Makaroniki malinowe

m7
Makaroniki malinowe

3

2 / 5

Delikatne, słodkie i pełne owocowego aromatu – makaroniki malinowe to francuskie ciasteczka z migdałowej bezy, które rozpływają się w ustach! Wypełnione aksamitnym kremem malinowym, zachwycą nie tylko smakiem, ale i eleganckim wyglądem. Idealne na prezent, romantyczną kolację, urodziny czy popołudniową kawę z przyjaciółmi. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli – szczególnie ci, którzy cenią finezyjne, ręcznie robione słodkości. Sprawdź, jak łatwo przygotować je w domu i zaskocz swoich gości!

8

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Makaroniki

3 szt. białka

100 g cukier drobny

100 g mąka migdałowa

100 g cukier puder

1 szt. różowy barwnik spożywczy

Krem

100 g biała czekolada

50 ml śmietanka 30%

50 g maliny świeże lub mrożone

Przygotowanie


1

Przesiej mąkę migdałową i cukier puder do jednej miski.

2

W osobnej misie ubij białka na sztywną pianę, dodając stopniowo drobny cukier. Ubijaj do uzyskania lśniącej, gęstej masy.

3

Dodaj barwnik i delikatnie wymieszaj.

4

Wsyp przesiane suche składniki i dokładnie, ale ostrożnie wymieszaj, aż masa będzie lekko spływać z łopatki.

5

Przełóż masę do rękawa cukierniczego i wyciskaj równe kółka na papier do pieczenia lub matę silikonową.

6

Odstaw do wyschnięcia na 30–60 minut – powierzchnia musi być sucha w dotyku.

7

Piecz w temperaturze 150°C (góra-dół) przez 12–14 minut.

8

Po upieczeniu ostudź całkowicie przed zdejmowaniem z papieru.

9

W międzyczasie przygotuj krem. Do małego rondelka wsyp 50 g świeżych lub rozmrożonych malin.

10

Gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż puszczą sok i się rozpadną.

11

Przetrzyj masę przez sitko, aby usunąć pestki. Powinno zostać ok. 15–20 ml gładkiego purée.

12

Podgrzej śmietankę w rondelku (nie doprowadzając do wrzenia).

13

Zdejmij z ognia i dodaj posiekaną białą czekoladę – mieszaj do rozpuszczenia.

14

Dodaj przygotowane wcześniej purée z malin.

15

Wymieszaj, aż masa będzie jednolita. Wstaw do lodówki na min. 1 godzinę, aby zgęstniała.

16

Nałóż krem na jedną połówkę makaronika i przykryj drugą.

17

Odstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc – smaki się przegryzą, a ciasteczka zmiękną.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1215

kcal

Białka

17

gram

Węglowodany

163

gram

Tłuszcze

59

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły