Makaron z wędzoną makrelą i szparagami

lubella
Makaron z wędzoną makrelą i szparagami

0

0 / 0

To propozycja na wyjątkowy makaron, która z pewnością będzie dla Ciebie miłą niespodzianką. Tłusta i zdrowa makrela oraz chrupiące szparagi tworzą przepis, który z powodzeniem można serwować w najlepszych restauracjach. Spróbujesz?

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 g makaron lubella pełne ziarno pióra

200 g makrela wędzona

200 g szparagi

3 łyżka oliwa

1 szt. cytryna

1 łyżka posiekana bazylia

1 łyżka posiekana natka pietruszki

3 szt. ząbki czosnku

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj sól, a następnie wrzuć makaron. Gotuj według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź, zachowując odrobinę wody z gotowania.

2

Odetnij zdrewniałe końce szparagów. W dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć szparagi i gotuj przez 2-3 minuty, aż będą miękkie, ale chrupiące. Odcedź i przelać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Pokrój na mniejsze kawałki.

3

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 1 minutę, aż będzie złocisty i aromatyczny.

4

Do patelni dodaj wędzoną makrelę, pokrojoną na kawałki, oraz szparagi. Wymieszaj i podsmaż przez 2-3 minuty, aby składniki się połączyły.

5

Dodaj odcedzony makaron do patelni. Wymieszaj całość, dodając sok z cytryny oraz startą skórkę. W razie potrzeby dodaj trochę wody z gotowania makaronu, aby sos był kremowy.

6

Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Dodaj pokrojoną natkę pietruszki i bazylię. Całość wymieszaj.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

923

kcal

Białka

42

gram

Węglowodany

94

gram

Tłuszcze

40

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Ryby

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły