1

Składniki

1 Łyżeczka
Cukier wanilinowy
400 Gramów
mąka pszenna tortowa
80 Gramów
cukier
0.5 Szklanki
mleko UHT 3,2%
1 Sztuka
jajko
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
Masa makowa
4 Łyżki
masło
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże rozpuścić w mleku. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać kolejno jajko i żółtka. Dodać drożdże. Wsypać mąkę i cukier waniliowy.
  2. Wyrobić jednolite ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 h.
  3. Cisto podzielić na dwa kawałki. posmarować masą makową i zrolować. Rolady ułożyć na tłustej blaszce. Piec w 200 st C przez 1 h. Polukrować.

Opis

Ciasto na święta wigilijne i nie tylko.

Podobne przepisy

Wieniec drożdżowy z makiem

Przepis
Trudny Do 3 godz
Wieniec drożdżowy z makiem

Babka cytrynowo kakaowa

Przepis
Średni Do 3 godz
Babka cytrynowo kakaowa

Ciasteczka owsiane z dżemem

Przepis
Średni Do 40 min
Ciasteczka owsiane z dżemem

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Ciasto z sercem

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Ciasto z sercem

Crêpe z mascarpone i dżemem truskawkowym

Przepis
Łatwy Do 40 min
Crêpe z mascarpone i dżemem truskawkowym

Drożdżowo-dżemowe rollsy śniadaniowe

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Drożdżowo-dżemowe rollsy śniadaniowe

Kakaowa strucla z makiem

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Kakaowa strucla z makiem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem
Artykuł

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!