2

Składniki

100 Mililitrów
Lejąca śmietana do masy
125 Gramów
Zmielone migdały
225 Gramów
cukier puder
25 Gramów
cukier
80 Gramów
Czarna czekolada do masy
3 Sztuki
Białka
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Zmielić w mikserze migdały z cukrem pudrem, tak aby nadać migdalą miałki proszek.
  2. Ubić białka, dodając 25g cukru.
  3. Zmieszać delikatnie ubite białka z cukrem pudrem i z migdałami, mieszać dopóki się nie otrzyma, ładnej gładkiej i lśniącej masy. Można dodać kakao do zabarwienia ciasta lub kawę, albo inny barwnik spożywczy.
  4. Wyłożyć na blachę papier do pieczenia, najlepiej 3 blachy, oszczędza się na czasie.
  5. Nałożyć masę do wyciskacza cukierniczego albo strzykawki.
  6. Nakładać małe krążki z odstępem 2 cm.
  7. Odstawić na co najmniej 30min, aby podsuszyć i żeby powstała na wierzchu skorupka.
  8. Nagrzac piekarnik do 160° i wstawić makaroniki na ok 13min ( czas zależny od piekarnika i wielkości makaroników).
  9. Wystawic z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia i odkleić z papieru.
  10. Przygotowac masę do przełożenia. Tutaj wersji jest setki i każdy robi to co lubi. U mnie w domu wszyscy lubią czekoladę, wiec zrobiłam masę czekoladową.
  11. zagotować śmietanę, doprowadzić do wrzenia i odstawić z ognia, zalać gorącą śmietaną, połamaną na kawałeczki czekoladę, wymieszać aż się czekolada dobrze rozpuści. Po ostygnięciu odstawić do lodówki (najlepiej na kilka godzin jak się ma cierpliwość). Jeśli konsystencja masy czekoladowej nadaje się do smarowania, to dobrze, jeśli nie to dodać żelatyny (proporcje są zazwyczaj napisane na opakowaniu). Ja musiałam dodać żelatynę, taka w proszku, zmiksowałam wszystko mikserem. Odstawiłam na jeszcze 1h do lodówki.
  12. Nakładamy masę do makaroników. Dobieramy polówki pasujące do siebie wielkością. Sklejamy bez naciskania. Odkładamy na cala noc do lodówki. Ciasteczko przez noc zmienia swoja konsystencje. Wiem, ze to straszne tyle czekać na rezultat, ale wierzcie mi ta noc w lodowce jest naprawdę potrzebna makaronikom, aby uzyskać ich właściwy smak.
  13. smacznego!

Opis

Są to słodkie ciasteczka z migdałów i ubitych białek. pierwsze zapiski o makaronikach pojawiły się w historii Włoch, w średniowieczu, następnie podróżowały one do Francji w epoce renesansu i chyba w tym kraju cieszą się największym uwielbieniem. Robione są one o rożnych smakach i kolorach, pojawiły się również słone wersje tych ciasteczek, np o smaku pomidorów i bazylii, o smaku ?foie gras? i inne. Cukiernie zaskakują wciąż nowymi, coraz bardziej ekstrawaganckimi prezentacjami makaroników i niezłymi tez cenami.

Podobne przepisy

Makaroniki przekładane Czekodżemem Brzoskwiniowym Łowicz

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Makaroniki przekładane Czekodżemem Brzoskwiniowym Łowicz

Babka cytrynowa

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Babka cytrynowa

Bezowy wieniec wigilijny z kandyzowaną pomarańczą i żurawiną

Przepis
Średni Do 2 godz
Bezowy wieniec wigilijny z kandyzowaną pomarańczą i żurawiną

Ciasto drożdżowe

Przepis
Łatwy Do 40 min
Ciasto drożdżowe

Ciasto z masą brzoskwiniową

Przepis
Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i kremem kakaowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i kremem kakaowym

Gwiazdkowy torcik

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Gwiazdkowy torcik

Kakaowa rolada z kremem z mascarpone

Przepis
Trudny Do 1 godz
Kakaowa rolada z kremem z mascarpone

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!