Makaron zapiekany ze szparagami, boczkiem i sosem beszamel

mariola85
Makaron zapiekany ze szparagami, boczkiem i sosem beszamel

0

4 / 1

Pyszne i syte.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

370 g szparagi konserwowe

1 szczyp. sól, pieprz

1 szczyp. gałka muszkatołowa

1 łyżecz. mąka lubella puszysta tortowa

200 g makaron spaghetti lubella

0.50 szkl. mleko

1 szt. jaja kurze całe

1 łyżka masło

100 g boczek wędzony

100 g ser żółty

Przygotowanie


1

Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy mąkę. Całość podsmażamy, a następnie stopniowo dolewamy mleko, szybko mieszając, aby powstał jednolity sos. Dodajemy start ser żółty i doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową.

2

Makaron gotujemy al dente. Szparagi myjemy i odkrawamy twarde końcówki. Plastry boczku obsmażamy na patelni. Ugotowany makaron mieszamy z sosem beszamel i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

3

Ugotowany makaron mieszamy z sosem beszamel i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

4

Na wierzch kładziemy plastry boczku i szparagi. Całość posypujemy startym serem żółtym.

5

Zapiekamy w piekarniku przez 10 minut w 180°C. Podajemy z jajkiem sadzonym.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły