Makaronowo-jogurtowa buzia z owocami
blogerzydlalubelli
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron lubella mini świderki z czekoladą
1 łyżka jogurt naturalny
20 kg truskawki
20 szkl. borówki
1 szt. mięta
400 g makaron lubella mini kokardki
Przygotowanie
Makaron gotujemy tak, aby był al'dente (zarówno czekoladowy jak i kokardki, ale w osobnych garnkach).
Na talerzu formujemy buzię - obręcz do wycinania ciasta na pierogi i wlewamy jogurt do środka, dzięki czemu uzyskamy równomierny, okrągły kształt. Powyżej jogurtu układamy "włosy" z makaronu czekoladowego, które dekorujemy mini makaronem kokardki.
Truskawki kroimy w plasterki i układamy dookoła "buzi", a z borówek robimy oczy, usta i nos. Dodatkowo można udekorować świeżą miętą.