Makaron zapiekany ze szparagami, boczkiem i sosem beszamel

mariola85

Pyszne i syte.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
853
kcal
Białka
40
gram
Węglowodany
77
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 1
Pyszne i syte.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
370 g szparagi konserwowe
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 łyżecz. mąka lubella puszysta tortowa
200 g makaron spaghetti lubella
0.50 szkl. mleko
1 szt. jaja kurze całe
1 łyżka masło
100 g boczek wędzony
100 g ser żółty
Przygotowanie
Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy mąkę. Całość podsmażamy, a następnie stopniowo dolewamy mleko, szybko mieszając, aby powstał jednolity sos. Dodajemy start ser żółty i doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
Makaron gotujemy al dente. Szparagi myjemy i odkrawamy twarde końcówki. Plastry boczku obsmażamy na patelni. Ugotowany makaron mieszamy z sosem beszamel i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Ugotowany makaron mieszamy z sosem beszamel i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na wierzch kładziemy plastry boczku i szparagi. Całość posypujemy startym serem żółtym.
Zapiekamy w piekarniku przez 10 minut w 180°C. Podajemy z jajkiem sadzonym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
853
kcal
Białka
40
gram
Węglowodany
77
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.