Makowe bezy
m7

Jeśli lubisz lekkie, słodkie desery, spróbuj zrobić makowe bezy – klasyczne bezy z nutą maku, które wyglądają efektownie i smakują jeszcze lepiej. Są chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku i mają subtelny, lekko orzechowy posmak. To prosty przepis z kilku składników, który zawsze się udaje. Świetnie sprawdzą się na święta, do kawy lub jako elegancki dodatek do kremowych deserów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
55
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Jeśli lubisz lekkie, słodkie desery, spróbuj zrobić makowe bezy – klasyczne bezy z nutą maku, które wyglądają efektownie i smakują jeszcze lepiej. Są chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku i mają subtelny, lekko orzechowy posmak. To prosty przepis z kilku składników, który zawsze się udaje. Świetnie sprawdzą się na święta, do kawy lub jako elegancki dodatek do kremowych deserów.
5
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
4 szt. białka
200 g cukier drobny
1 łyżecz. sok z cytryny
1 łyżecz. mąka ziemnaczana
2 łyżka mak niebieski
Przygotowanie
Przygotowanie masy bezowej
W misce ubij białka na średnich obrotach miksera, aż się spienią.
Dodaj sok z cytryny — pomaga ustabilizować pianę.
Stopniowo po 1 łyżce dodawaj cukier, cały czas miksując na wysokich obrotach.
Ubijaj, aż masa będzie sztywna, lśniąca i gładka – cukier powinien się całkowicie rozpuścić.
Dodaj mąkę ziemniaczaną i mak, delikatnie wymieszaj szpatułką.
Pieczenie
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Nakładaj porcje masy bezowej łyżką lub wyciskaj z rękawa cukierniczego.
Piecz bezy w temperaturze 110°C z termoobiegiem przez ok. 1,5 godziny.
Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw bezy do całkowitego wystudzenia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
55
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.