Makaron ze szpinakiem, cukinią i suszonymi pomidorami

kontakt_6

Makaron ze szpinakiem, cukinią i suszonymi pomidorami to propozycja na pyszne danie wegetariańskie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3446
kcal
Białka
123
gram
Węglowodany
579
gram
Tłuszcze
61
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Makaron ze szpinakiem, cukinią i suszonymi pomidorami to propozycja na pyszne danie wegetariańskie.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szt. cukinia
2 szt. ząbek czosnku
160 dag. makaron pióra lubella
4 łyżka oliwa
5 szt. suszone pomidory w oleju
2 pęcz. świeży szpinak
60 g parmezan tarty
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente.
Nieobrane ząbki czosnku lekko rozgnieść płaską stroną noża. Cukinię pokroić na podłużne słupki.
Cukinię z czosnkiem podsmażyć przez ok. 5 min na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Po zrumienieniu wyłączyć ogień, a patelnię przykryć folią aluminiową.
Pokroić suszone pomidory. Liście szpinaku przepłukać na durszlaku pod bieżącą wodą i pozostawić. Następnie odcedzić w nim makaron (w ten sposób zblanszujemy szpinak), a garnek odstawić z powrotem na mały ogień.
Wlać do garnka 2 łyżki oliwy, dodać starty parmezan i suszone pomidory. Następnie dodajemy cukinię (przed dodaniem można ją odrobinę posolić), wyciśnięty z łupinek czosnek oraz przecedzony makaron ze szpinakiem i 2 łyżki oliwy.
Garnek zamknąć pokrywką i energicznymi ruchami kilkukrotnie wstrząsnąć, aż składniki się wymieszają. Przełożyć na talerze i podawać.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3446
kcal
Białka
123
gram
Węglowodany
579
gram
Tłuszcze
61
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.