Makaron zapiekany z jabłkami

m7
Makaron zapiekany z jabłkami

0

4.1 / 8

To danie, które z pewnością zadowoli maluchy i sprawi, że polubią makaron.

9

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

800 g jabłka

0.50 szkl. cukier

1 szt. makaron

3 szt. jaja kurze całe

3 łyżka masło

1 łyżka cynamon

1 łyżka cukier puder

2 łyżka masło

2 łyżka bułka tarta

Przygotowanie


1

Piekarnik nagrzewać do 180 stopni. Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką.

2

Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i z cynamonem. Żółtka utrzeć z cukrem, który pozostał, białka ubić na sztywno.

3

Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu.

4

Masę jabłkowo-cynamonową wymieszać z ugotowanym makaronem. Następnie połowę masy makaronowej włożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć jabłkami i resztą makaronu. Zapiekać do zarumienienia się wierzchu. Podać posypane cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

445

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

64

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły