1

Składniki

1 Łyżeczka
Cukier wanilinowy
400 Gramów
mąka pszenna tortowa
80 Gramów
cukier
0.5 Szklanki
mleko UHT 3,2%
1 Sztuka
jajko
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
Masa makowa
4 Łyżki
masło
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże rozpuścić w mleku. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać kolejno jajko i żółtka. Dodać drożdże. Wsypać mąkę i cukier waniliowy.
  2. Wyrobić jednolite ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 h.
  3. Cisto podzielić na dwa kawałki. posmarować masą makową i zrolować. Rolady ułożyć na tłustej blaszce. Piec w 200 st C przez 1 h. Polukrować.

Opis

Ciasto na święta wigilijne i nie tylko.

Podobne przepisy

Wieniec drożdżowy z makiem

Przepis
Trudny Do 3 godz
Wieniec drożdżowy z makiem

Pączki serowe

Przepis
Średni Do 40 min
Pączki serowe

Makowiec

Przepis
Średni Do 1 godz
Makowiec

Makowiec

Przepis
Średni Do 1 godz
Makowiec

Sernik z makiem

Przepis
Trudny Do 1 godz
Sernik z makiem

Pączki

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki

Pączki z marmoladą różaną

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki z marmoladą różaną

Chrusty

Przepis
Średni Do 1 godz
Chrusty

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!