Makiełki z makaronem
Lubella
Makiełki z makaronem to tradycyjne danie, które szczególnie dobrze sprawdzi się na świątecznym stole, ale świetnie smakuje też na co dzień. Polubią je zarówno miłośnicy klasycznych, polskich smaków, jak i ci, którzy szukają prostych, słodkich potraw. Połączenie makaronu, maku, miodu, orzechów, skórki pomarańczowej jest słodkie, ale nie przytłaczające. Makiełki można serwować na zimno, jako deser po kolacji wigilijnej lub na ciepło, jeśli mamy ochotę na coś bardziej rozgrzewającego. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Makiełki z makaronem to tradycyjne danie, które szczególnie dobrze sprawdzi się na świątecznym stole, ale świetnie smakuje też na co dzień. Polubią je zarówno miłośnicy klasycznych, polskich smaków, jak i ci, którzy szukają prostych, słodkich potraw. Połączenie makaronu, maku, miodu, orzechów, skórki pomarańczowej jest słodkie, ale nie przytłaczające. Makiełki można serwować na zimno, jako deser po kolacji wigilijnej lub na ciepło, jeśli mamy ochotę na coś bardziej rozgrzewającego. Smacznego!
7
Składniki
20 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g makaron świderki lubella
100 g masa makowa
40 g orzechy włoskie
40 g skórka pomarańczowa
50 g śmietanka 30%
2 łyżka miód
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami producenta.
Na suchej patelni uprażyć orzechy włoskie, dodać miód, śmietankę oraz skórkę pomarańczową. Po chwili dodać masę makową i chwilę podgrzać.
Dodać do maku odcedzony makaron i dokładnie wymieszać.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Przechowywać w lodówce.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.