Makaron zapiekany z sosem pomidorowym

korniszon5
Makaron zapiekany z sosem pomidorowym

Średnia 4 / 4

Oceń!

Bardzo prosty i szybki przepis na zapiekankę makaronową. Do jej przygotowania można dodać kiełbaskę, paprykę lub inne warzywa.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. bazylia

1 szczyp. oregano

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. papryka ostra

1 szczyp. cukier

2 łyżecz. koncentrat pomidorowy łowicz

5 szt. pomidor

2 szt. cebula

2 szt. czosnek

3 łyżka śmietana 18%

30 dag. makaron świderki

15 dag. ser żółty

Przygotowanie


Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, dodać pomidory, koncentrat, przyprawić. Dusić ok.15 min. Pod koniec duszenia dodać czosnek. Sos wymieszać ze śmietaną. Ser zetrzeć na tarce.

Makaron ugotować al dente. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, można użyć pomidorów w puszce. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.

W naczyniu żaroodpornym ułożyc: makaron, na to sos, posypać serem żółtym, zapiec ok. 15 min.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

542

kcal

Białka

21

gram

Węglowodany

28

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły