Makowa panienka
EkspertOdKuchni
Makowa panienka to przekładane ciasto, które składa się z biszkoptu makowego, kremu budyniowego i owocowej konfitury. Idealnie sprawdzi się jako deser do popołudniowej herbaty lub kawy, a także jako słodki poczęstunek na specjalne okazje lub Święta Bożego Narodzenia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
669
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Makowa panienka to przekładane ciasto, które składa się z biszkoptu makowego, kremu budyniowego i owocowej konfitury. Idealnie sprawdzi się jako deser do popołudniowej herbaty lub kawy, a także jako słodki poczęstunek na specjalne okazje lub Święta Bożego Narodzenia.
10
Składniki
121 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
500 g mleko
150 g mak
100 g wiórki kokosowe
100 g zmielone migdały
8 szt. jajka kurze
300 g cukier
2 łyżka mąka ziemnaczana
150 g masło
1 szczyp. sól
1 szt. konfitura łowicz z owoców leśnych
Przygotowanie
W misce umieszczamy białka z ośmiu jajek i dodajemy szczyptę soli. Ubijamy do powstania sztywnej piany.
Następnie stopniowo wsypujemy 150 g cukru, ciągle ubijając. Powinna powstać gęsta piana.
Następnie dodajemy stopniowo 4 żółtka, cały czas ubijając.
Do ubitej masy dodajemy mak, wiórki kokosowe i zmielone migdały. Mieszamy dokładnie, aby składniki się połączyły.
Rozgrzewamy piekarnik do 170°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy ok. 20 minut. Po wypieczeniu odkładamy do wystygnięcia.
W garnku gotujemy mleko, a po doprowadzeniu do wrzenia ściągamy z palnika.
W misce umieszczamy 4 żółtka, cukier waniliowy i 150 g cukru. Ucieramy do jasnej masy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Następnie wlewamy 200 ml gorącego mleka i dokładnie łączymy wszystkie składniki.
Masę jajeczną przelewamy do garnka z gorącym mlekiem i włączamy palnik na średnią moc. Zagotowujemy, często mieszając.
Gdy budyń zgęstnieje, przykrywamy go folią spożywczą tak, by dotykała góry budyniu i odkładamy do ostygnięcia.
W misce umieszczamy masło w temperaturze pokojowej i ubijamy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo budyń, aż do powstania jednolitego kremu.
Wypieczone ciasto przekrawamy na pół. Jedną część smarujemy konfiturą i 2/3 budyniu. Na to kładziemy drugą połówkę ciasta i wykładamy resztę budyniu.
Górę ciasta posypujemy prażonymi wiórkami i odkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
669
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.