Makaronowa szarlotka z karmelem

Lubella
Makaronowa szarlotka z karmelem

1

0 / 0

Wypróbuj smakowitą makaronową szarlotkę, która w połączeniu z karmelem i lodami waniliowymi tworzy nowoczesne i pyszne połączenie!

9

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

130 g cukier

25 g śmietana 36%

10 g masło

75 g makaron lubella pióra pełnoziarniste

1 szt. jabłko

1 szczyp. cynamon

1 szczyp. kardamon

1 szczyp. imbir

1 szt. lody waniliowe

Przygotowanie


1

Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Obrane jabłko pokrój w kostkę i przełóż do garnuszka z 50 g cukru, cynamonem, goździkami, kardamonem i imbirem. Całość usmaż do uzyskania jednolitego musu. Na patelni rozgrzej 30g cukru do powstania karmelu i obtocz w nim orzechy włoskie. Zostaw do ostygnięcia.

2

Ugotowany makaron wymieszaj z musem jabłkowym, wyłóż na talerz, udekoruj orzechami i podawaj z kulką lodów waniliowych. Do dekoracji możesz wykorzystać sos karmelowy własnej roboty.

3

Aby przygotować sos karmelowy rozpuść 50 g cukru na patelni do powstania karmelu, zalej śmietanką i dodaj masło. Całość wymieszaj do uzyskania konsystencji sosu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1000

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

205

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły