Makiełki z makaronem

Lubella
Makiełki z makaronem

0

0 / 0

Makiełki z makaronem to tradycyjne danie, które szczególnie dobrze sprawdzi się na świątecznym stole, ale świetnie smakuje też na co dzień. Polubią je zarówno miłośnicy klasycznych, polskich smaków, jak i ci, którzy szukają prostych, słodkich potraw. Połączenie makaronu, maku, miodu, orzechów, skórki pomarańczowej jest słodkie, ale nie przytłaczające. Makiełki można serwować na zimno, jako deser po kolacji wigilijnej lub na ciepło, jeśli mamy ochotę na coś bardziej rozgrzewającego. Smacznego!

7

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 g makaron świderki lubella

100 g masa makowa

40 g orzechy włoskie

40 g skórka pomarańczowa

50 g śmietanka 30%

2 łyżka miód

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami producenta.

2

Na suchej patelni uprażyć orzechy włoskie, dodać miód, śmietankę oraz skórkę pomarańczową. Po chwili dodać masę makową i chwilę podgrzać.

3

Dodać do maku odcedzony makaron i dokładnie wymieszać.

4

Podawać na ciepło lub na zimno.

5

Przechowywać w lodówce.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły