Makaron zapiekany z różnościami

malg
Makaron zapiekany z różnościami

0

0 / 0

Podobne zapiekanki robi się w moje rodzinie od dawna. Wszystko zaczęlo się od moussaki, którą jedliśmy w restauracji. Smak tego dania chodził za nami dłuższy czas, ale i tak ani mąż, ani ja nie potrafiliśmy go odtworzyć (na szczęście restauracja, o której mowa, cały czas działa i ma się dobrze). Po kilku próbach poszukiwania fajnych zapiekankowych smaczków doszliśmy do wniosku, że umiemy robić tylko zapiekanki-niespodzianki i tak jest dobrze. Tym razem przedstawiam Wam zapiekankę z przeważającą nutą boczku, który niestety, uwielbiam, kiedyś robiłam podobną zapiekankę z boczkiem i leśnymi grzybami (oczywiście też okrutnie kaloryczną) - bardzo wszystkim polecam. Tym razem nikt nie wybrał się do lasu, a nieoczekiwani goście okazali się głodną zgrają, dla której natychmiast coś należało przygotować.

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szcz. sól, pieprz

2 szkl. śmietana 18%

1 szt. papryka czerwona

1 szt. cukinia młoda

1 szt. makaron świderki lubella

4 szt. jaja kurze całe

2 szt. cebula

1 dek. kalafior

20 dek. boczek

40 dek. pierś kurczaka

20 dek. ser żółty

20 dek. pieczarki

Przygotowanie


1

Na patelni podsmażyć boczek pokrojony paski.

2

Do boczku dodać kurczaka pokrojonego w małe kawałki (udka, piersi) i smażyć kilka minut.

3

Podsmażyć pieczarki i paprykę z cebulką.

4

Ugotowany kalafior i brokuły kłaść w dużej formie do zapiekania, na to dać podsmażone plastry cukinii oraz pieczarki i paprykę z cebulą.

5

Zapiekankę zalać masą śmietanową zmieszaną z jajkami i serem żółtym. Piec około 40 minut w temp. 180 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły