0

Składniki

1 Pęczek
ingridient
makaron łazanki Lubella
200 Gramów
Mak mielony
200 Mililitrów
mleko UHT 3,2%
1 Łyżka
miód
50 Gramów
rodzynki
50 Gramów
Skórka z pomarańczy
100 Gramów
cukier
3 Szczypty
cynamon
20 Gramów
orzechy włoskie
25 Gramów
masło
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mleko zagotowujemy z masłem cukrem, miodem i cynamonem. Wsypujemy mak i gotujemy kilka minut aż spęcznieje. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową i mieszamy.
  2. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.
  3. Do makaronu dodajemy przygotowaną wcześniej masę makową i dokładnie mieszamy. Smacznego!
  4. Makiełki podajemy posypane pokruszonymi orzechami włoskimi i oraz opcjonalnie polane miodem.

Opis

Makiełki - tradycyjne danie wigilijne. Smak dzieciństwa...

Podobne przepisy

Pierniczki

Przepis
Średni Do 1 godz
Pierniczki

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Piernik świąteczny

Przepis
Średni Do 15 min
Piernik świąteczny

Kutia

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Kutia

Sernik

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Sernik

PUDDING Z KASZY JAGLANEJ

Przepis
Łatwy Do 15 min
PUDDING Z KASZY JAGLANEJ

Makaron Rurki Kolorowe z wędzonym kurczakiem i pomarańczą

Przepis
Trudny Do 40 min
Makaron Rurki Kolorowe z wędzonym kurczakiem i pomarańczą

Sałatka owocowa z makaronem czekoladowym na tartaletkach

Przepis
Średni Do 1 godz
Sałatka owocowa z makaronem czekoladowym na tartaletkach

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!