Makiełki

kontakt_4
Makiełki

0

0 / 0

Makiełki, znane również jako kluski z makiem, to tradycyjne danie wigilijne, które dla wielu z nas może przypominać smaki dzieciństwa. Połączenie makaronu, masy makowej, bakalii i miodu idealnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek na świątecznym stole.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 pęcz. makaron łazanki lubella

200 g mak mielony

200 mleko uht 3,2%

1 łyżka miód

50 g rodzynki

50 g skórka z pomarańczy

100 g cukier

3 szczyp. cynamon

20 g orzechy włoskie

25 g masło

Przygotowanie


1

Mleko zagotowujemy z masłem cukrem, miodem i cynamonem. Wsypujemy mak i gotujemy kilka minut aż spęcznieje. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową i mieszamy.

2

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.

3

Do makaronu dodajemy przygotowaną wcześniej masę makową i dokładnie mieszamy. Smacznego!

4

Makiełki podajemy posypane pokruszonymi orzechami włoskimi i oraz opcjonalnie polane miodem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

361

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

40

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły