Makowa fantazja z kakaową nutą na migdałowej chmurce
BeataKGardon
Makowiec po mojemu. Z kakaową nutą, sokiem pomarańczowym i dużą ilością cukrowych dodatków. Jest pyszny, słodziutki i kaloryczny, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie przyjemności - szczególnie w Święta Bożego Narodzenia. Wymaga czasu, ale na stole prezentuje się fenomenalnie. No i ukochany mak, jak ja go uwielbiam!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1127
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
108
gram
Tłuszcze
66
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Makowiec po mojemu. Z kakaową nutą, sokiem pomarańczowym i dużą ilością cukrowych dodatków. Jest pyszny, słodziutki i kaloryczny, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie przyjemności - szczególnie w Święta Bożego Narodzenia. Wymaga czasu, ale na stole prezentuje się fenomenalnie. No i ukochany mak, jak ja go uwielbiam!
25
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
50 g masło
1 szkl. mleko uht 3,2%
2.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
5 dag. drożdże
1 szczyp. sól
1 opak. cukier waniliowy
10 łyżecz. cukier
3 szt. żółtka
1 szt. jajko kurze całe
2 łyżecz. sok pomarańczowy tymbark
1 łyżka margaryna zwykła
500 g mak
8 szt. jaja l
120 g masło
15 sok pomarańczowy tymbark
0.50 szkl. orzechy włoskie
0.50 szkl. rodzynki
1 szt. skórka z cytryny i pomarańczy
1 l mleko uht 3,2%
125 g masło
0.50 szkl. cukier puder
4 łyżka kakao decomorreno
4 łyżka mleko uht 3,2%
1 szkl. płatki migdałowe
4 opak. kolorowy lukier
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczam w łyżce cukru. Szybciej się rozpuszczają, gdy się je miesza.
Do rozpuszczonych drożdży dodaję pół szklanki chłodnego mleka i łyżkę mąki Lubella. Wszystko dobrze mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce przykrywając kuchenną ścierką.
Do miski dodaję żółtka, cukier i ucieram. Potem dodaję powoli mąkę, rozczyn z drożdży i wszystko dobrze mieszam. Wlewam chłodne mleko, dodaję troszkę soli i miksuję.
Potem dodaję około 2 łyżeczki soku pomarańczowego Tymbark i wyrabiam ciasto. Na końcu dodaję rozpuszczone masełko - ważne, by było chłodne.
Ciasto wykładam na deskę. Dodaję mąkę i je wyrabiam. Czekam aż ciasto wyrośnie.
Mak zaparzam gorącym mlekiem i gotuję. Odcedzam i kiedy stanie się zimny mielę.
Z żółtek robię kogel mogel. Dodaję do maku i mieszam. Potem dodaję rozpuszczone, chłodne masło, orzechy, rodzynki, skórkę z pomarańczy i sok pomarańczowy Tymbark. Wszystko dokładnie mieszam.
Białka ubijam, pianę dodaję do masy makowej i delikatnie mieszam. Znów wyrabiam ciasto, wałkuję i równomiernie rozprowadzam na cieście masę makową.
Następnie zwijam w rulon i czekam aż wyrośnie. Wkładam do formy i piekę w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut.
Robię polewę kakaową. Rozpuszczam masło i dodaję cukier puder. Mieszam, dodaję mleko i czekam aż się cukier rozpuści. Dodaję kakao i mieszam. Na wystudzone ciasto wlewam polewę i czekam aż wystygnie.
Ciasto dekoruję płatkami migdałowymi, kolorowym lukrem i cukrowymi perełkami. Makowiec podaję z ciepłym mlekiem - pychota! Dodatek soku pomarańczowemu powoduje, że jest jeszcze smaczniej!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1127
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
108
gram
Tłuszcze
66
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.