Makowiec

m7
Makowiec

2

0 / 0

Potrawa idealna na święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko, gdyż makowiec sprawdzi się na każdą okazję. Drożdżowe ciasto z aromatyczną masą makową jest po prostu przepyszne.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Składniki

1 szcz. sól

0.50 szkl. śmietana

4 szt. żółtka

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. masa makowa

1 szt. cytryna na sok

6 łyżka wrzątek

6 dek. drożdże

10 dek. cukier

50 dek. lubella mąka puszysta uniwersalna

20 dek. masło

25 dek. cukier puder

10 dek. posiekana kandyzowana skórka pomarańczowa

Przygotowanie


1

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, a gdy się rozpuszczą wymieszać ze śmietaną roztrzepaną z żółtkami. Mąkę przesiać ze szczyptą soli. Dodać cukier waniliowy i drożdże rozpuszczone w śmietanie z żółtkami oraz masło. Składniki posiekać nożem, a gdy się połączą, krótko zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

2

Ciasto podzielić na dwie części, obie cienko rozwałkować, formując prostokąty. Na każdym prostokącie ciasta rozsmarować cienko masę makową. Zwinąć makowce. Włożyć do dwóch foremek keksowych wyłożonych pergaminem. Odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika o temp. 180 C i piec ok. 50 minut. Upieczone i wystudzone polukrować i posypać skórką pomarańczową.

3

Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i dolewanym po łyżce wrzątkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły