Makowiec

m7
Makowiec

2

0 / 0

Potrawa idealna na święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko, gdyż makowiec sprawdzi się na każdą okazję. Drożdżowe ciasto z aromatyczną masą makową jest po prostu przepyszne.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

0.50 szkl. śmietana

4 szt. żółtka

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. masa makowa

1 szt. cytryna na sok

6 łyżka wrzątek

6 dag. drożdże

10 dag. cukier

50 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna

20 dag. masło

25 dag. cukier puder

10 dag. posiekana kandyzowana skórka pomarańczowa

Przygotowanie


1

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, a gdy się rozpuszczą wymieszać ze śmietaną roztrzepaną z żółtkami. Mąkę przesiać ze szczyptą soli. Dodać cukier waniliowy i drożdże rozpuszczone w śmietanie z żółtkami oraz masło. Składniki posiekać nożem, a gdy się połączą, krótko zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

2

Ciasto podzielić na dwie części, obie cienko rozwałkować, formując prostokąty. Na każdym prostokącie ciasta rozsmarować cienko masę makową. Zwinąć makowce. Włożyć do dwóch foremek keksowych wyłożonych pergaminem. Odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika o temp. 180 C i piec ok. 50 minut. Upieczone i wystudzone polukrować i posypać skórką pomarańczową.

3

Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i dolewanym po łyżce wrzątkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

223

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

33

gram

Tłuszcze

9

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły