Makaronowa sałatka z jajkiem i sosem jogurtowo-chrzanowym

Lubella
Makaronowa sałatka z jajkiem i sosem jogurtowo-chrzanowym

0

4 / 4

Makaronowa sałatka z jajkiem i sosem jogurtowo-chrzanowym to lekka, a jednocześnie sycąca propozycja na obiad, kolację lub jako dodatek do dań z grilla. Łączy w sobie delikatny smak makaronu, ugotowanych na twardo jajek, chrupiących ogórków konserwowych oraz wyrazistego sosu na bazie jogurtu naturalnego, szczypiorku i chrzanu. Doskonała na każdą porę roku – sprawdzi się zarówno na rodzinne spotkania, jak i na szybki lunch do pracy. Prosta, zdrowa i pełna smaku!

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

100 g makaron muszelki lubella

2 szt. jajka ugotowane na twardo

1 łyżecz. oliwa

150 g jogurt naturalny

1 łyżka chrzan krakus

0.50 pęcz. szczypiorek

1 łyżecz. sól, pieprz

5 szt. ogórki konserwowe krakus

Przygotowanie


1

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Odsączony makaron wymieszaj z oliwą.

3

Jajka ugotuj na twardo. Wystudzone pokrój w plasterki.

4

Ogórki przekrój wzdłuż.

5

Jogurt wymieszaj z chrzanem, posiekanym szczypiorkiem i dopraw do smaku.

6

Makaron wymieszaj z ogórkami, jajkiem i polej sosem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

718

kcal

Białka

36

gram

Węglowodany

83

gram

Tłuszcze

24

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły