Example thumb
2

Składniki

1 Szczypta
sól
0.5 Szklanki
śmietana
4 Sztuki
ŻÓŁTKA
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
1 Sztuka
Masa makowa
1 Sztuka
Cytryna na sok
6 Łyżek
Wrzątek
6 Dekagramów
drożdże
10 Dekagramów
cukier
50 Dekagramów
mąka
20 Dekagramów
masło
25 Dekagramów
cukier puder
10 Dekagramów
Posiekana kandyzowana skórka pomarańczowa
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. DroŻdŻe rozetrzeĆ z ŁyŻką cukru, a gdy siĘ rozpuszczą wymieszaĆ ze śmietaną roztrzepaną z ŻÓŁtkami. MąkĘ przesiaĆ ze szczyptą soli. ObŁoŻyĆ pokrojonym na pŁatki niezbyt twardym masŁem, posiekaĆ noŻem. DodaĆ cukier waniliowy i droŻdŻe rozpuszczone w śmietanie z ŻÓŁtkami. SkŁadniki posiekac noŻem, a gdy siĘ poŁączą, krÓtko zagnieśĆ ciasto. OdstawiĆ do wyrośniĘcia.
  2. Ciasto podzieliĆ na dwie czĘści, obie cienko rozwaŁkowaĆ, formując prostokąty. Na kaŻdym prostokącie ciasta rozsmarowaĆ cienko masĘ makową. ZwinąĆ makowce. WŁoŻyĆ do dwÓch Foremek keksowych wyŁoŻonych pergaminem. OdstawiĆ do wyrośniĘcia. WstawiĆ do piekarnika o temp. 180 c i piec ok. 50 minut. Upieczone i wystudzone polukrowaĆ.
  3. lukier:
  4. Cukier puder utrzeĆ z sokiem z cytryny i dolewanym po ŁyŻce wrzątkiem.

Opis

Potrawa idealna na świĘta boŻego narodzenia ale nie tylko gdyŻ w nowym roku naleŻy odwiedzając kogoś przyjśĆ do niego z ciastem zawierającym mak to przynosi dostatek do jego domu. DoskonaŁy przepisrÓwnieŻ na kaŻdą inną okazjĘ.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!