1

Składniki

150 Gramów
seler
100 Gramów
Ser owczy
400 Gramów
ingridient
makaron Lubella pióra
150 Gramów
mozzarella
3 Sztuki
Bakłażan
2 Sztuki
marchew
1 Sztuka
pomidor
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
tymianek
1 Łyżka
sól
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Bakłażany kroimy na plastry grubości 1 cm., solimy, odkładamy na 20 minut, by puściły sok. Makaron gotujemy w posolonej wodzie. Oczyszczone cebulki, marchew, seler drobno kroimy i podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy z posiekanymi listkami tymianku. Dodajemy rozgniecione pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotujemy przez chwilę, aż płyn lekko odparuje.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Osuszone z soku papierem kuchennym plastry bakłażanów obsmażamy na brązowo na pozostałej oliwie, następnie odsączamy z tłuszczu. Połowę makaronu wkładamy do natłuszczonej oliwą formy, posypujemy 2 łyżkami utartego sera, polewamy sosem pomidorowym i obkładamy plastrami bakłażanów. Na to kładziemy pozostały makaron, bakłażany, a na nich plastry sera mozzarella.
  3. Makaron zapiekamy w gorącym piekarniku przez 30 minut.

Opis

Pyszny przepis na makaron zapiekany z bakłażanami

Podobne przepisy

Kociołek warzywny

Łatwy Do 40 min.

Penne funghi

Łatwy Do 1 godz.

Spaghetti napoletana

Łatwy Do 1 godz.

Zapiekanka z makaronu penne z warzywami i kurczakiem

Średni Do 1 godz.

Biała ryba z rzymskiego garnka

Łatwy Do 1 godz.

Diabelski Kurczak

Łatwy Do 1 godz.

Diabelskie Spaghetti

Łatwy Do 40 min.

Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Łatwy Do 3 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!