Makaron zapiekany ze szparagami, boczkiem i sosem beszamel
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
mariola85
![Makaron zapiekany ze szparagami, boczkiem i sosem beszamel](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F3997-1702057740188.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne i syte.
0
4 / 1
Pyszne i syte.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 puszka szparagi konserwowe
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 łyżecz. mąka lubella puszysta tortowa
200 g makaron spaghetti lubella
0.50 szkl. mleko
1 szt. jaja kurze całe
1 łyżka masło
10 dag. boczek wędzony
10 dag. ser żółty
Przygotowanie
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąką podsmażamy, stopniowo nalewamy mleko szybko mieszając aby powstał jednolity sos beszamel, dodajemy start ser żółty. Doprawiamy pieprzem solą i gałka muszkatołową.
Makaron gotujemy al dente. Makaron mieszamy z sosem beszamel i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Plastry boczku obsmażamy na patelni kładziemy na makaron razem z odsączonymi szparagami posypujemy serem żołtym, zapiekamy w piekarniku przez 10 minut w temp. 180 stopni, podajemy z jajkiem sadzonym.