Makiełki
kontakt_4
Makiełki - tradycyjne danie wigilijne. Smak dzieciństwa...
0
0 / 0
Makiełki - tradycyjne danie wigilijne. Smak dzieciństwa...
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
1 pęcz. makaron łazanki lubella
200 g mak mielony
200 mleko uht 3,2%
1 łyżka miód
50 g rodzynki
50 g skórka z pomarańczy
100 g cukier
3 szcz. cynamon
20 g orzechy włoskie
25 g masło
Przygotowanie
1
Mleko zagotowujemy z masłem cukrem, miodem i cynamonem. Wsypujemy mak i gotujemy kilka minut aż spęcznieje. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową i mieszamy.
2
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.
3
Do makaronu dodajemy przygotowaną wcześniej masę makową i dokładnie mieszamy. Smacznego!
4
Makiełki podajemy posypane pokruszonymi orzechami włoskimi i oraz opcjonalnie polane miodem.