0

Składniki

1 Szczypta
sól, pieprz
2 Szklanki
śmietana 18%
1 Sztuka
papryka czerwona
1 Sztuka
Cukinia młoda
1 Sztuka
ingridient
makaron świderki Lubella
4 Sztuki
jaja kurze całe
2 Sztuki
cebula
1 Dekagram
kalafior
20 Dekagramów
boczek
40 Dekagramów
pierś kurczaka
20 Dekagramów
ser żółty
20 Dekagramów
pieczarki
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Do zapiekanki dodaję makaron, któr ładnie mi zwiąże skladniki i będzie miłą odmianą dla podniebienia (zamiast ziemniaków).
  2. ...podsmażone pieczarki i paprykę z cebulką.
  3. Ugotowany kalafior i brokuły kładę w dużej formie do zapiekania, na to kładę podsmażone plastry cukinii,
  4. Do boczku dodaję kurczaka pokrojonego w małe kawałki (udka, piersi) i smażę kilka minut.
  5. Zapiekankę zalewam masą śmietanową zmieszaną z jajkami i serem żółtym. Piekę około 40 minut w temp. 180 stopni.
  6. Na patelni podsmażam boczek pokrojony paski.

Opis

Podobne zapiekanki robi się w moje rodzinie od dawna. Wszystko zaczęlo się od moussaki, którą jedliśmy w restauracji. Smak tego dania chodził za nami dłuższy czas, ale i tak ani mąż, ani ja nie potrafiliśmy go odtworzyć (na szczęście restauracja, o której mowa, cały czas działa i ma się dobrze;-)) Po kilku próbach poszukiwania fajnych zapiekankowych smaczków doszliśmy do wniosku, że umiemy robić tylko zapiekanki-niespodzianki, i tak jest dobrze;-)) Tym razem przedstawiam Wam zapiekankę z przeważającą nutą boczku, który niestety, uwielbiam;-((( kiedyś robiłam podobną zapiekankę z boczkiem i leśnymi grzybami (oczywiście też okrutnie kaloryczną) - bardzo wszystkim polecam. Tym razem nikt nie wybrał się do lasu, a nieoczekiwani goście okazali się głodną zgrają, dla której natychmiast coś należało przygotować;-))

Podobne przepisy

Kotlety jajeczno - pieczarkowe

Łatwy Do 1 godz
Kotlety jajeczno - pieczarkowe

Makaron z kalafiorem i kurczakiem uszlachetniony szafranem

Łatwy Do 40 min
Makaron z kalafiorem i kurczakiem uszlachetniony szafranem

Makaron z kurczakiem, bazylią i cukinią

Łatwy Do 40 min
Makaron z kurczakiem, bazylią i cukinią

Papryka faszerowana kaszą jęczmienną

Łatwy Do 1 godz
Papryka faszerowana kaszą jęczmienną

Pieczeń wołowa

Średni Do 1,5 godz
Pieczeń wołowa

Pieczona cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami

Łatwy Do 1 godz
Pieczona cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami

Placuszki serowo makaronowe z sosem pieczarkowym

Łatwy Do 1 godz
Placuszki serowo makaronowe z sosem pieczarkowym

Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Średni Do 1,5 godz
Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!