Makaronowe muszle faszerowane mięsem w sosie bolońskim
PaulinaTabor
Makaronowe Muszle to świetna alternatywa dla tradycyjnego dania mięsnego w sosie. Faszerowany mięsem makaron z delikatnie doprawionym sosem bolońskim tworzy zgrany duet. Do tego plasterki sera mozzarella z dużą dawką świeżej pietruszki to połączenie, które smakuje wyśmienicie!
0
0 / 0
Makaronowe Muszle to świetna alternatywa dla tradycyjnego dania mięsnego w sosie. Faszerowany mięsem makaron z delikatnie doprawionym sosem bolońskim tworzy zgrany duet. Do tego plasterki sera mozzarella z dużą dawką świeżej pietruszki to połączenie, które smakuje wyśmienicie!
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g makaron muszle
400 g mięso mielone
1 opak. łowicz sos boloński
250 g ser mozzarella
3 łyżka oliwa z oliwek
6 pęcz. zielona pietruszka
1 szcz. przyprawy do mięsa
Przygotowanie
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Siekamy czosnek i dodajemy na rozgrzaną patelnię.
Gdy czosnek lekko się zarumieni dodajemy mięso mielone i przyprawiamy je do smaku ulubionymi przyprawami.
W tym czasie ugotowany makaron wykładamy na talerz (otworem muszli do dołu) i odstawiamy do przestudzenia.
Do mięsa dodajemy sos boloński Łowicz i gotujemy całość na małym ogniu do czasu kiedy mięso będzie gotowe. Następnie gotowy już farsz odstawiamy do przestudzenia.
Kroimy mozzarellę na duże plasterki i układamy obok siebie na talerzu. Makaronowe muszle napełniamy farszem i dodajemy je na plastry mozzarelli.
Całość dekorujemy posiekaną zieloną pietruszką - ilość jaką użyjemy zależy od nas, ale pamiętajmy, że świeża natka pietruszki ma bardzo wiele właściwości odżywczych!