Example thumb
1

Składniki

1 Łyżeczka
Cukier wanilinowy
400 Gramów
mąka pszenna tortowa
80 Gramów
cukier
0.5 Szklanki
mleko UHT 3,2%
1 Sztuka
jajko
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
Masa makowa
4 Łyżki
masło
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Drożdże rozpuścić w mleku. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać kolejno jajko i żółtka. Dodać drożdże. Wsypać mąkę i cukier waniliowy.
  2. Wyrobić jednolite ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 h.
  3. Cisto podzielić na dwa kawałki. posmarować masą makową i zrolować. Rolady ułożyć na tłustej blaszce. Piec w 200 st C przez 1 h. Polukrować.

Opis

Ciasto na święta wigilijne i nie tylko.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!