Makaronowe wariacje z kurczakiem na parze i sosem beszamelowym

gorgoszagnieszka1983
Makaronowe wariacje z kurczakiem na parze i sosem beszamelowym

Średnia 0 / 0

Oceń!

Makaronowe wariacje z kurczakiem na parze i sosem beszamelowym to pomysł pyszne danie dla niejednego łakomczucha.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g pierś kurczaka

400 g brokuły

1 opak. makaron kokardki lubella

2 łyżka masło

2 łyżka mąka lubella

400 mleko uht 3,2%

1 pęcz. szczypiorek

1 pęcz. bazylia

10 szt. pomidorki koktajlowe

1 szczyp. pieprz ziołowy

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. sól

Przygotowanie


Mięso umyj i pokrój w paseczki.

Do garnka przeznaczonego do gotowania na parze przełożyć pokrojone mięso. Gotować do momentu aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania doprawić przyprawami. Gotowe mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, aby nie stygło.

Brokuły umyć, podzielić na różyczki i ugotować na parze. Pod koniec gotowania doprawić do smaku.

Ugotuj makaron w lekko posolonej wodzie al dente.

Przygotowanie sosu beszamelowego: na patelni roztapiamy masło, po chwili dodajemy mąkę i mieszamy, aż powstanie gładka masa. Dodajemy stopniowo mleko, cały czas mieszając. Dodajemy sól i gotujemy do powstania gładkiego i gęstego sosu. Dodać posiekany szczypiorek i bazylię

Mięso i brokuły przełożyć na talerze, polać gorącym sosem. Gotowe danie udekorować pomidorami koktajlowymi i listkami świeżej bazylii. Podawać z ulubionymi surówkami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

688

kcal

Białka

51

gram

Węglowodany

84

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły