Makaronowa sałatka z pomidorkami, cukinią i mozzarellą w pesto
ja_frida
Pyszna makaronowa sałatka z cukinią, pomidorkami i mozzarellą w bazyliowym pesto.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
946
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
75
gram
Tłuszcze
54
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszna makaronowa sałatka z cukinią, pomidorkami i mozzarellą w bazyliowym pesto.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szt. cukinia
2 łyżka oliwa
300 g makaron penne lubella pełne ziarno
300 g pomidorki koktajlowe
1 szt. mozzarella
80 oliwa z oliwek
1 pęcz. świeża bazylia
40 g parmezan
30 g orzechy piniowe
1 łyżka sok z cytryny
0.30 łyżecz. sól
Przygotowanie
Cukinię pokroić w plastry, wymieszać z oliwą i usmażyć na patelnii grillowej. Odstawić do ostygnięcia i potem posiekać plasterki na mniejsze części.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pomidorki pokroić w ćwiartki, a mozzarelle posiekać w drobną kosteczkę.
Bazylię, oliwę, starty parmezan i orzeszki piniowe umieścić w blenderze, dodać sok z cytryny, sól i pieprz – zmiksować na gładki sos.
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać z pesto.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
946
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
75
gram
Tłuszcze
54
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.