0

Składniki

1 Szczypta
sól, pieprz
2 Szklanki
śmietana 18%
1 Sztuka
papryka czerwona
1 Sztuka
Cukinia młoda
1 Sztuka
ingridient
makaron świderki Lubella
4 Sztuki
jaja kurze całe
2 Sztuki
cebula
1 Dekagram
kalafior
20 Dekagramów
boczek
40 Dekagramów
pierś kurczaka
20 Dekagramów
ser żółty
20 Dekagramów
pieczarki
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Do zapiekanki dodaję makaron, któr ładnie mi zwiąże skladniki i będzie miłą odmianą dla podniebienia (zamiast ziemniaków).
  2. ...podsmażone pieczarki i paprykę z cebulką.
  3. Ugotowany kalafior i brokuły kładę w dużej formie do zapiekania, na to kładę podsmażone plastry cukinii,
  4. Do boczku dodaję kurczaka pokrojonego w małe kawałki (udka, piersi) i smażę kilka minut.
  5. Zapiekankę zalewam masą śmietanową zmieszaną z jajkami i serem żółtym. Piekę około 40 minut w temp. 180 stopni.
  6. Na patelni podsmażam boczek pokrojony paski.

Opis

Podobne zapiekanki robi się w moje rodzinie od dawna. Wszystko zaczęlo się od moussaki, którą jedliśmy w restauracji. Smak tego dania chodził za nami dłuższy czas, ale i tak ani mąż, ani ja nie potrafiliśmy go odtworzyć (na szczęście restauracja, o której mowa, cały czas działa i ma się dobrze;-)) Po kilku próbach poszukiwania fajnych zapiekankowych smaczków doszliśmy do wniosku, że umiemy robić tylko zapiekanki-niespodzianki, i tak jest dobrze;-)) Tym razem przedstawiam Wam zapiekankę z przeważającą nutą boczku, który niestety, uwielbiam;-((( kiedyś robiłam podobną zapiekankę z boczkiem i leśnymi grzybami (oczywiście też okrutnie kaloryczną) - bardzo wszystkim polecam. Tym razem nikt nie wybrał się do lasu, a nieoczekiwani goście okazali się głodną zgrają, dla której natychmiast coś należało przygotować;-))

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!