Makaron zapiekany z sosem pomidorowym
korniszon5
Bardzo prosty i szybki przepis na zapiekankę makaronową. Do jej przygotowania można dodać kiełbaskę, paprykę lub inne warzywa.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
542
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
3
4 / 4
Bardzo prosty i szybki przepis na zapiekankę makaronową. Do jej przygotowania można dodać kiełbaskę, paprykę lub inne warzywa.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. bazylia
1 szczyp. oregano
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. papryka ostra
1 szczyp. cukier
2 łyżecz. koncentrat pomidorowy łowicz
5 szt. pomidor
2 szt. cebula
2 szt. czosnek
3 łyżka śmietana 18%
30 dag. makaron świderki
15 dag. ser żółty
Przygotowanie
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, dodać pomidory, koncentrat, przyprawić. Dusić ok.15 min. Pod koniec duszenia dodać czosnek. Sos wymieszać ze śmietaną. Ser zetrzeć na tarce.
Makaron ugotować al dente. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, można użyć pomidorów w puszce. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
W naczyniu żaroodpornym ułożyc: makaron, na to sos, posypać serem żółtym, zapiec ok. 15 min.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
542
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.