Makaron ze szpinakiem, cukinią i suszonymi pomidorami

kontakt_6
Makaron ze szpinakiem, cukinią i suszonymi pomidorami

1

0 / 0

Makaron ze szpinakiem, cukinią i suszonymi pomidorami to propozycja na pyszne danie wegetariańskie.

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. cukinia

2 szt. ząbek czosnku

160 dek. makaron pióra lubella

4 łyżka oliwa

5 szt. suszone pomidory w oleju

2 pęcz. świeży szpinak

60 g parmezan tarty

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy al dente.

2

Nieobrane ząbki czosnku lekko rozgnieść płaską stroną noża. Cukinię pokroić na podłużne słupki.

3

Cukinię z czosnkiem podsmażyć przez ok. 5 min na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Po zrumienieniu wyłączyć ogień, a patelnię przykryć folią aluminiową.

4

Pokroić suszone pomidory. Liście szpinaku przepłukać na durszlaku pod bieżącą wodą i pozostawić. Następnie odcedzić w nim makaron (w ten sposób zblanszujemy szpinak), a garnek odstawić z powrotem na mały ogień.

5

Wlać do garnka 2 łyżki oliwy, dodać starty parmezan i suszone pomidory. Następnie dodajemy cukinię (przed dodaniem można ją odrobinę posolić), wyciśnięty z łupinek czosnek oraz przecedzony makaron ze szpinakiem i 2 łyżki oliwy.

6

Garnek zamknąć pokrywką i energicznymi ruchami kilkukrotnie wstrząsnąć, aż składniki się wymieszają. Przełożyć na talerze i podawać.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły