Makowiec
m7
Potrawa idealna na święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko, gdyż makowiec sprawdzi się na każdą okazję. Drożdżowe ciasto z aromatyczną masą makową jest po prostu przepyszne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
223
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Potrawa idealna na święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko, gdyż makowiec sprawdzi się na każdą okazję. Drożdżowe ciasto z aromatyczną masą makową jest po prostu przepyszne.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
0.50 szkl. śmietana
4 szt. żółtka
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. masa makowa
1 szt. cytryna na sok
6 łyżka wrzątek
6 dag. drożdże
10 dag. cukier
50 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
20 dag. masło
25 dag. cukier puder
10 dag. posiekana kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, a gdy się rozpuszczą wymieszać ze śmietaną roztrzepaną z żółtkami. Mąkę przesiać ze szczyptą soli. Dodać cukier waniliowy i drożdże rozpuszczone w śmietanie z żółtkami oraz masło. Składniki posiekać nożem, a gdy się połączą, krótko zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na dwie części, obie cienko rozwałkować, formując prostokąty. Na każdym prostokącie ciasta rozsmarować cienko masę makową. Zwinąć makowce. Włożyć do dwóch foremek keksowych wyłożonych pergaminem. Odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika o temp. 180 C i piec ok. 50 minut. Upieczone i wystudzone polukrować i posypać skórką pomarańczową.
Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i dolewanym po łyżce wrzątkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
223
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.