Makaronowe gniazda wstążki w orzechowym sosie z warzywami i kurczakiem
lubella
Gniazda wstążki to pyszny makaron, który można dodawać do wielu potraw nadającym im eleganckiego sznytu. Nasza propozycja to pełnoziarniste gniazda wstążki w sosie orzechowym z dodatkiem warzyw (m.in. marchew, groszek, kapusta pekińska) i kurczaka.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
696
kcal
Białka
40
gram
Węglowodany
88
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
5 / 1
Gniazda wstążki to pyszny makaron, który można dodawać do wielu potraw nadającym im eleganckiego sznytu. Nasza propozycja to pełnoziarniste gniazda wstążki w sosie orzechowym z dodatkiem warzyw (m.in. marchew, groszek, kapusta pekińska) i kurczaka.
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron lubella pełne ziarno gniazda wstążki
3 łyżka masło orzechowe
2 łyżka miód
3 łyżka sos sojowy
1 szt. sok z cytryny
200 g pierś z kurczaka
1 szt. marchew
100 g groszek mrożony lub cukrowy
3 szt. liście kapusty pekińskiej
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. kolendra
1 szt. garść orzechów ziemnych
1 łyżka olej
Przygotowanie
Makaron gotujemy według zaleceń producenta: twardość al dente 10 minut, normale 12 minut. Masło orzechowe, miód, sos sojowy oraz sok z cytryny mieszamy w miseczce, aby powstał nam aromatyczny dodatek do dania.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojonego kurczaka. Następnie dodajemy pokrojone w słupki warzywa oraz posiekany czosnek i groszek. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy do nich przygotowany wcześniej sos.
Najlepszym wyborem pasty będzie produkt z serii Lubella Pełne Ziarno. Dzięki niemu, będziemy mieli gwarancję, że makaronowe gniazda wstążki idealnie oblepią się sosem. Danie podajemy posypane listkami kolendry i orzeszkami ziemnymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
696
kcal
Białka
40
gram
Węglowodany
88
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.