Makaronowe wariacje z kurczakiem na parze i sosem beszamelowym

gorgoszagnieszka1983
Makaronowe wariacje z kurczakiem na parze i sosem beszamelowym

0

0 / 0

Makaronowe wariacje z kurczakiem na parze i sosem beszamelowym to pomysł pyszne danie dla niejednego łakomczucha.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g pierś kurczaka

400 g brokuły

1 opak. makaron kokardki lubella

2 łyżka masło

2 łyżka mąka lubella

400 mleko uht 3,2%

1 pęcz. szczypiorek

1 pęcz. bazylia

10 szt. pomidorki koktajlowe

1 szcz. pieprz ziołowy

1 szcz. pieprz czarny

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

Mięso umyj i pokrój w paseczki.

2

Do garnka przeznaczonego do gotowania na parze przełożyć pokrojone mięso. Gotować do momentu aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania doprawić przyprawami. Gotowe mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, aby nie stygło.

3

Brokuły umyć, podzielić na różyczki i ugotować na parze. Pod koniec gotowania doprawić do smaku.

4

Ugotuj makaron w lekko posolonej wodzie al dente.

5

Przygotowanie sosu beszamelowego: na patelni roztapiamy masło, po chwili dodajemy mąkę i mieszamy, aż powstanie gładka masa. Dodajemy stopniowo mleko, cały czas mieszając. Dodajemy sól i gotujemy do powstania gładkiego i gęstego sosu. Dodać posiekany szczypiorek i bazylię

6

Mięso i brokuły przełożyć na talerze, polać gorącym sosem. Gotowe danie udekorować pomidorami koktajlowymi i listkami świeżej bazylii. Podawać z ulubionymi surówkami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły