Makowe bezy

m7
Makowe bezy

Średnia 0 / 0

Oceń!

Jeśli lubisz lekkie, słodkie desery, spróbuj zrobić makowe bezy – klasyczne bezy z nutą maku, które wyglądają efektownie i smakują jeszcze lepiej. Są chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku i mają subtelny, lekko orzechowy posmak. To prosty przepis z kilku składników, który zawsze się udaje. Świetnie sprawdzą się na święta, do kawy lub jako elegancki dodatek do kremowych deserów.

5

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

4 szt. białka

200 g cukier drobny

1 łyżecz. sok z cytryny

1 łyżecz. mąka ziemnaczana

2 łyżka mak niebieski

Przygotowanie


W misce ubij białka na średnich obrotach miksera, aż się spienią.

Dodaj sok z cytryny — pomaga ustabilizować pianę.

Stopniowo po 1 łyżce dodawaj cukier, cały czas miksując na wysokich obrotach.

Ubijaj, aż masa będzie sztywna, lśniąca i gładka – cukier powinien się całkowicie rozpuścić.

Dodaj mąkę ziemniaczaną i mak, delikatnie wymieszaj szpatułką.


Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Nakładaj porcje masy bezowej łyżką lub wyciskaj z rękawa cukierniczego.

Piecz bezy w temperaturze 110°C z termoobiegiem przez ok. 1,5 godziny.

Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw bezy do całkowitego wystudzenia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

55

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

12

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły