Makaron ze szpinakiem
m7
Wyśmienite połączenie: makaron, feta i szpinak!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
831
kcal
Białka
43
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
53
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Wyśmienite połączenie: makaron, feta i szpinak!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szczyp. pieprz
20 g olej
400 g szpinak mrożony
270 g ser feta
250 g makaron penne
1 szt. cebula
2 szt. czosnek
1 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Na oleju podsmażamy obraną i posiekaną cebulę, a następnie wrzucamy na patelnię zamrożony szpinak. Zawartość patelni mieszamy od czasu do czasu aż szpinak się rozmrozi i nadmiar wody wyparuje - szpinak nie powinien być wodnisty.
Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, wbijamy jajko oraz doprawiamy pieprzem. Połowę fety (135g) rozgniatamy widelcem i dodajemy do szpinaku dokładnie mieszając. Trzymamy jeszcze minutę na małym ogniu.
Na koniec mieszamy zawartość patelni z ugotowanym makaronem. Pozostałą fetę kroimy w kostkę.
Układamy zawartość patelni na talerzach i dekorujemy pokrojoną fetą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
831
kcal
Białka
43
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
53
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.