Makaron zapiekany z różnościami
malg
Podobne zapiekanki robi się w moje rodzinie od dawna. Wszystko zaczęlo się od moussaki, którą jedliśmy w restauracji. Smak tego dania chodził za nami dłuższy czas, ale i tak ani mąż, ani ja nie potrafiliśmy go odtworzyć (na szczęście restauracja, o której mowa, cały czas działa i ma się dobrze). Po kilku próbach poszukiwania fajnych zapiekankowych smaczków doszliśmy do wniosku, że umiemy robić tylko zapiekanki-niespodzianki i tak jest dobrze. Tym razem przedstawiam Wam zapiekankę z przeważającą nutą boczku, który niestety, uwielbiam, kiedyś robiłam podobną zapiekankę z boczkiem i leśnymi grzybami (oczywiście też okrutnie kaloryczną) - bardzo wszystkim polecam. Tym razem nikt nie wybrał się do lasu, a nieoczekiwani goście okazali się głodną zgrają, dla której natychmiast coś należało przygotować.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
634
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
46
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Podobne zapiekanki robi się w moje rodzinie od dawna. Wszystko zaczęlo się od moussaki, którą jedliśmy w restauracji. Smak tego dania chodził za nami dłuższy czas, ale i tak ani mąż, ani ja nie potrafiliśmy go odtworzyć (na szczęście restauracja, o której mowa, cały czas działa i ma się dobrze). Po kilku próbach poszukiwania fajnych zapiekankowych smaczków doszliśmy do wniosku, że umiemy robić tylko zapiekanki-niespodzianki i tak jest dobrze. Tym razem przedstawiam Wam zapiekankę z przeważającą nutą boczku, który niestety, uwielbiam, kiedyś robiłam podobną zapiekankę z boczkiem i leśnymi grzybami (oczywiście też okrutnie kaloryczną) - bardzo wszystkim polecam. Tym razem nikt nie wybrał się do lasu, a nieoczekiwani goście okazali się głodną zgrają, dla której natychmiast coś należało przygotować.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
2 szkl. śmietana 18%
1 szt. papryka czerwona
1 szt. cukinia młoda
1 szt. makaron świderki lubella
4 szt. jaja kurze całe
2 szt. cebula
1 dag. kalafior
20 dag. boczek
40 dag. pierś kurczaka
20 dag. ser żółty
20 dag. pieczarki
Przygotowanie
Na patelni podsmażyć boczek pokrojony paski.
Do boczku dodać kurczaka pokrojonego w małe kawałki (udka, piersi) i smażyć kilka minut.
Podsmażyć pieczarki i paprykę z cebulką.
Ugotowany kalafior i brokuły kłaść w dużej formie do zapiekania, na to dać podsmażone plastry cukinii oraz pieczarki i paprykę z cebulą.
Zapiekankę zalać masą śmietanową zmieszaną z jajkami i serem żółtym. Piec około 40 minut w temp. 180 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
634
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
46
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.