Makowa panienka

EkspertOdKuchni
Makowa panienka

Średnia 0 / 0

Oceń!

Makowa panienka to przekładane ciasto, które składa się z biszkoptu makowego, kremu budyniowego i owocowej konfitury. Idealnie sprawdzi się jako deser do popołudniowej herbaty lub kawy, a także jako słodki poczęstunek na specjalne okazje lub Święta Bożego Narodzenia.

10

Składniki

121 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

500 g mleko

150 g mak

100 g wiórki kokosowe

100 g zmielone migdały

8 szt. jajka kurze

300 g cukier

2 łyżka mąka ziemnaczana

150 g masło

1 szczyp. sól

1 szt. konfitura łowicz z owoców leśnych

Przygotowanie


W misce umieszczamy białka z ośmiu jajek i dodajemy szczyptę soli. Ubijamy do powstania sztywnej piany.

Następnie stopniowo wsypujemy 150 g cukru, ciągle ubijając. Powinna powstać gęsta piana.

Następnie dodajemy stopniowo 4 żółtka, cały czas ubijając.

Do ubitej masy dodajemy mak, wiórki kokosowe i zmielone migdały. Mieszamy dokładnie, aby składniki się połączyły.

Rozgrzewamy piekarnik do 170°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy ok. 20 minut. Po wypieczeniu odkładamy do wystygnięcia.

W garnku gotujemy mleko, a po doprowadzeniu do wrzenia ściągamy z palnika.

W misce umieszczamy 4 żółtka, cukier waniliowy i 150 g cukru. Ucieramy do jasnej masy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Następnie wlewamy 200 ml gorącego mleka i dokładnie łączymy wszystkie składniki.

Masę jajeczną przelewamy do garnka z gorącym mlekiem i włączamy palnik na średnią moc. Zagotowujemy, często mieszając.

Gdy budyń zgęstnieje, przykrywamy go folią spożywczą tak, by dotykała góry budyniu i odkładamy do ostygnięcia.

W misce umieszczamy masło w temperaturze pokojowej i ubijamy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo budyń, aż do powstania jednolitego kremu.

Wypieczone ciasto przekrawamy na pół. Jedną część smarujemy konfiturą i 2/3 budyniu. Na to kładziemy drugą połówkę ciasta i wykładamy resztę budyniu.

Górę ciasta posypujemy prażonymi wiórkami i odkładamy do lodówki na około 2 godziny.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

669

kcal

Białka

17

gram

Węglowodany

53

gram

Tłuszcze

45

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły