Makaronowe muszle faszerowane mięsem w sosie bolońskim

PaulinaTabor
Makaronowe muszle faszerowane mięsem w sosie bolońskim

0

0 / 0

Makaronowe Muszle to świetna alternatywa dla tradycyjnego dania mięsnego w sosie. Faszerowany mięsem makaron z delikatnie doprawionym sosem bolońskim tworzy zgrany duet. Do tego plasterki sera mozzarella z dużą dawką świeżej pietruszki to połączenie, które smakuje wyśmienicie!

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g makaron muszle

400 g mięso mielone

1 opak. łowicz sos boloński

250 g ser mozzarella

3 łyżka oliwa z oliwek

6 pęcz. zielona pietruszka

1 szczyp. przyprawy do mięsa

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Siekamy czosnek i dodajemy na rozgrzaną patelnię.

2

Gdy czosnek lekko się zarumieni dodajemy mięso mielone i przyprawiamy je do smaku ulubionymi przyprawami.

3

W tym czasie ugotowany makaron wykładamy na talerz (otworem muszli do dołu) i odstawiamy do przestudzenia.

4

Do mięsa dodajemy sos boloński Łowicz i gotujemy całość na małym ogniu do czasu kiedy mięso będzie gotowe. Następnie gotowy już farsz odstawiamy do przestudzenia.

5

Kroimy mozzarellę na duże plasterki i układamy obok siebie na talerzu. Makaronowe muszle napełniamy farszem i dodajemy je na plastry mozzarelli.

6

Całość dekorujemy posiekaną zieloną pietruszką - ilość jaką użyjemy zależy od nas, ale pamiętajmy, że świeża natka pietruszki ma bardzo wiele właściwości odżywczych!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

739

kcal

Białka

51

gram

Węglowodany

49

gram

Tłuszcze

34

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły