Makowiec
m7
Potrawa idealna na święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko, gdyż makowiec sprawdzi się na każdą okazję. Drożdżowe ciasto z aromatyczną masą makową jest po prostu przepyszne.
2
0 / 0
Potrawa idealna na święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko, gdyż makowiec sprawdzi się na każdą okazję. Drożdżowe ciasto z aromatyczną masą makową jest po prostu przepyszne.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
1 szcz. sól
0.50 szkl. śmietana
4 szt. żółtka
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. masa makowa
1 szt. cytryna na sok
6 łyżka wrzątek
6 dek. drożdże
10 dek. cukier
50 dek. lubella mąka puszysta uniwersalna
20 dek. masło
25 dek. cukier puder
10 dek. posiekana kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, a gdy się rozpuszczą wymieszać ze śmietaną roztrzepaną z żółtkami. Mąkę przesiać ze szczyptą soli. Dodać cukier waniliowy i drożdże rozpuszczone w śmietanie z żółtkami oraz masło. Składniki posiekać nożem, a gdy się połączą, krótko zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na dwie części, obie cienko rozwałkować, formując prostokąty. Na każdym prostokącie ciasta rozsmarować cienko masę makową. Zwinąć makowce. Włożyć do dwóch foremek keksowych wyłożonych pergaminem. Odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika o temp. 180 C i piec ok. 50 minut. Upieczone i wystudzone polukrować i posypać skórką pomarańczową.
Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i dolewanym po łyżce wrzątkiem.