Makowa panienka

EkspertOdKuchni
Makowa panienka

0

0 / 0

Makowa panienka to przekładane ciasto, które składa się z biszkoptu makowego, kremu budyniowego i owocowej konfitury. Idealnie sprawdzi się jako deser do popołudniowej herbaty lub kawy, a także jako słodki poczęstunek na specjalne okazje lub Święta Bożego Narodzenia.

10

Składniki

121 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

500 g mleko

150 g mak

100 g wiórki kokosowe

100 g zmielone migdały

8 szt. jajka kurze

300 g cukier

2 łyżka mąka ziemnaczana

150 g masło

1 szczyp. sól

1 szt. konfitura łowicz z owoców leśnych

Przygotowanie


1

W misce umieszczamy białka z ośmiu jajek i dodajemy szczyptę soli. Ubijamy do powstania sztywnej piany.

2

Następnie stopniowo wsypujemy 150 g cukru, ciągle ubijając. Powinna powstać gęsta piana.

3

Następnie dodajemy stopniowo 4 żółtka, cały czas ubijając.

4

Do ubitej masy dodajemy mak, wiórki kokosowe i zmielone migdały. Mieszamy dokładnie, aby składniki się połączyły.

5

Rozgrzewamy piekarnik do 170°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy ok. 20 minut. Po wypieczeniu odkładamy do wystygnięcia.

6

W garnku gotujemy mleko, a po doprowadzeniu do wrzenia ściągamy z palnika.

7

W misce umieszczamy 4 żółtka, cukier waniliowy i 150 g cukru. Ucieramy do jasnej masy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Następnie wlewamy 200 ml gorącego mleka i dokładnie łączymy wszystkie składniki.

8

Masę jajeczną przelewamy do garnka z gorącym mlekiem i włączamy palnik na średnią moc. Zagotowujemy, często mieszając.

9

Gdy budyń zgęstnieje, przykrywamy go folią spożywczą tak, by dotykała góry budyniu i odkładamy do ostygnięcia.

10

W misce umieszczamy masło w temperaturze pokojowej i ubijamy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo budyń, aż do powstania jednolitego kremu.

11

Wypieczone ciasto przekrawamy na pół. Jedną część smarujemy konfiturą i 2/3 budyniu. Na to kładziemy drugą połówkę ciasta i wykładamy resztę budyniu.

12

Górę ciasta posypujemy prażonymi wiórkami i odkładamy do lodówki na około 2 godziny.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły