Makaron z wędzoną makrelą i szparagami
lubella
To propozycja na wyjątkowy makaron, która z pewnością będzie dla Ciebie miłą niespodzianką. Tłusta i zdrowa makrela oraz chrupiące szparagi tworzą przepis, który z powodzeniem można serwować w najlepszych restauracjach. Spróbujesz?
Wartości odżywcze na porcję
Energia
923
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
94
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
To propozycja na wyjątkowy makaron, która z pewnością będzie dla Ciebie miłą niespodzianką. Tłusta i zdrowa makrela oraz chrupiące szparagi tworzą przepis, który z powodzeniem można serwować w najlepszych restauracjach. Spróbujesz?
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g makaron lubella pełne ziarno pióra
200 g makrela wędzona
200 g szparagi
3 łyżka oliwa
1 szt. cytryna
1 łyżka posiekana bazylia
1 łyżka posiekana natka pietruszki
3 szt. ząbki czosnku
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj sól, a następnie wrzuć makaron. Gotuj według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź, zachowując odrobinę wody z gotowania.
Odetnij zdrewniałe końce szparagów. W dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć szparagi i gotuj przez 2-3 minuty, aż będą miękkie, ale chrupiące. Odcedź i przelać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Pokrój na mniejsze kawałki.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 1 minutę, aż będzie złocisty i aromatyczny.
Do patelni dodaj wędzoną makrelę, pokrojoną na kawałki, oraz szparagi. Wymieszaj i podsmaż przez 2-3 minuty, aby składniki się połączyły.
Dodaj odcedzony makaron do patelni. Wymieszaj całość, dodając sok z cytryny oraz startą skórkę. W razie potrzeby dodaj trochę wody z gotowania makaronu, aby sos był kremowy.
Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Dodaj pokrojoną natkę pietruszki i bazylię. Całość wymieszaj.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
923
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
94
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Ryby