Makaron zapiekany z bakłażanami i tymiankiem

uwielbiampl
Makaron zapiekany z bakłażanami i tymiankiem

1

0 / 0

Gruszka miłości, czyli popularny bakłażan. Warto go stosować w diecie - jest bogaty w potas, wapń, magnez oraz błonnik pokarmowy. Poznaj pyszny przepis na makaron typu pióra zapiekany z bakłażanem, serem owczym i tymiankiem!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 łyżka sól

400 g makaron lubella pióra

150 g seler

100 g ser owczy

150 g mozzarella

3 szt. bakłażan

2 szt. marchew

1 szt. pomidor

1 szt. cebula

1 szt. tymianek

Przygotowanie


1

Bakłażany kroimy na plastry grubości 1 cm., solimy, odkładamy na 20 minut, by puściły sok. Makaron gotujemy w posolonej wodzie. Oczyszczone cebulki, marchew, seler drobno kroimy i podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy z posiekanymi listkami tymianku. Dodajemy rozgniecione pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotujemy przez chwilę, aż płyn lekko odparuje.

2

Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Osuszone z soku papierem kuchennym plastry bakłażanów obsmażamy na brązowo na pozostałej oliwie, następnie odsączamy z tłuszczu. Połowę makaronu wkładamy do natłuszczonej oliwą formy, posypujemy 2 łyżkami utartego sera, polewamy sosem pomidorowym i obkładamy plastrami bakłażanów. Na to kładziemy pozostały makaron, bakłażany, a na nich plastry sera mozzarella.

3

Makaron zapiekamy w gorącym piekarniku przez 30 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły