Makowa panienka
EkspertOdKuchni
Makowa panienka to przekładane ciasto, które składa się z biszkoptu makowego, kremu budyniowego i owocowej konfitury. Idealnie sprawdzi się jako deser do popołudniowej herbaty lub kawy, a także jako słodki poczęstunek na specjalne okazje lub Święta Bożego Narodzenia.
0
0 / 0
Makowa panienka to przekładane ciasto, które składa się z biszkoptu makowego, kremu budyniowego i owocowej konfitury. Idealnie sprawdzi się jako deser do popołudniowej herbaty lub kawy, a także jako słodki poczęstunek na specjalne okazje lub Święta Bożego Narodzenia.
10
Składniki
121 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
500 g mleko
150 g mak
100 g wiórki kokosowe
100 g zmielone migdały
8 szt. jajka kurze
300 g cukier
2 łyżka mąka ziemnaczana
150 g masło
1 szczyp. sól
1 szt. konfitura łowicz z owoców leśnych
Przygotowanie
W misce umieszczamy białka z ośmiu jajek i dodajemy szczyptę soli. Ubijamy do powstania sztywnej piany.
Następnie stopniowo wsypujemy 150 g cukru, ciągle ubijając. Powinna powstać gęsta piana.
Następnie dodajemy stopniowo 4 żółtka, cały czas ubijając.
Do ubitej masy dodajemy mak, wiórki kokosowe i zmielone migdały. Mieszamy dokładnie, aby składniki się połączyły.
Rozgrzewamy piekarnik do 170°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy ok. 20 minut. Po wypieczeniu odkładamy do wystygnięcia.
W garnku gotujemy mleko, a po doprowadzeniu do wrzenia ściągamy z palnika.
W misce umieszczamy 4 żółtka, cukier waniliowy i 150 g cukru. Ucieramy do jasnej masy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Następnie wlewamy 200 ml gorącego mleka i dokładnie łączymy wszystkie składniki.
Masę jajeczną przelewamy do garnka z gorącym mlekiem i włączamy palnik na średnią moc. Zagotowujemy, często mieszając.
Gdy budyń zgęstnieje, przykrywamy go folią spożywczą tak, by dotykała góry budyniu i odkładamy do ostygnięcia.
W misce umieszczamy masło w temperaturze pokojowej i ubijamy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo budyń, aż do powstania jednolitego kremu.
Wypieczone ciasto przekrawamy na pół. Jedną część smarujemy konfiturą i 2/3 budyniu. Na to kładziemy drugą połówkę ciasta i wykładamy resztę budyniu.
Górę ciasta posypujemy prażonymi wiórkami i odkładamy do lodówki na około 2 godziny.