1

Składniki

150 Gramów
seler
100 Gramów
Ser owczy
400 Gramów
ingridient
makaron Lubella pióra
150 Gramów
mozzarella
3 Sztuki
Bakłażan
2 Sztuki
marchew
1 Sztuka
pomidor
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
tymianek
1 Łyżka
sól
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Bakłażany kroimy na plastry grubości 1 cm., solimy, odkładamy na 20 minut, by puściły sok. Makaron gotujemy w posolonej wodzie. Oczyszczone cebulki, marchew, seler drobno kroimy i podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy z posiekanymi listkami tymianku. Dodajemy rozgniecione pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotujemy przez chwilę, aż płyn lekko odparuje.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Osuszone z soku papierem kuchennym plastry bakłażanów obsmażamy na brązowo na pozostałej oliwie, następnie odsączamy z tłuszczu. Połowę makaronu wkładamy do natłuszczonej oliwą formy, posypujemy 2 łyżkami utartego sera, polewamy sosem pomidorowym i obkładamy plastrami bakłażanów. Na to kładziemy pozostały makaron, bakłażany, a na nich plastry sera mozzarella.
  3. Makaron zapiekamy w gorącym piekarniku przez 30 minut.

Opis

Pyszny przepis na makaron zapiekany z bakłażanami

Podobne przepisy

Kociołek warzywny

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kociołek warzywny

Penne funghi

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Penne funghi

Zapiekanka z makaronu penne z warzywami i kurczakiem

Przepis
Średni Do 1 godz
Zapiekanka z makaronu penne z warzywami i kurczakiem

Burrito

Przepis
Trudny Ponad 3 godz
Burrito

Indycze golonki duszone z cebulą

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Indycze golonki duszone z cebulą

Spaghetti napoletana

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Spaghetti napoletana

Makaron z fasolką szparagową i pomidorami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Makaron z fasolką szparagową i pomidorami

Tagliatelle Lubella Pełne Ziarno z krewetkami i bakłażanem

Przepis
Łatwy Do 15 min
Tagliatelle Lubella Pełne Ziarno z krewetkami i bakłażanem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!