Makaronowa szarlotka z karmelem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Makaronowa szarlotka z karmelem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1707484494516.jpg&w=3840&q=75)
Wypróbuj smakowitą makaronową szarlotkę, która w połączeniu z karmelem i lodami waniliowymi tworzy nowoczesne i pyszne połączenie!
1
0 / 0
Wypróbuj smakowitą makaronową szarlotkę, która w połączeniu z karmelem i lodami waniliowymi tworzy nowoczesne i pyszne połączenie!
9
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
130 g cukier
25 g śmietana 36%
10 g masło
75 g makaron lubella pióra pełnoziarniste
1 szt. jabłko
1 szczyp. cynamon
1 szczyp. kardamon
1 szczyp. imbir
1 szt. lody waniliowe
Przygotowanie
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Obrane jabłko pokrój w kostkę i przełóż do garnuszka z 50 g cukru, cynamonem, goździkami, kardamonem i imbirem. Całość usmaż do uzyskania jednolitego musu. Na patelni rozgrzej 30g cukru do powstania karmelu i obtocz w nim orzechy włoskie. Zostaw do ostygnięcia.
Ugotowany makaron wymieszaj z musem jabłkowym, wyłóż na talerz, udekoruj orzechami i podawaj z kulką lodów waniliowych. Do dekoracji możesz wykorzystać sos karmelowy własnej roboty.
Aby przygotować sos karmelowy rozpuść 50 g cukru na patelni do powstania karmelu, zalej śmietanką i dodaj masło. Całość wymieszaj do uzyskania konsystencji sosu.