Makaronowa sałatka z pomidorkami, cukinią i mozzarellą w pesto

ja_frida
Makaronowa sałatka z pomidorkami, cukinią i mozzarellą w pesto

Średnia 0 / 0

Oceń!

Pyszna makaronowa sałatka z cukinią, pomidorkami i mozzarellą w bazyliowym pesto.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szt. cukinia

2 łyżka oliwa

300 g makaron penne lubella pełne ziarno

300 g pomidorki koktajlowe

1 szt. mozzarella

80 oliwa z oliwek

1 pęcz. świeża bazylia

40 g parmezan

30 g orzechy piniowe

1 łyżka sok z cytryny

0.30 łyżecz. sól

Przygotowanie


Cukinię pokroić w plastry, wymieszać z oliwą i usmażyć na patelnii grillowej. Odstawić do ostygnięcia i potem posiekać plasterki na mniejsze części.

Krok 1

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 2

Pomidorki pokroić w ćwiartki, a mozzarelle posiekać w drobną kosteczkę.

Bazylię, oliwę, starty parmezan i orzeszki piniowe umieścić w blenderze, dodać sok z cytryny, sól i pieprz – zmiksować na gładki sos.

Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać z pesto.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

946

kcal

Białka

36

gram

Węglowodany

75

gram

Tłuszcze

54

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły