Makaron zapiekany z pomidorami

uwielbiampl
Makaron zapiekany z pomidorami

2

3.4 / 29

Klasyczne danie na obiad, obiadokolację lub kolację - makaron zapiekany z pomidorami. Do jego przygotowania niezbędne będzie zaopatrzenie się w: makaron typu świderki, pomidory, jaja kurze, bazylię, bułkę tartą, szynkę oraz ser żółty.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

300 g makaron lubella świderek kolorowy

4 szt. pomidor

2 szt. jaja kurze całe

4 szt. bazylia

2 łyżka bułka tarta

15 dag. szynka

15 dag. ser żółty

Przygotowanie


1

Pomidory obieramy ze skóry, kroimy w drobną kostkę i wkładamy do dość dużej miski.

2

Szynkę kroimy w plasterki i dodajemy do pomidorów.

3

Żółty ser trzemy na tarce. Jedną część wsypujemy do miski, a drugą zostawiamy.

4

Jajka rozbijamy trzepaczką i dołączamy do reszty składników w misce, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

5

Do masy dodajemy ugotowany makaron i ponownie dokładnie mieszamy.

6

Bazylię myjemy, siekamy i dodajemy do masy.

7

Natłuszczamy naczynie do zapiekania, posypujemy je bułką tartą i przelewamy do niego zawartość miski. Wierzch posypujemy żółtym serem i wstawiamy do piekarnika.

8

Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

435

kcal

Białka

26

gram

Węglowodany

51

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły