Makaron zapiekany z bakłażanami i tymiankiem
uwielbiampl
Gruszka miłości, czyli popularny bakłażan. Warto go stosować w diecie - jest bogaty w potas, wapń, magnez oraz błonnik pokarmowy. Poznaj pyszny przepis na makaron typu pióra zapiekany z bakłażanem, serem owczym i tymiankiem!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
630
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
92
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Gruszka miłości, czyli popularny bakłażan. Warto go stosować w diecie - jest bogaty w potas, wapń, magnez oraz błonnik pokarmowy. Poznaj pyszny przepis na makaron typu pióra zapiekany z bakłażanem, serem owczym i tymiankiem!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżka sól
400 g makaron lubella pióra
150 g seler
100 g ser owczy
150 g mozzarella
3 szt. bakłażan
2 szt. marchew
1 szt. pomidor
1 szt. cebula
1 szt. tymianek
Przygotowanie
Bakłażany kroimy na plastry grubości 1 cm., solimy, odkładamy na 20 minut, by puściły sok. Makaron gotujemy w posolonej wodzie. Oczyszczone cebulki, marchew, seler drobno kroimy i podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy z posiekanymi listkami tymianku. Dodajemy rozgniecione pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotujemy przez chwilę, aż płyn lekko odparuje.
Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Osuszone z soku papierem kuchennym plastry bakłażanów obsmażamy na brązowo na pozostałej oliwie, następnie odsączamy z tłuszczu. Połowę makaronu wkładamy do natłuszczonej oliwą formy, posypujemy 2 łyżkami utartego sera, polewamy sosem pomidorowym i obkładamy plastrami bakłażanów. Na to kładziemy pozostały makaron, bakłażany, a na nich plastry sera mozzarella.
Makaron zapiekamy w gorącym piekarniku przez 30 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
630
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
92
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.