Makaron zapiekany z jabłkami

m7

To danie, które z pewnością zadowoli maluchy i sprawi, że polubią makaron.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
445
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
64
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.1 / 8
To danie, które z pewnością zadowoli maluchy i sprawi, że polubią makaron.
9
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
800 g jabłka
0.50 szkl. cukier
1 szt. makaron
3 szt. jaja kurze całe
3 łyżka masło
1 łyżka cynamon
1 łyżka cukier puder
2 łyżka masło
2 łyżka bułka tarta
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewać do 180 stopni. Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką.
Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i z cynamonem. Żółtka utrzeć z cukrem, który pozostał, białka ubić na sztywno.
Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu.
Masę jabłkowo-cynamonową wymieszać z ugotowanym makaronem. Następnie połowę masy makaronowej włożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć jabłkami i resztą makaronu. Zapiekać do zarumienienia się wierzchu. Podać posypane cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
445
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
64
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.