Makaronowe muszle faszerowane mięsem w sosie bolońskim

PaulinaTabor
Makaronowe muszle faszerowane mięsem w sosie bolońskim

0

0 / 0

Makaronowe Muszle to świetna alternatywa dla tradycyjnego dania mięsnego w sosie. Faszerowany mięsem makaron z delikatnie doprawionym sosem bolońskim tworzy zgrany duet. Do tego plasterki sera mozzarella z dużą dawką świeżej pietruszki to połączenie, które smakuje wyśmienicie!

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g makaron muszle

400 g mięso mielone

1 opak. łowicz sos boloński

250 g ser mozzarella

3 łyżka oliwa z oliwek

6 pęcz. zielona pietruszka

1 szcz. przyprawy do mięsa

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Siekamy czosnek i dodajemy na rozgrzaną patelnię.

2

Gdy czosnek lekko się zarumieni dodajemy mięso mielone i przyprawiamy je do smaku ulubionymi przyprawami.

3

W tym czasie ugotowany makaron wykładamy na talerz (otworem muszli do dołu) i odstawiamy do przestudzenia.

4

Do mięsa dodajemy sos boloński Łowicz i gotujemy całość na małym ogniu do czasu kiedy mięso będzie gotowe. Następnie gotowy już farsz odstawiamy do przestudzenia.

5

Kroimy mozzarellę na duże plasterki i układamy obok siebie na talerzu. Makaronowe muszle napełniamy farszem i dodajemy je na plastry mozzarelli.

6

Całość dekorujemy posiekaną zieloną pietruszką - ilość jaką użyjemy zależy od nas, ale pamiętajmy, że świeża natka pietruszki ma bardzo wiele właściwości odżywczych!

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły