Makowa fantazja z kakaową nutą na migdałowej chmurce

BeataKGardon
Makowa fantazja z kakaową nutą na migdałowej chmurce

0

0 / 0

Makowiec po mojemu. Z kakaową nutą, sokiem pomarańczowym i dużą ilością cukrowych dodatków. Jest pyszny, słodziutki i kaloryczny, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie przyjemności - szczególnie w Święta Bożego Narodzenia. Wymaga czasu, ale na stole prezentuje się fenomenalnie. No i ukochany mak, jak ja go uwielbiam!

25

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

50 g masło

1 szkl. mleko uht 3,2%

2.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

5 dek. drożdże

1 szcz. sól

1 opak. cukier waniliowy

10 łyżeczka cukier

3 szt. żółtka

1 szt. jajko kurze całe

2 łyżeczka sok pomarańczowy tymbark

1 łyżka margaryna zwykła

500 g mak

8 szt. jaja l

120 g masło

15 sok pomarańczowy tymbark

0.50 szkl. orzechy włoskie

0.50 szkl. rodzynki

1 szt. skórka z cytryny i pomarańczy

1 l mleko uht 3,2%

125 g masło

0.50 szkl. cukier puder

4 łyżka kakao decomorreno

4 łyżka mleko uht 3,2%

1 szkl. płatki migdałowe

4 opak. kolorowy lukier

Przygotowanie


1

Drożdże rozpuszczam w łyżce cukru. Szybciej się rozpuszczają, gdy się je miesza.

2

Do rozpuszczonych drożdży dodaję pół szklanki chłodnego mleka i łyżkę mąki Lubella. Wszystko dobrze mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce przykrywając kuchenną ścierką.

3

Do miski dodaję żółtka, cukier i ucieram. Potem dodaję powoli mąkę, rozczyn z drożdży i wszystko dobrze mieszam. Wlewam chłodne mleko, dodaję troszkę soli i miksuję.

4

Potem dodaję około 2 łyżeczki soku pomarańczowego Tymbark i wyrabiam ciasto. Na końcu dodaję rozpuszczone masełko - ważne, by było chłodne.

5

Ciasto wykładam na deskę. Dodaję mąkę i je wyrabiam. Czekam aż ciasto wyrośnie.

6

Mak zaparzam gorącym mlekiem i gotuję. Odcedzam i kiedy stanie się zimny mielę.

7

Z żółtek robię kogel mogel. Dodaję do maku i mieszam. Potem dodaję rozpuszczone, chłodne masło, orzechy, rodzynki, skórkę z pomarańczy i sok pomarańczowy Tymbark. Wszystko dokładnie mieszam.

8

Białka ubijam, pianę dodaję do masy makowej i delikatnie mieszam. Znów wyrabiam ciasto, wałkuję i równomiernie rozprowadzam na cieście masę makową.

9

Następnie zwijam w rulon i czekam aż wyrośnie. Wkładam do formy i piekę w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut.

10

Robię polewę kakaową. Rozpuszczam masło i dodaję cukier puder. Mieszam, dodaję mleko i czekam aż się cukier rozpuści. Dodaję kakao i mieszam. Na wystudzone ciasto wlewam polewę i czekam aż wystygnie.

11

Ciasto dekoruję płatkami migdałowymi, kolorowym lukrem i cukrowymi perełkami. Makowiec podaję z ciepłym mlekiem - pychota! Dodatek soku pomarańczowemu powoduje, że jest jeszcze smaczniej!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły