia.
Następnie do mąki dodajemy resztę składników oraz rozczyn z drożdży i odstawiamy do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy je na prostokąt.
Nakładamy masę makową i zwijamy w roladę.
Następnie makowce zawijamy w papier do pieczenia i układamy na blaszce.
Ciasto pieczemy 35 minut w temp. 180*C.
Po upieczeniu zdejmujemy papier do pieczenia i dekorujemy wg uznania.