Makaronowe gniazda wstążki w orzechowym sosie z warzywami i kurczakiem

lubella
Makaronowe gniazda wstążki w orzechowym sosie z warzywami i kurczakiem

2

5 / 1

Gniazda wstążki to pyszny makaron, który można dodawać do wielu potraw nadającym im eleganckiego sznytu. Nasza propozycja to pełnoziarniste gniazda wstążki w sosie orzechowym z dodatkiem warzyw (m.in. marchew, groszek, kapusta pekińska) i kurczaka.

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g makaron lubella pełne ziarno gniazda wstążki

3 łyżka masło orzechowe

2 łyżka miód

3 łyżka sos sojowy

1 szt. sok z cytryny

200 g pierś z kurczaka

1 szt. marchew

100 g groszek mrożony lub cukrowy

3 szt. liście kapusty pekińskiej

2 szt. ząbek czosnku

1 szt. kolendra

1 szt. garść orzechów ziemnych

1 łyżka olej

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy według zaleceń producenta: twardość al dente 10 minut, normale 12 minut. Masło orzechowe, miód, sos sojowy oraz sok z cytryny mieszamy w miseczce, aby powstał nam aromatyczny dodatek do dania.

2

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojonego kurczaka. Następnie dodajemy pokrojone w słupki warzywa oraz posiekany czosnek i groszek. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy do nich przygotowany wcześniej sos.

3

Najlepszym wyborem pasty będzie produkt z serii Lubella Pełne Ziarno. Dzięki niemu, będziemy mieli gwarancję, że makaronowe gniazda wstążki idealnie oblepią się sosem. Danie podajemy posypane listkami kolendry i orzeszkami ziemnymi.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły