Makowce Ilony

m7
Makowce Ilony

0

0 / 0

Z podanych proporcji wychodzą 3 makowce, czyli dużo pysznych, aromatycznych porcji ciasta. Drożdżowy zawijaniec z masą makową ma znakomity smak.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 kg mąka pszenna tortowa

1 szkl. cukier

1 szkl. mleko uht 3,2%

1 szt. jaja kurze całe

3 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. masa makowa

1 łyżka cukier waniliowy

5 dek. drożdże

12.50 dek. masło roślinne

Przygotowanie


1

Drożdże wkruszyć do miski, dodać do nich lekko ciepłe mleko i łyżkę cukru, dobrze wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Masło roztopić.

2

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej zagłębienie. Jajko i żółtka jaj utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masę jajeczną wlać w zagłębienie w mące, dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, wyrobić ciasto.

3

Gdy ciasto będzie odchodziło od dłoni dodać roztopione masło i wyrabiać dalej. W miarę potrzeby podsypywać mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4

Gdy ciasto wyrośnie należy je podzielić na części, rozwałkować na kształt prostokątów. Prostokąty smarować masą makową zawijać na kształt makowca. Ułożyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia.

5

Gdy makowce podrosną wstawić je do piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły