Makluba
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Makluba](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F7086-1702057987158.jpeg&w=3840&q=75)
Makluba, znane również jako maqluba lub maqlooba, to tradycyjne danie kuchni arabskiej. Jest popularne w krajach Bliskiego Wschodu, takich jak Liban, Jordania, Syria i Palestyna. Nazwa „Makluba” oznacza „odwrócone” lub „wywrócone do góry nogami”, co odnosi się do sposobu podawania tego dania. Nasz przepis to wersja wegetariańska, która składa się z kilku warstw aromatycznych składników. To idealny wybór na większe uroczystości rodzinne, takie jak święta czy przyjęcia z okazji wesela lub narodzin. Makluba może być również podawana na kolację lub obiad w domowym zaciszu, gdy chce się przyrządzić coś wyjątkowego dla bliskich. Smacznego!
0
0 / 0
Makluba, znane również jako maqluba lub maqlooba, to tradycyjne danie kuchni arabskiej. Jest popularne w krajach Bliskiego Wschodu, takich jak Liban, Jordania, Syria i Palestyna. Nazwa „Makluba” oznacza „odwrócone” lub „wywrócone do góry nogami”, co odnosi się do sposobu podawania tego dania. Nasz przepis to wersja wegetariańska, która składa się z kilku warstw aromatycznych składników. To idealny wybór na większe uroczystości rodzinne, takie jak święta czy przyjęcia z okazji wesela lub narodzin. Makluba może być również podawana na kolację lub obiad w domowym zaciszu, gdy chce się przyrządzić coś wyjątkowego dla bliskich. Smacznego!
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. bakłażan
1 szt. papryka czerwona
2 szt. cebula biała
1 szt. główka czosnku
1.50 szkl. ryż basmati
0.50 łyżka kurkuma
0.50 łyżka cynamon
4 łyżka oliwa z oliwek
3 szkl. bulion warzywny
0.50 pęcz. kolendra
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Pokrój bakłażana w cienkie plastry. Paprykę w paski, cebulę w pióra, czosnek w kosteczkę.
Rondel natrzyj dokładnie oliwą z oliwek.
Układaj warstwy kolejno: bakłażan, papryka, cebula i czosnek. Całość zasyp ryżem tak, aby wypełnił wszystkie puste przestrzenie między warzywami.
Do bulionu dodaj przyprawy i ostrożnie wlej do rondla z ryżem i warzywami do poziomu ryżu i nakryj przykrywką.
Na średnim ogniu doprowadź do gotowania i gotuj ok. 5 minut. Następnie na małym ogniu gotuj całość ok. 15-20 minut. Wyłącz kuchenkę (nie otwieraj pokrywki) i zostaw na około 15 minut.
Otwórz rondel i przykryj dużym talerzem, ostrożnie energicznym ruchem odwróć rondel z talerzem i zostaw na 10 minut, następnie powoli unieś rondel, aby zachować kształt.
Podawaj z posiekaną kolendrą.