Makaronowe wariacje z kurczakiem na parze i sosem beszamelowym
gorgoszagnieszka1983
Makaronowe wariacje z kurczakiem na parze i sosem beszamelowym to pomysł pyszne danie dla niejednego łakomczucha.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
688
kcal
Białka
51
gram
Węglowodany
84
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Makaronowe wariacje z kurczakiem na parze i sosem beszamelowym to pomysł pyszne danie dla niejednego łakomczucha.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g pierś kurczaka
400 g brokuły
1 opak. makaron kokardki lubella
2 łyżka masło
2 łyżka mąka lubella
400 mleko uht 3,2%
1 pęcz. szczypiorek
1 pęcz. bazylia
10 szt. pomidorki koktajlowe
1 szczyp. pieprz ziołowy
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Mięso umyj i pokrój w paseczki.
Do garnka przeznaczonego do gotowania na parze przełożyć pokrojone mięso. Gotować do momentu aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania doprawić przyprawami. Gotowe mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, aby nie stygło.
Brokuły umyć, podzielić na różyczki i ugotować na parze. Pod koniec gotowania doprawić do smaku.
Ugotuj makaron w lekko posolonej wodzie al dente.
Przygotowanie sosu beszamelowego: na patelni roztapiamy masło, po chwili dodajemy mąkę i mieszamy, aż powstanie gładka masa. Dodajemy stopniowo mleko, cały czas mieszając. Dodajemy sól i gotujemy do powstania gładkiego i gęstego sosu. Dodać posiekany szczypiorek i bazylię
Mięso i brokuły przełożyć na talerze, polać gorącym sosem. Gotowe danie udekorować pomidorami koktajlowymi i listkami świeżej bazylii. Podawać z ulubionymi surówkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
688
kcal
Białka
51
gram
Węglowodany
84
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.