0

Składniki

1 Kilogram
mąka pszenna tortowa
1 Szklanka
cukier
1 Szklanka
mleko UHT 3,2%
1 Sztuka
jaja kurze całe
3 Sztuki
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
Masa makowa
1 Łyżka
CUKIER WANILIOWY
5 Dekagramów
drożdże
12.5 Dekagrama
masło roślinne zwykłe kostka
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże wkruszyć do miski, dodać do nich lekko ciepłe mleko i łyżkę cukru, dobrze wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Masło roztopić.
  2. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej zagłębienie. Jajko i żółtka jaj utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masę jajeczną wlać w zagłębienie w mące, dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, wyrobić ciasto.
  3. Gdy ciasto będzie odchodziło od dłoni dodać roztopione masło i wyrabiać dalej. W miarę potrzeby podsypywać mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Gdy ciasto wyrośnie należy je podzielić na części, rozwałkować na kształt prostokątów. Prostokąty smarować masą makową zawijać na kształt makowca. Ułożyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia.
  5. Gdy makowce podrosną wstawić je do piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Opis

Z podanych proporcji wychodzą 3 makowce.

Podobne przepisy

Makowiec

Przepis
Średni Do 1 godz
Makowiec

Pączki z marmoladą różaną

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki z marmoladą różaną

Pączki

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki

Sernik z makiem

Przepis
Trudny Do 1 godz
Sernik z makiem

Makowiec

Przepis
Średni Do 1 godz
Makowiec

Smażone poduszki drożdżowe z czekoladą

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Smażone poduszki drożdżowe z czekoladą

Pączki z konfiturą wiśniową

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Pączki z konfiturą wiśniową

Pączki z kakaowym nadzieniem

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki z kakaowym nadzieniem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!