Makiełki
kontakt_4
Makiełki, znane również jako kluski z makiem, to tradycyjne danie wigilijne, które dla wielu z nas może przypominać smaki dzieciństwa. Połączenie makaronu, masy makowej, bakalii i miodu idealnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek na świątecznym stole.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
361
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Makiełki, znane również jako kluski z makiem, to tradycyjne danie wigilijne, które dla wielu z nas może przypominać smaki dzieciństwa. Połączenie makaronu, masy makowej, bakalii i miodu idealnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek na świątecznym stole.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 pęcz. makaron łazanki lubella
200 g mak mielony
200 mleko uht 3,2%
1 łyżka miód
50 g rodzynki
50 g skórka z pomarańczy
100 g cukier
3 szczyp. cynamon
20 g orzechy włoskie
25 g masło
Przygotowanie
Mleko zagotowujemy z masłem cukrem, miodem i cynamonem. Wsypujemy mak i gotujemy kilka minut aż spęcznieje. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową i mieszamy.
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.
Do makaronu dodajemy przygotowaną wcześniej masę makową i dokładnie mieszamy. Smacznego!
Makiełki podajemy posypane pokruszonymi orzechami włoskimi i oraz opcjonalnie polane miodem.