Makaron zapiekany z różnościami
malg
Podobne zapiekanki robi się w moje rodzinie od dawna. Wszystko zaczęlo się od moussaki, którą jedliśmy w restauracji. Smak tego dania chodził za nami dłuższy czas, ale i tak ani mąż, ani ja nie potrafiliśmy go odtworzyć (na szczęście restauracja, o której mowa, cały czas działa i ma się dobrze). Po kilku próbach poszukiwania fajnych zapiekankowych smaczków doszliśmy do wniosku, że umiemy robić tylko zapiekanki-niespodzianki i tak jest dobrze. Tym razem przedstawiam Wam zapiekankę z przeważającą nutą boczku, który niestety, uwielbiam, kiedyś robiłam podobną zapiekankę z boczkiem i leśnymi grzybami (oczywiście też okrutnie kaloryczną) - bardzo wszystkim polecam. Tym razem nikt nie wybrał się do lasu, a nieoczekiwani goście okazali się głodną zgrają, dla której natychmiast coś należało przygotować.
0
0 / 0
Podobne zapiekanki robi się w moje rodzinie od dawna. Wszystko zaczęlo się od moussaki, którą jedliśmy w restauracji. Smak tego dania chodził za nami dłuższy czas, ale i tak ani mąż, ani ja nie potrafiliśmy go odtworzyć (na szczęście restauracja, o której mowa, cały czas działa i ma się dobrze). Po kilku próbach poszukiwania fajnych zapiekankowych smaczków doszliśmy do wniosku, że umiemy robić tylko zapiekanki-niespodzianki i tak jest dobrze. Tym razem przedstawiam Wam zapiekankę z przeważającą nutą boczku, który niestety, uwielbiam, kiedyś robiłam podobną zapiekankę z boczkiem i leśnymi grzybami (oczywiście też okrutnie kaloryczną) - bardzo wszystkim polecam. Tym razem nikt nie wybrał się do lasu, a nieoczekiwani goście okazali się głodną zgrają, dla której natychmiast coś należało przygotować.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
2 szkl. śmietana 18%
1 szt. papryka czerwona
1 szt. cukinia młoda
1 szt. makaron świderki lubella
4 szt. jaja kurze całe
2 szt. cebula
1 dag. kalafior
20 dag. boczek
40 dag. pierś kurczaka
20 dag. ser żółty
20 dag. pieczarki
Przygotowanie
Na patelni podsmażyć boczek pokrojony paski.
Do boczku dodać kurczaka pokrojonego w małe kawałki (udka, piersi) i smażyć kilka minut.
Podsmażyć pieczarki i paprykę z cebulką.
Ugotowany kalafior i brokuły kłaść w dużej formie do zapiekania, na to dać podsmażone plastry cukinii oraz pieczarki i paprykę z cebulą.
Zapiekankę zalać masą śmietanową zmieszaną z jajkami i serem żółtym. Piec około 40 minut w temp. 180 stopni.