Example thumb
1

Składniki

150 Gramów
seler
100 Gramów
Ser owczy
400 Gramów
ingridient
makaron Lubella pióra
150 Gramów
mozzarella
3 Sztuki
Bakłażan
2 Sztuki
marchew
1 Sztuka
pomidor
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
tymianek
1 Łyżka
sól
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Bakłażany kroimy na plastry grubości 1 cm., solimy, odkładamy na 20 minut, by puściły sok. Makaron gotujemy w posolonej wodzie. Oczyszczone cebulki, marchew, seler drobno kroimy i podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy z posiekanymi listkami tymianku. Dodajemy rozgniecione pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotujemy przez chwilę, aż płyn lekko odparuje.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Osuszone z soku papierem kuchennym plastry bakłażanów obsmażamy na brązowo na pozostałej oliwie, następnie odsączamy z tłuszczu. Połowę makaronu wkładamy do natłuszczonej oliwą formy, posypujemy 2 łyżkami utartego sera, polewamy sosem pomidorowym i obkładamy plastrami bakłażanów. Na to kładziemy pozostały makaron, bakłażany, a na nich plastry sera mozzarella.
  3. Makaron zapiekamy w gorącym piekarniku przez 30 minut.

Opis

Pyszny przepis na makaron zapiekany z bakłażanami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!